header van react native
HBC Bouw- en Aannemersbedrijf B.V.

Workflows digitaliseren met een inspectie-app

Afbeelding voor Sander Bongers Afbeelding voor Thomas van de Ven
Sander en Thomas hebben hieraan gewerkt.
HBC houdt zich als bouw- en aannemersbedrijf o.a. bezig met het inspecteren van ruimtes voor onderhoudswerkzaamheden.

HBC inspecteert ruimtes (waaronder in het Radboudumc) aan de hand van een vaste workflow. Het lezen van onze Walker Fire-case inspireerde HBC om ook te digitaliseren en daagde Linku uit om hierbij te helpen. Drie maanden later lanceerden we de HBC-app, bestaande uit de volgende onderdelen:

  • PhoneDe HBC inspectie-app, op basis van React Native
  • ConversationBackend API op basis van Symfony
screenshots van de react native inspectie app van het bedrijf HBC
Afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app voor HBC

De situatie voor de app

Veel dubbel werk

Voor de app werd de workflow op basis van een checklist doorlopen op een uitgeprint A4’tje. Deze werd later handmatig door de administratie in het documentatiesysteem verwerkt. Dit is dubbel werk en bovendien foutgevoelig.

Afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app voor HBC

Automatiseren met een app

Klaar in 2 stappen

De app vervangt papierwerk en presenteert de checklist in een handige stappenstructuur. Het is mogelijk de checklist aan te vullen met opmerkingen en foto’s als bewijsmateriaal. Als de inspectie klaar is, wordt alle informatie automatisch verwerkt in een PDF.

Omdat HBC-medewerkers altijd met dezelfde type iPhone werken, maken we gebruik van Apple’s Human Interface Guidelines voor de interface van de app.

Afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app voor HBC

Stap 1: de gegevens

In stap 1 vult een inspecteur de administratieve details van een ruimte in, zoals de datum en het ruimtenummer. Je kunt pas verder naar de volgende stap als alles goed is ingevuld.

Afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app voor HBC

Stap 2: de checklist

In stap 2 doorloopt de inspecteur de checklist, waarbij zelf mag worden bepaald in welke volgorde de lijst wordt afgewerkt. Zodra alle items zijn behandeld, rondt de medewerker de inspectie af met het genereren van een PDF-bestand.

Afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app voor HBC

Ook de branding een boost

Een betere online presentatie

We hebben de hoofdkleuren van HBC (blauw en geel) geoptimaliseerd om een prettig digitaal kleurenpalet te garanderen. Vervolgens heeft onze brandingexpert Bram er nog een laagje bovenop gedaan met een maatwerk illustratie: een blauwdruk die past bij het logo en de werkzaamheden van HBC. Deze gebruiken we in de app als achtergrond in combinatie met een subtiel kleurverloop.

Afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app voor HBC

De output voor HBC

Een digitale transformatie

HBC profiteert van de app doordat de administratie van het bedrijf wordt ontlast. Dankzij het overzichtelijke archief, de eenduidige werkwijze en de geautomatiseerde afhandeling (via PDF), focussen HBC-medewerkers zich beter op hun kerntaak: de inspectie.

De HBC Inspectie-app is beschikbaar in de App Store voor HBC-medewerkers.

 

De motor van de HBC-app

De onderliggende motor van de HBC-app die we hebben gemaakt, is een API (Application Programming Interface). De API ontvangt de inspectiedata van de app, verwerkt deze als PDF en mailt deze naar het kantoor van HBC. De API is dus geen applicatie die rechtstreeks door iemand wordt gebruikt, maar een automatische schakel die op de achtergrond zijn werk doet.

 

De API vormt eigenlijk het hart van de digitalisering. Waar eerst papieren checklists handmatig werden verwerkt, doet de API dit nu automatisch, direct en foutloos. De werking van de app garandeert dat data volledig en juist wordt aangeleverd.

Deze manier van ontwikkelen wordt ook wel ‘API Driven Development’ genoemd. Een API vormt de verbindende factor die verschillende applicaties onafhankelijk van elkaar laat opereren. Dit biedt veel mogelijkheden voor doorontwikkeling aangezien ook andere/nieuwe applicaties erop aangesloten kunnen worden.

Face fill

“Na goed overleg is ons doel gerealiseerd in een duidelijke bedrijfsapp waarmee onze medewerkers gemakkelijk op locatie kunnen werken. Dit is tot stand gekomen door een prettige samenwerking met een enthousiast team van specialisten. Voor toekomstige uitbreiding zijn wij zeker weer van de partij.”

- Ronald van 't Hullenaar, directeur HBC Bouw & Aannemersbedrijf B.V.
Afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app voor HBC

Een eigen app?

Wij denken graag met je mee

Wil jij net als HBC effectiever te werk gaan door te digitaliseren? Benieuwd of wij je daarbij kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op Next line