Een AI-motivatiebrief die wél goed is

Het schrijven van een goede motivatiebrief is moeilijk. De verleiding is groot om AI te gebruiken voor dat 'perfecte' resultaat. Echter, wanneer een motivatiebrief te perfect is, verliest deze kracht en authenticiteit. Dat geeft geen goede eerste indruk. Ontdek hoe je iemand overtuigt met een 'minder perfecte' motivatiebrief. En ja, daar kan AI je bij helpen.

Tanja
Geschreven door Tanja
een ai motivatiebrief
een ai motivatiebrief

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op ai.linku.nl

Het gebruik van AI neemt toe

Naast hele leuke, persoonlijke motivatiebrieven, zie ik steeds vaker sollicitaties binnenkomen waar AI duidelijk aan meegeschreven heeft. AI is natuurlijk heel handig om hiervoor te gebruiken, maar het zorgt er ook voor dat een brief minder ‘eigen’ is. AI brieven herken ik makkelijk aan:

  • een standaard template;
  • gekunstelde zinnen of woorden die je in een gesprek niet zou gebruiken;
  • hyperformeel en/of onpersoonlijk taalgebruik;
  • generieke inhoud, ofwel inhoud die niet is afgestemd op de vacature en het bedrijf;
  • een uitgeschreven versie van het CV;
  • en, wellicht het belangrijkste, een gebrek aan authenticiteit. Dat wil zeggen, dat je uit de brief niet kan opmaken met wie je te maken hebt.

De gedachte achter het maken van een perfecte brief is niet verkeerd. Als sollicitant probeer je jezelf op de beste manier te presenteren. Dat is een logische gedachte. Ik probeer dan ook zo goed mogelijk door de brief heen te kijken, want achter elke brief zit een authentiek persoon.

Is de motivatiebrief nog van deze tijd?

Na de zoveelste brief dacht ik, ben ik de enige die worstelt met dit probleem? Na wat rondvragen bleek dat andere collega’s en concullega’s het fenomeen ‘AI-motivatiebrief’ herkennen, maar het niet altijd als een groot probleem zien. Deels omdat de positie van de motivatiebrief wankelt. Ik hoor geluiden als ‘’Ik kijk er niet meer naar’’ of ‘’Door de schaarste op de arbeidsmarkt maakt het niet uit’’.

Ook zijn andere manieren om je sollicitatie te motiveren, bijvoorbeeld met een videopitch, daarvan geeft collega Nick een voorbeeld verderop in dit blog. Het belang van een motivatiebrief hangt dan ook erg af van de branche en het type werk waarop je solliciteert.

Naast het traditionele solliciteren zijn er ook nieuwe digitale concepten die het helemaal anders doen. Een goed voorbeeld is JobQ. Op dit ‘oriëntatieplatform’ komen werkgevers en sollicitatieplatform in contact via een anonieme chat. Bij gedeelde interesse worden contactgegevens gedeeld. Afhankelijk van wat er besproken is in de chat, is een motivatiebrief niet meer nodig in het verdere proces.

Hoe zit het bij Linku? Als een cultuurgedreven organisatie kunnen wij zeggen dat een motivatiebrief wel van waarde is. Het geeft ons namelijk een inkijkje in wie je echt bent, wat je drijft en of jouw waarden aansluiten bij die van ons. Het geeft een antwoord op de vraag: ‘zou jij je thuis voelen bij ons?’

Tanja en Sandy in overleg bij podium op kantoor

4 aspecten van een goede motivatiebrief

Maar waaraan voldoet dan een goede motivatiebrief? Om te bepalen of je met veel plezier bij ons zou werken, wil ik niet de allerbeste versie van jou zien, maar juist wie je echt bent. Om dit concreet te maken deel ik de, voor Linku, 4 belangrijkste aspecten van een goede motivatiebrief.

1. Wees jezelf

De essentie van een goede motivatiebrief ligt in authenticiteit. Durf jezelf te zijn, zelfs als dat betekent dat je kwetsbaar moet zijn. Jouw unieke persoonlijkheid, ervaringen en ambities zijn wat jou onderscheiden van de rest. Vertel ons over je passie, maar benoem ook gerust je valkuilen.

Geef ons een sneak preview in jouw karakter en waar jij blij van wordt. Want uiteindelijk wil je een baan en een werkgever die bij jou past.

2. Herhaal je CV niet, maar vul het aan

Je CV spreekt over je ervaringen; je motivatiebrief moet vertellen waarom die ervaringen ertoe doen. Het is jouw kans om context te geven aan je CV en te laten zien waar je echt enthousiast van wordt. Wat heb je geleerd uit vorige ervaringen en hoe brengt dit je verder in je werk? Wat zijn jouw ambities?

Je CV geeft aan wat je gedaan hebt, je ambities vertellen wat je wil doen. Juist die blik naar de toekomst is interessant voor een werkgever.

3. Overtuig dat de baan bij je past

Waarom zou een bedrijf jou in dienst willen nemen? Wat breng je mee en waarom pas jij bij deze baan? Iedereen heeft talenten, kwaliteiten en ervaringen die waarde toevoegen; welke heb jij? En misschien nog belangrijker; wat zorgt ervoor dat jij blij wordt van de vacature, het bedrijf of de cultuur.

Als je kiest voor een nieuwe baan, kies je bewust voor een betere toekomst. Dus wat is hetgeen waar jij een energie van krijgt, en energie aan wil geven?

4. Zoek verbinding met het bedrijf

Laat tenslotte zien hoe jouw persoonlijke waarden en ambities aansluiten bij het bedrijf. Wat vind jij belangrijk in je werkomgeving? Past het soort bedrijf bij je, voelt de cultuur prettig en sluit de manier van werken aan bij hoe jij het liefste werkt?

Mensen zijn snel geneigd om te kijken naar werkzaamheden en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar de redenen waarom mensen bij een werkgever blijven, hebben vaak te maken met het feit dat de cultuur en waarden van een bedrijf aansluiten. Dus verbinding zoeken op dit vlak is essentieel voor je toekomstig werkgeluk.

Kortom, geef aan wie je bent, wat je graag wil doen, wat je meebrengt en wat jij belangrijk vindt in je werk. Als je deze 4 onderdelen verwerkt in een motivatiebrief, krijgt een werkgever een duidelijk beeld van jou en of zij iets kunnen bieden wat bij je past.

Het gaat er niet om de perfectie na te streven die AI je geeft, maar om het vieren van de unieke persoon die jij bent.

Koen kookt in de keuken en Fleur en Tanja kijken toe.

Je hoeft het niet alleen te doen

Vind je het lastig om over jezelf te schrijven of is schrijven niet je sterkste kant? Schakel dan gerust de hulp van anderen in. Vraag je vrienden, familie of oud-collega’s eens hoe ze jou in 5 woorden zouden omschrijven en je hebt een mooi lijstje wat jou typeert. Bespreek met anderen wat zij belangrijk vinden in een baan en laat je inspireren door hun antwoorden.

Deze AI-prompt helpt je op weg

Ook het gebruik van AI is zeker niet verboden, zolang je het op een goede manier gebruikt. Daar helpt een goede prompt natuurlijk bij. Om je op weg te helpen, heeft mijn collega Koen een prompt gemaakt voor gebruik in bijvoorbeeld ChatGPT.

De prompt pakt de lessen uit dit blog en geeft AI de rol van een professionele schrijver. Deze schrijver vraagt de nodige informatie aan je uit om zo een authentieke motivatiebrief te genereren. Weet wel dat de resultaten wisselend zijn en dat niet elk bedrijf dezelfde verwachtingen heeft van een motivatiebrief, dus beoordeel de tekst altijd kritisch.

Maar weet ook, een brief is niet heilig

De essentie van een motivatie is het overbrengen van authenticiteit. Er zijn meer manieren om dat te doen. De motivatiebrief als format is dan ook niet heilig. Sterker nog, je maakt een blijvende indruk als je jezelf onderscheid op een unieke manier. Denk aan een telefonische motivatie of een videopitch, iets waar mijn collega Nick enthousiast van wordt.

De tip van Nick

Waarom geen korte videopitch om jezelf in 30 seconden voor te stellen? Authentieker dan dat wordt het niet. Natuurlijk is dat spannend, maar zoals Tanja benadrukt draait het om wie je bent en niet hoe perfect je het format beheerst. Of dat nu een brief of een video is. Ik laat je graag zien hoe ik dat zou doen.

Kortom, laat zien wie je bent!

Een motivatie is je kans om te laten zien wie je bent en waarom je bij een bedrijf wilt werken. Authenticiteit en persoonlijkheid wegen zwaarder dan perfectie. Gebruik dus de tips en inzichten uit dit blog om een motivatie te creëren die echt weergeeft wie jij bent en wat je meebrengt naar een team.

Bedrijven zoals Linku zijn op zoek naar de echte jij, niet naar een kunstmatig opgepoetste versie.