Dark mode: het fijnste cadeau in het donker

Onze ogen krijgen veel te verduren op een dag. We kleven van scherm naar scherm met de smartphone in de hoofdrol. Met een dark mode gun je jouw ogen verdiende rust!

Koen
Geschreven door Koen
foto van een telefoon in dark mode
foto van een telefoon in dark mode

Wat is dark mode?

Dark mode (donkere modus) is een donkere weergave van een digitaal product zoals een app, website of volledig besturingssysteem. Deze donkere weergave bestaat naast de originele ‘lichte’ weergave, maar maakt gebruik van een alternatief kleurenschema. Dit kleurenschema bestaat vaak uit zwarte kleuren en witte teksten. Dat maakt het scherm minder fel en dus prettiger om naar te kijken in een donkere omgeving.

voorbeeld van een Apple iPhone met dark mode en light mode

Steeds meer digitale producten hebben een dark mode functie. Nieuwe telefoons schakelen tegenwoordig automatisch over naar een dark ‘theme’ wanneer het bij jou buiten donker is. Apps en websites kunnen inhaken op de weergave van je telefoon en een dark mode presenteren wanneer die op je telefoon actief is. Handig toch? Alleen jammer van die plotselinge felle websites zonder dark mode. Even weer met de oogjes knijpen.

Niet alleen nuttig in het donker

Een dark mode is ook buiten de nacht interessant. Je kunt natuurlijk een algemene voorkeur hebben voor een donker kleurenschema. Ook overdag is dit fijner voor je ogen.

Ook kan een dark mode de batterijduur van je smartphone verhogen, al is dat sterk afhankelijk van het type scherm, de kleuren en de ingestelde helderheid.

  • Een OLED-scherm profiteert aanzienlijk. LCD valt grotendeels buiten de boot.
  • Hoe hoger de helderheid van je scherm, hoe meer je profiteert van een dark mode.
  • Je profiteert eigenlijk alleen bij pure zwartkleuren. Meer licht in je kleur dan dat en je (OLED)scherm moet ‘gewoon’ aan het werk.

Switchen naar dark mode/donkere modus

Besturingssystemen zoals Windows en macOS hebben instellingen om een donkere modus in te schakelen. Deze voorzien werkbalken, vensters en apps (indien beschikbaar) van een donkere weergave. Op mobiel bieden ook Android en iOS opties voor een donker thema.

Veel apps die een dark mode hebben, veranderen mee met de instelling van het besturingssysteem. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Instagram. Soms kun je dit ook los aan of uit zetten binnen een app. In het geval van Instagram kunnen alleen Android-gebruikers dat.

Ook browsers kunnen automatisch een dark mode tonen op basis van de instellingen van het besturingssysteem. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Google Chrome. Deze toont de werkbalk, instellingen en websites (indien beschikbaar) in het donker. Je kunt hier nog in variëren met verschillende dark themes. Handig. Let alleen op dat je de dark theme niet verwart met de incognitomodus!

de donkere modus weergave van google.nl

Doe jij even het licht uit?

Sommige websites bieden je ook een dark mode switch zodat je makkelijk zelf een keuze kunt maken. Deze zijn er in alle soorten en maten. Je vindt ze meestal in de header of footer.

voorbeelden van dark mode buttons

Een dark mode switch in actie zien? Op ons inspiratieplatform inspiratie.linku.nl kun je het zelf testen met een tap of klik.

voorbeeld van een switch tussen light mode en dark mode

Dark mode forceren op een website

Als een website geen dark mode beschikbaar heeft, zijn er browserextensies waarmee je dit kunt forceren (voorbeeld). Je merkt dan gauw wat er mis kan gaan: onzichtbare content, gekke kleuren en vreemde visuele glitches. Dat maakt direct duidelijk dat een website niet zomaar kan worden voorzien van een dark mode. Daar zit wat werk in.

Dark mode implementeren

Het implementeren van dark mode in een app of website vraagt om meer dan je denkt:

  • Een nieuw kleurenschema dat aansluit op je bestaande presentatie.

    De expertise van een designer helpt je aan een uitbreiding op je branding of huisstijl.

  • Een technische implementatie die goed werkt met alle elementen op je website.

    Van menu tot formulier, mobiel tot desktop en afbeelding tot tekst. Oh en vergeet de transities niet!

  • Aangepaste content die goed werkt in elke modus.

    Afbeeldingen met een achtergrondkleur komen bijvoorbeeld niet goed uit in elke modus.

  • Een of meerdere manieren waarop dark mode activeert.

    Bijvoorbeeld met een switch of het inhaken op de instellingen van een browser- of besturingssysteem.

Wanneer je deze zaken goed uitwerkt, heb je een werkende dark mode en voorzie je een app of website van extra gebruikersgemak.

Sparren?
Koen
Koen
Koen

Wij helpen je graag.

Een webpartner helpt je bij de volgende stappen naar een dark mode. Zoek jij een nieuwe partij voor je app of website?

Stuur een berichtOf bel 024 300 0316