Workflows digitaliseren met een inspectie-app

HBC is een bouw- en aannemersbedrijf uit Cuijk.
Workflows digitaliseren met een inspectie-app
33%
snellere inspecties
icon
digitalisering checklists
icon
API-koppeling

In het kort

HBC houdt zich o.a. bezig met het inspecteren van ruimtes voor onderhoudswerkzaamheden. Na het lezen onze Walker Fire-case was HBC overtuigd een eigen inspectie-app te realiseren.
Team
Sander
Thomas van de Ven
Arthur
Opdrachtgever

HBC Bouw- en Aannemersbedrijf B.V.

Expertise

App
Branding
User Experience

Techniek

React Native (app)
Symfony (back-end API)
API-koppeling

HBC inspectie-app · HBC inspectie-app · HBC inspectie-appCover afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-appHBC inspectie-app · HBC inspectie-app · HBC inspectie-app

Ruimtes inspecteren met een app

HBC inspecteert ruimtes (waaronder in het Radboudumc) aan de hand van een vaste workflow. Het lezen van onze Walker Fire-case inspireerde HBC om ook te digitaliseren en daagde Linku uit om hierbij te helpen.

Uitdaging

De wens was om snel over te stappen van papier naar digitaal. Maar hoe ga je van een wit papiertje naar een aangeklede app? Naast het vertalen van de workflows, was er ook behoefte aan een visuele boost.

Oplossing

Drie maanden later lanceerden we de HBC-app. We hebben de branding van HBC uitgebreid zodat we de User Experience beter tot zijn recht konden laten komen. De papieren workflows zijn gedigitaliseerd. Dit bespaart HBC veel administratiewerk, en voorkomt bovendien menselijke fouten.

image alt

De situatie voor de app

Voor de app werd de workflow op basis van een checklist doorlopen op een uitgeprint A4’tje. Deze werd later handmatig door de administratie in het documentatiesysteem verwerkt. Dit is dubbel werk en bovendien foutgevoelig.

Cover afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app

Automatiseren met een app

De app vervangt papierwerk en presenteert de checklist in een handige stappenstructuur. Het is mogelijk de checklist aan te vullen met opmerkingen en foto’s als bewijsmateriaal. Als de inspectie klaar is, wordt alle informatie automatisch verwerkt in een PDF.

Omdat HBC-medewerkers altijd met dezelfde type iPhone werken, maken we gebruik van Apple’s Human Interface Guidelines voor de interface van de app.

Cover afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app
Stap 1

De gegevens

In stap 1 vult een inspecteur de administratieve details van een ruimte in, zoals de datum en het ruimtenummer. Je kunt pas verder naar de volgende stap als alles goed is ingevuld.

Cover afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app
Stap 2

De checklist

In stap 2 doorloopt de inspecteur de checklist, waarbij zelf mag worden bepaald in welke volgorde de lijst wordt afgewerkt. Zodra alle items zijn behandeld, rondt de medewerker de inspectie af met het genereren van een PDF-bestand.

Cover afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app

Ook de branding een boost

We hebben de hoofdkleuren van HBC (blauw en geel) geoptimaliseerd om een prettig digitaal kleurenpalet te garanderen. Vervolgens heeft onze brandingexpert Bram er nog een laagje bovenop gedaan met een maatwerk illustratie: een blauwdruk die past bij het logo en de werkzaamheden van HBC. Deze gebruiken we in de app als achtergrond in combinatie met een subtiel kleurverloop.

Cover afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app

Een digitale transformatie

HBC profiteert van de app doordat de administratie van het bedrijf wordt ontlast. Dankzij het overzichtelijke archief, de eenduidige werkwijze en de geautomatiseerde afhandeling (via PDF), focussen HBC-medewerkers zich beter op hun kerntaak: de inspectie. HBC zet hiermee waardevolle stappen richting digitale transformatie.

De HBC Inspectie-app is beschikbaar in de App Store voor HBC-medewerkers.

Cover afbeelding voor Workflows digitaliseren met een inspectie-app

De motor van de HBC-app

De onderliggende motor van de HBC-app die we hebben gemaakt, is een API (Application Programming Interface). De API ontvangt de inspectiedata van de app, verwerkt deze als PDF en mailt deze naar het kantoor van HBC. De API is dus geen applicatie die rechtstreeks door iemand wordt gebruikt, maar een automatische schakel die op de achtergrond zijn werk doet.

api driven development flowchart

“Na goed overleg is ons doel gerealiseerd in een duidelijke bedrijfsapp waarmee onze medewerkers gemakkelijk op locatie kunnen werken. Dit is tot stand gekomen door een prettige samenwerking met een enthousiast team van specialisten. Voor toekomstige uitbreiding zijn wij zeker weer van de partij.”

Ronald van ’t Hullenaar
Directeur HBC Bouw & Aannemersbedrijf B.V.
Sparren?
klaas fotoshoot
klaas fotoshoot
klaas fotoshoot

Wij staan voor je klaar.

Wil jij ook digitale groei? We vertellen je graag hoe. Neem contact op en Klaas helpt je graag op weg.

Stuur een berichtOf bel 024 3000 316