Voor- en nadelen van verschillende apps
Het succes van een app is afhankelijk van veel factoren, waaronder techniek. De juiste keuze voor techniek is belangrijk om een app te laten slagen. Ontdek de verschillen.
Kijk eens om je heen als je met het openbaar vervoer reist, door de stad loopt of een dagje erop uit bent. Bijna iedereen heeft een telefoon in gebruik met daarop tientallen apps. Ze zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Ik kan ook niet zonder. Wat mij met name boeit van al die apps is de techniek achter de product. Elke app heeft een ander doel, bedient een andere doelgroep en heeft vaak een andere onderliggende techniek. Er zijn verschillende manieren om apps te ontwikkelen met elk zijn voor- en nadelen. Ontdek het verschil tussen een native app, hybride app of progressive webapp.
- Native app.
Alleen te gebruiken op iOS, Android en Windows Phone.
- Hybride app.
Combinatie van een webapp en native app.
- Progressive webapp.
Werkt in een browser.
Wat is een native app?
Een native app wordt speciaal ontwikkeld voor één platform. De bekendste – en in Nederland de enige relevante – platformen zijn Android en iOS. In meer woorden wordt een native app specifiek ontwikkeld voor het besturingssysteem van Google, Apple of in mindere mate van Microsoft. Om deze reden is de app ook alleen te downloaden in respectievelijk de Play Store, App Store en Windows Store.
Techniek
Apps geschikt voor iOS zijn veelal geschreven in programmeertalen Swift of Objective-C. Kijk je naar een Android-app dan is Java en Kotlin de taal die wordt gebruikt voor programmeren.
Voordelen native app
Native apps worden optimaal ontwikkeld voor het besturingssysteem van het toestel en bieden daarmee meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld omdat de inhoud van de app wordt opgeslagen op de smartphone van de gebruiker. Wanneer er gebruik moet worden gemaakt van de maximale rekenkracht, bijvoorbeeld voor games, of complexe data, biedt een native app de beste gebruikservaring.
Een ander voordeel is dat de app sneller werkt. Gebruik van de app in offline-modus en toegang tot verschillende functionaliteiten van de smartphone werkt ook in een hybride vorm. Voorbeelden van deze functionaliteiten zijn een microfoon, camera en notificaties. Het uitwisselen van informatie met andere apps op het toestel van de gebruiker is ook noemenswaardig, omdat dit de user experience ten goede kan komen.
Het laatste punt dat ik wil benoemen is de beveiligingsstandaarden van giganten Google en Apple. Deze verplichten ontwikkelaars om apps beter te beveiligen.
- Functionaliteit.
- Maximale rekenkracht.
- Snelheid.
- Gebruikerservaring.
Nadelen native app
De meeste apps zijn beschikbaar voor zowel Android als iOS. Een belangrijk nadeel is dat je moet werken in twee verschillende ontwikkelomgevingen, mocht je de app voor meerdere besturingssystemen beschikbaar willen maken. Er komen namelijk twee verschillende programmeertalen bij kijken. Dit resulteert in hogere ontwikkelkosten in vergelijking met bijvoorbeeld een hybride app of webapp. Qua onderhoud geldt hetzelfde. Twee omgevingen beheren en onderhouden is meer dan een.
Google en Apple hebben als beheerders van de grootste stores het laatste oordeel voor livegang omdat zij de app moeten goedkeuren. En dat niet alleen. Er zijn ook kosten aan verbonden om een app in de store te plaatsen. Heb je in een later stadium te maken met een update? Dan moet de gebruiker in actie komen voordat hij of zij de meest recente versie gebruikt.
- Twee ontwikkelomgevingen.
- Meer ontwikkelkosten.
- Goedkeuring bepalen Google en Apple.
- Gebruiker moet zelf updaten.
Next.js en React Native framework
Reclamefolder.nl – Interactie verhogen in een app met 3 miljoen downloads
Wat is een hybride app?
De hybride app is een combinatie van een native app en webapp. Een app die je één keer ontwikkelt op basis van hybride (web)technieken en is daardoor te gebruiken op zowel iOS als Android. Vanuit de store wordt de app geïnstalleerd op een smartphone.
Techniek
We ontwikkelen hybride applicaties met React Native, zoals de app voor Reclamefolder.nl. React Native is een open-source framework voor de ontwikkeling van mobiele apps op basis van JavaScript. De technologie stelt ontwikkelaars in staat om apps te bouwen die native aanvoelen. Ontwikkeling vanuit één set broncode voor beide mobiele platformen. Zonder dat de kwaliteit en prestaties er op achteruit gaan. Voorheen kozen we andere frameworks bij de ontwikkeling van Walker Fire, CrisisNet en CAS.
Voordelen hybride app
Een groot voordeel van een hybride app is dat je dus vanuit één codebase meerdere besturingssystemen kunt bedienen. Dit betekent lagere ontwikkelkosten en dat je minder tijd nodig hebt om een app voor meerdere platformen te realiseren. De app is ook offline te gebruiken en een update is vaak direct mogelijk zonder tussenkomst van de store.
- 1 codebase dus cross-platform.
- Lagere ontwikkelkosten.
Nadelen hybride app
Een nadeel kan zijn dat de performance minder is dan een Native ervaring. Je kunt nooit het maximale vermogen van een native app bereiken. Ook kan je niet alle apparaatfunctionaliteit (optimaal) benutten. Als je app dat nodig heeft, dan is een hybride vorm niet juiste keuze. Denk dus goed na, wat jouw app nodig heeft, voordat je een keuze maakt.
- Performance van native app is onbereikbaar.
- Meer beperking in functionaliteit.
Kostenbesparende app
Inspecties brandveiligheid beter én veiliger met een kostenbesparende app
Progressive webapp
Met een progressive webapp verpak je de voordelen van een app in een mobiele website. Progressive webapp wordt ook vaak afgekort als PWA. De app combineert de flexibiliteit van het web met de gebruikerservaring van een native app. Meerdere organisaties die zijn overgestapt op een progressive webapp melden positieve resultaten.
Techniek
Webapps worden geschreven in JavaScript, HTML en CSS. Wij maken webapps met Next.js, dit is een React Native framework.
Voordelen progressive webapp
De app werkt in principe op elk apparaat met een browser. Indien nodig kan je de app offline of met een slechte internetverbinding gebruiken. De app voelt als een native app met vergelijkbare interacties en navigaties. Door slechts een snelkoppeling op het home scherm te plaatsen is de app in feite al geïnstalleerd. Je hoeft je doelgroep dus niet te verzoeken om een app te installeren. Dankzij snelle technologische verbeteringen van mobiele apparaten zijn de mogelijkheden van een PWA steeds beter te benutten. Andere voordelen van een progressive webapp zijn minder dataverbruik, snelle laadtijd en nieuwe updates aan je applicatie zijn direct zichtbaar, omdat deze niet door een externe partij gekeurd hoeven te worden. Dat is zeker voor een mobiele website een essentiële eigenschap voor succes.
- Werkt in elke browser.
- Geen store nodig.
- Updates zijn direct zichtbaar.
Nadelen progressive webapp
Een groot nadeel is dat gebruikers de app niet eenvoudig vinden. De apps zijn namelijk niet beschikbaar in de Apple Store of de Google Play Store. Gebruikers moeten eerst de website van de app bezoeken, voordat ze de app kunnen toevoegen en gebruiken. Dit zorgt vaak voor een minder groot publiek en verplicht je de app op andere manieren onder de aandacht te brengen. In deze vorm zijn pushnotificaties nog niet mogelijk.
- Apps staan niet in de store.
- Beperkte toegang tot apparaatfuncties.
Voldoende keuze
Je keuze voor de soort app is door meerdere factoren bepalend. Afhankelijk van je wensen kan een hybride app beter geschikt zijn dan een native app. Veelal omdat je veel positieve punten combineert van native en progressive webapps.
Uiteindelijk zien we voor veel bedrijven voordelen in de ontwikkeling een hybride applicatie. Met name de potentiële kostenbesparing en flexibiliteit maakt het een aantrekkelijke keuze voor bedrijven om in te investeren. Naarmate je app meer volwassen wordt, kan je altijd nog de stap naar native maken. Wanneer dat van toegevoegde waarde is.
Sparren over apps?
We denken graag met je mee voor de beste oplossing. Stuur een bericht en we maken je bekend met de mogelijkheden.