4 vrouwen en 31 mannen

Vandaag, 8 maart, is het internationale vrouwendag. Een dag die ons bij Linku op de feiten drukt, want ons team bestaat uit 4 vrouwen en 31 mannen. Hoe komt dat en wat betekent dat voor onze werkvloer? Ik vroeg het aan onze vrouwen, en aan enkele mannen.

Tanja
Geschreven door Tanja
een groepsfoto van Linku met vrouwen in de spotlight
een groepsfoto van Linku met vrouwen in de spotlight

Een blik op de branche

De wereld van web agencies is grotendeels een mannenwereld. Dat blijkt ook uit de cijfers van de Dutch Digital Agencies, de branchevereniging waar Linku onderdeel van uitmaakt:

  • Binnen de branche is ongeveer 1 op de 3 werknemers een vrouw.

  • Als je inzoomt op de technische functies, dan is ongeveer 1 op de 10 werknemers een vrouw.

Dit kunnen we vergelijken met ons team:

  • Bij Linku is 1 op de 10 werknemers een vrouw.

  • Binnen de technische functies zitten we op 1 vrouw tegenover 20 mannen.

  • Daarnaast zit er bij Linku geen enkele vrouw in het leadership team.

Deze cijfers maken het duidelijk dat de balans bij Linku nog wat schever is dan de markt. Dit komt deels omdat we een grotere focus hebben op techniek dan de gemiddelde web agency. Maar als we ons enkel verschuilen achter het woordje ‘mannenwereld’, dan geven we het ook geen kans om te veranderen. Dit gaf me reden om een onderwerp dat al langer knaagt, ook bij collega’s, breder op de agenda te zetten. Maar wel op een manier die past bij de cultuur van Linku.

Het perspectief van Linku

Naast het maken van maatwerk oplossingen voor onze klanten, is cultuur misschien wel het het meest onderscheidende wat ons Linku maakt. Hoe we met elkaar omgaan, samenwerken, feedback geven en plezier maken, krijgt bij Linku veel aandacht. Collega’s geven aan dat ze de cultuur erg waarderen en nieuwe collega’s snel opgenomen worden in het team. Toch is dat geen reden om achterover te leunen en aan te nemen dat iedereen zich veilig, welkom en geaccepteerd voelt.

Structureel aandacht geven aan diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid is belangrijk om een positieve cultuur te behouden en ervoor te zorgen dat iedereen zich fijn voelt. Zo zijn we onlangs gestart met een projectgroep om DEI (Diversity, Inclusion & Equity) om te onderzoeken en te ontdekken waar we het bewustzijn nog verder kunnen vergroten en hoe we actief hiermee aan de slag kunnen.

Toen ik voor de eerste keer in aanraking kwam met Linku, had ik niet direct het gevoel dat dit de ideale werkplek voor mij zou zijn. Een team met veel mannen, druk bezig met techniek, code en die ieder jaar samen een week op werkvakantie gaan. Ik, als moeder van jonge kinderen en gericht op HR, heb wel even nagedacht of dit bedrijf bij mij zou passen. Gelukkig heb ik mogen ervaren dat Linku ook voor mij een heel fijn bedrijf is. De vrijheid, flexibiliteit en betrokkenheid van Linku passen juist erg goed bij mij. Er heerst geen macho-cultuur, collega’s zijn open en durven kwetsbaarheid te laten zien. Wat ik het meest bijzonder vindt is dat iedereen zichzelf kan zijn. Juist alle eigenaardigheden, karaktertrekken en eigenheid van mensen maken dit team tot een team.

Dit zijn zaken die we, o.a. vanuit het DEI team, meer willen laten zien zodat nog meer mensen zien dat ons team ook bij hen kan passen.

Dit ervaren mijn collega’s

Het bespreekbaar maken helpt ons een richting te vinden waar het hele team achter staat, daarom vroeg ik mijn collega’s Sandy, Fleur, Kyara, Timo en Tim daarom om ook hun perspectief te delen over dit onderwerp. Dit gaf me enkele eye openers die ik graag deel.

Sandy

Sandy werkt nu bijna een jaar bij Linku als Office Manager. Ik was benieuwd of zij voor het solliciteren met dezelfde twijfels als ik keek naar de verdeling bij Linku.

”Ik was me bewust van de man-vrouw verdeling en vond dat geen enkel probleem. Het heeft voor mij geen rol gespeeld bij mijn sollicitatie. Het was misschien zelfs makkelijker, omdat ik het fijner vind om met een grote groep mannen samen te werken, dan met een grote groep vrouwen.

Uiteindelijk waardeer ik heel erg dat je jezelf mag zijn bij Linku en gewaardeerd wordt om wie je bent. Ieder heeft zijn of haar eigen mooie talent(en). Maar meer vrouwen zijn zeker welkom bij Linku!”

Sandy Gerritzen
Sandy
Office Manager

Kyara

Kyara loopt sinds 2 maanden stage bij Linku als software developer. Binnen haar klas is ze meestal de enige vrouw. Hoe is het om te studeren in een wereld met bijna alleen maar mannen?

”Voor mij voelt het eigenlijk niet als een ding. Al sinds mijn jonge jaren heb ik interesse in computers en ben ik gewend geraakt aan de verhoudingen in deze wereld. Het houdt mij niet tegen om vrienden te maken. Ik merk dan soms wel wat ongemak bij iemand anders, of soms een slechte grap, maar dat is vooral persoonsgebonden. Sommige mensen zijn gewoon minder sympathiek, los van gender. Uiteindelijk voel ik me op mijn plek in de opleiding.”

kyara
Kyara
Stagiaire Software Development

Timo

Timo is Lead van team Back-end. Ik was benieuwd naar zijn perspectief op de waarde van diversiteit in een ontwikkelteam.

”Het hebben van diversiteit in een team, waaronder vrouwelijke developers, vind ik van grote waarde. Mensen uit verschillende achtergronden brengen uiteenlopende levenservaringen met zich mee. Dit geldt ook voor de verschillen tussen mannen en vrouwen; elk geslacht ervaart het leven op een unieke manier en wordt geconfronteerd met verschillende situaties. Vrouwen maken dingen mee waar mannen nooit over hebben nagedacht. Wanneer deze ervaringen niet worden meegenomen in de ontwikkeling van producten en diensten, dan mis je een belangrijk perspectief.

Online communicatiekanalen zijn een goed voorbeeld. Vele platforms worden gelanceerd zonder een systeem voor blokkering of meldingen van misbruik. Dit vormt vooral een probleem voor vrouwen, want die krijgen over het algemeen sneller te maken krijgen met online intimidatie of misbruik. Dit onderstreept het belang van vrouwen en diversiteit in het ontwikkelingsproces, om zo producten te maken die werkelijk representatief en toegankelijk zijn voor de gehele markt.”

Timo
Timo
Lead Back-end

Fleur

Fleur werkt 2,5 jaar als projectmanager bij Linku. Eerder deelde ze op LinkedIn al haar unieke ervaring van de workation van vorig jaar.

Ik vroeg Fleur ook specifiek naar haar perspectief op de werkvloer. Heeft de verdeling vrouw-man impact op hoe jij je positioneert of opstelt?

”Ik ben altijd bewust bezig met hoe ik me positioneer in een gezelschap. Ik merk dat ik dan andere keuzes maak wanneer het een (overwegend) mannelijk gezelschap is. Ik kom helaas nog wel eens mensen tegen die vooroordelen over vrouwen hebben: dat ik alleen maar notuleer, koffie haal, de telefoon aanneem en weinig van techniek zou snappen. Om dat voor te zijn positioneer ik me bewust anders, zo benadruk ik bijvoorbeeld mijn functie of laat ik iemand anders even koffie halen.

Gelukkig weten mijn collega’s wel beter: bij Linku maakt gender echt niet uit. Ik kan hier mezelf zijn, voel me prettig en op waarde geschat – dat gun ik iedereen (man, vrouw en alles daartussen of -buiten)!”

Fleur
Fleur
Projectmanager

Tim

Tim werkt nu een jaar als digitaal/ UX strateeg bij Linku. Hij heeft in eerdere werkervaringen samengewerkt in teams met meer diversiteit. Ik was benieuwd welke waarde hij daar in ziet.

”Wanneer je alleen samenwerkt met mensen die op je lijken, mis je zoveel! Voor écht goed design moet je de wereld door de ogen van anderen zien. Dat bereik je niet alleen met onderzoek, maar ook door samen te werken met mensen die de beleving van anderen echt kunnen voelen. Op die manier creëer je iets waardevols, niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen.”

Tim
Tim
Digitaal/ UX Strateeg

De weg vooruit

Ik ben blij om te horen dat de andere vrouwen bij Linku mijn mening delen. Het is niet altijd zonder uitdagingen, maar Linku zelf biedt een plek waar iedereen zich thuis kan voelen. Ik geloof ook dat dit gevoel alleen maar zal toenemen als we meer vrouwen mogen verwelkomen in ons team. En zoals Tim en Timo benadrukken biedt diversiteit een waarde die we niet mogen onderschatten. Dit wordt gelukkig beaamd door Geert en Thomas, de eigenaren van Linku.

Ieder talent moet een kans krijgen. Ik geloof dat diversiteit en inclusiviteit bijdraagt aan een goede teamcultuur en -prestaties.

Geert
Geert
Directeur Linku

Concrete acties? We zijn bezig met een herziening van onze werken-bij omgeving. Daarbij willen ook een plek geven aan onze roadmap als het gaat om diversiteit: wat is onze positie, wat doen we nu en wat willen we doen. Met de nieuwe DEI-groep gaan we ook acties uitvoeren om proactief met diversiteit bezig te zijn. Ik word er heel blij van en ik hoop dat dit ook geldt voor onze toekomstige medewerkers, wie dat dan ook zijn.

Sparren?
Tanja
Tanja
Tanja

Vragen of ideeën uitwisselen?

Ik ben heel benieuwd hoe andere bedrijven, binnen en buiten de branche, omgaan met dit vraagstuk. Wees vrij om contact met me op te nemen. Ik wissel graag ideeën uit!

Mail tanja@linku.nl