15 jaar digitalisering

Bijna elk jongensboek uit de IT-branche begint op een zolderkamer. Dat is voor de broers Rutten niet anders. Op het bedrijventerrein Kerkenbos in Nijmegen zijn de eerste voetstappen van Linku gezet. Hoe het ooit allemaal begon, lees je hier.

Nick
Geschreven door Nick
Linku 15 jaar
Linku 15 jaar

Dromen in De Goffert

Geert weet nog goed hoe het begon. “Elk weekend bezocht ik de trainingen van N.E.C. op De Eendracht in de bossen achter het Goffertstadion in Nijmegen. Aan de rand van het trainingsveld leerde ik in 2006 Dolf Schellekens kennen die als journalist van De Gelderlander ook altijd bij N.E.C. te vinden was. Twee onderwerpen waar we maar niet over uitgesproken raakten waren: voetbal en internet”.

“Internet is een fantastisch medium. Een ideale manier om mensen op een eenvoudige en goedkope manier van dienst te kunnen zijn. Met alle technische mogelijkheden kunnen bezoekers een fantastische ervaring krijgen. En toch zijn er weinig goede sites te vinden. Daar wil ik iets aan doen. Ik wil iets doen aan de onlogica, technische achterhaalde en incomplete websites. Dat kunnen we niet alleen. Met de technische hulp van Thomas Rutten, mijn broer, gaan we een internetbedrijf oprichten”.

En zo geschiedde, op 10 mei 2007 werden drie handtekeningen gezet die de geboorte van Linku betekende. In die tijd nog opgericht onder de naam Link U Internet Media.

Thomas kon de toekomst van Linku dromen: “Met de oprichting van ons bedrijf gaan we zelf concepten bedenken, ontwikkelen en exploiteren. Websites met groot gebruiksgemak, overzichtelijke informatie en de laatste technische tools. Websites waar mensen graag komen en waar ze over praten. Door de hoge bezoekersaantallen zijn de advertentie-inkomsten het belangrijkste verdienmodel”.

Thomas en Geert in 2008
Thomas en Geert in 2008

Van zolderkamer naar A-locatie

Kerkenbos werd in 2010 verruild voor een eerste eigen kantoor aan Toernooiveld in Nijmegen achter de Radboud Universiteit. De advertentiebranche kelderde in dat jaar dermate dat Linku steeds meer projectmatig voor klanten is gaan werken. Eén van de eerste partners was Elf Voetbal. Nieuwe opdrachten volgden al snel omdat er weinig bureaus waren die gecompliceerde opdrachten om konden zetten tot eenvoudig bedienbare maatwerkapplicaties. Bedrijven als Philips, Vijzelaar, N.E.C. Nijmegen en Eredivisie Vrouwenvoetbal volgden in het rijtje van prominente klantnamen. De visie is vanaf dag één onveranderd gebleven: complex technisch maatwerk voor de bezoeker en beheerder zo simpel mogelijk opleveren.

Als mensen je talent zien, komen de opdrachten vanzelf. Linku had ook een gunfactor.

Geert
Geert Rutten

Linku was een tijd onlosmakelijk verbonden aan het iconische pand aan de Sint Annastraat ter hoogte van de Sint Annamolen, maar heeft sinds 2021 een A-locatie aan de St. Canisiussingel. Jaar in jaar uit en stap voor stap groeide Linku in omzet, complexere opdrachten en personeel. De awards van Het Financieele Dagblad voor de snelst groeiende bedrijven van Nederland zijn het bewijs van deze groei. Een prijs die jaarlijks toegekend wordt aan bedrijven die een omzetgroei van meer dan 20% weten te behalen en aantonen dat ze financieel kerngezond zijn. Linku heeft deze award sinds 2016 elk jaar ontvangen.

Pand Linku
Het Linku-pand sinds 2021

Tsapper, Sliding, Yournalist, De Opstelling, Matchcenter en Gippo zijn eigen projecten waarmee Linku de wereld wilde veroveren. De zoektocht naar het gouden idee is nog steeds gaande. Nu heb je ons product nog niet, maar over een aantal jaar kan je niet meer zonder.

Resultaat na resultaat voor de eindgebruiker

Geert: “We hebben bijvoorbeeld inspecties voor brandveiligheid beter én veiliger gemaakt met een kostenbesparende app voor Walker Fire. Servicemedewerkers konden hun werkprocessen met een smartphone regelen. Na 4 à 5 maanden van initiële ontwikkeling zaten we op een kostenbesparing van 12 fte. De besparing loopt natuurlijk alleen nog maar verder op: nieuwe mensen konden sneller op de werkvloer worden ingezet, door automatisering werden de facturen sneller verstuurd en verbeterde de cashflowpositie, de omzet uit bijverkoop steeg, het aantal foutafhandelingen daalde en de administratieve taken werden minder.

Op allerlei gebied was verbetering duidelijk merkbaar.” Linku groeide uit tot één van de grootste digitale bureaus van de regio. Het lidmaatschap van Dutch Digital Agencies (DDA), dé branchevereniging en kennisorganisatie van digitale bureaus in Nederland, is een bevestiging van die groei. De klantenportefeuille van Linku omvat honderden regionale opdrachtgevers, nationale én internationale: Doornroosje, DPG Media, Radboudumc, Bij Robèrt, Dar, N.E.C. en bijvoorbeeld Hekkelman advocaten en notarissen.

Linku on tour
Feest op de eerste Linku bruiloft
Linku werkvakantie
Oud Linku collega's
Thomas in 2008
Geert in 2008

Blijven werken aan ons doel

Want daar worden we blij van: Digitaal maatwerk met eenvoud en kwaliteit. Dat is onze essentie waarmee we bedrijven helpen groeien. Linku is het beste te omschrijven als een slimme, ambitieuze en empathische vriend die van uitdagingen houdt en oplevert wat onze partners nodig hebben. Als je anderen vraagt ons te omschrijven dan hoor je soortgelijke waarden als vindingrijk, eigenwijs, behulpzaam, grensverleggend en informeel. We zijn graag het verlengstuk van de merken waarvoor we werken. Met de maatwerkproducten die we ontwikkelen maken we werken voor bedrijven weer makkelijker en vooral leuker. Daarmee zetten we elke dag een kleine stap voor een groot resultaat: inspiratie geven voor een slimmere samenleving door gebruikers kennis te laten maken met technische applicaties die werken eenvoudiger, leuker en succesvoller maken. Op naar de volgende 15 jaar!

Thuiswerken afgelopen jaren heeft laten zien dat het kantoor niet een plek is waar je moet werken, maar waar je samen wil zijn.

Thomas Rutten
Thomas Rutten

Wall of Fame

Eeuwige dank gaat uit naar alle collega’s van begin tot eind die Linku hebben gemaakt tot wat we nu zijn:

Geert Rutten, Thomas Rutten, Dolf Schellekens, Frans Hendriks, Ewald Berkers, Bouke Broeren, Rik Bruil, Jasper de Bruijn, Linda de Bruijn, Patrick de Snoo, Tom De Wit, Dennis Flinsenberg, Iris Janssen, Jeroen Lappenschaar, Roelf Leenders, Sjors Roelofs, Robin Rutten, Stijn Schouten, Bart van der Linden, Rens van Dongen, Roel van Lierop, Quinten van Kastel, Adrian van Vliet, Kiyara Venner, Rogier Verbrugge, Jules Verdijk, Maarten Verijdt, Melle Wynia, Annemarie van Basten, Merel Staal, Timo Bakx, Thomas Blom, Thomas van de Ven, Arthur Baron, Bram Kainama, Koen van Susteren, Ilse Löbker, Bart van Raaij, Bram Verhart, Remco Abalain, Marley Baidjoe, Leon Stoffels, Nick Janssen, Sander Bongers, Sanne Stuur, Tanja Kirkels, Klaas de Leeuw, Robin Keet, Joost Eijkenboom, Wahid Nawzadi, Michiel de Wit, Dennis Passway, Jaap Jansen, Andy Meerwaldt, Matthijs Dekkers, Joel Castillo Guerra, Jorre Spijker, Kevin van Schaijk, Fleur van Welie, Maartje Laarakker, Allart Kooiman en Frank Stalpers.

Groepsfoto van een deel van Linku in 2022
Groepsfoto van een deel van Linku in 2022