De eerste talk van Timo

Daar stond hij dan. Op 15 maart gaf Timo zijn eerste talk op een conferentie. Het podium was The DutchPHP Conference 2024. Hoe beviel dat? Ik vroeg het aan hem.

Koen
Geschreven door Koen
timo na zijn presentatie
timo na zijn presentatie

Waar ging je talk over?

“Mijn talk ging over het gebruik van Behat. Dit is een test tool die wij gebruiken om onze back-end API’s te testen, waarbij we van buitenaf aanroepen doen zoals die door een front-end applicatie gemaakt worden. Dit helpt ons te verifiëren of de responses en databaseveranderingen aan onze verwachtingen voldoen.

In eenvoudige woorden: we doen alsof we een gebruiker zijn die een applicatie gebruikt, om te controleren of alles werkt zoals we verwachten, zonder dat we echt iets in een daadwerkelijke applicatie hoeven te doen.

Door deze tool kunnen we dit proces ook automatiseren, zodat we er automatisch op gewezen worden als een aanpassing iets (anders) in het systeem breekt.”

Hoe was het om te presenteren?

“Het was een spannende ervaring, vooral omdat het mijn eerste keer was dat ik op een conferentie sprak. Alles was nieuw voor me, dus ik heb me laten leiden door de ervaring. Mijn focus lag op inspireren. Ik stond er niet om een punt te maken, maar ideeën te geven waar iemand iets mee kan, of niet.”

publiek tijdens de presentatie
publiek tijdens de presentatie

“Om me zo goed mogelijk voor te bereiden, heb ik van tevoren de ruimte verkend en kennisgemaakt met de technische ondersteuning. Ook in het voorbereiden van de talk zelf heb ik wel een uur of 40 gestopt.

Tijdens het oefenen kwam ik erachter dat het een uitdaging was om de gehele tijd vol te praten, dus besloot ik extra slides toe te voegen. Desondanks ging de talk nog sneller, omdat ik er handigheid in kreeg en door de zenuwen iets sneller praatte dan normaal.

Uiteindelijk was mijn talk iets korter dan gepland, maar ik ben tevreden over het verhaal dat ik heb verteld.”

Waarom heb je dit gedaan?

“Op vorige conferenties merkte ik dat mensen enthousiast zijn wanneer ik vertel over de manier waarop we bij Linku bezig zijn rondom testen en het gebruik van Behat. Ik houd van kennis delen en vond dit een mooie kans om mijn ervaringen te delen. Een leuke combinatie die ook past bij wat we bij Linku willen uitdragen.”

timo presenteert over behat
timo presenteert over behat

“Een halfjaar geleden besloot ik mijn talk in te dienen bij de DPC met het idee: ‘ik probeer het gewoon, ik word toch niet gekozen’. Tot mijn verbazing werd mijn inzending geaccepteerd, en dat was het moment waarop ik besefte dat ik echt aan de slag moest. “

Wat waren de reacties?

“Mensen waren enthousiast. Na mijn talk sprak ik een aantal mensen die de tool in hun projecten willen gebruiken. Dat is natuurlijk leuk om te horen.

Er was ook opbouwende kritiek, zowel inhoudelijk als op mijn presentatietechnieken. Een interessante suggestie was om na de presentatie een live demo te geven, wat ik een goed idee vind voor de toekomst. Dit helpt me om de flexibel de tijd te vullen.”

Wat is de volgende stap?

“Ik wil meer spreken. Ik heb dezelfde talk ingediend bij andere conferenties. Ook ben ik uitgenodigd om de talk te geven bij een meetup in Rotterdam. Ik ben dus enthousiast.

Ook zijn er nieuwe onderwerpen waar ik al over nadenk. Zo werken we binnen Linku op een bepaalde manier met het framework Symfony waar ik graag meer over wil delen, misschien in de vorm van een blog of nieuwe talk.

Uiteindelijk vind ik het fijn om naar conferenties te gaan en het spreken biedt een geweldige kans om nog meer te netwerken en kennis te delen. En dat voelt goed.”

timo aan het presenteren
timo aan het presenteren

Talk terugkijken

Benieuwd naar de talk van Timo? Deze wordt beschikbaar gemaakt via de kanalen van DPC. Wanneer er een link beschikbaar is, delen we die ook hier.

Lees ook het verslag van Kenneth over The Dutch PHP Conference 2024.