Master je analytics: creëer een Digital Dashboard in 6 stappen

Met het einde van Google Analytics 3 in juli 2023, is het tijdperk van Google Analytics 4 dan echt aangebroken. Een goed moment om de vraag te stellen: haal ik alles uit mijn data? Als jij jezelf deze vraag ook stelt, dan is dit blog voor jou.

Koen
Geschreven door Koen
werknemers kijken naar een digital dashboard op een scherm
werknemers kijken naar een digital dashboard op een scherm

Gevoel versus datagedreven beslissingen

We nemen vaak beslissingen op basis van gevoel of intuïtie. Dit is waardevol, bijvoorbeeld wanneer je een bestemming kiest voor je vakantie. Gevoel is ook belangrijk wanneer we als mensen met elkaar communiceren. Emotie, empathie, deze dingen maken ons mens.

In het zakelijk leven ligt het anders. Hoewel gevoel ook zeker waarde heeft, kan een subjectieve blik ons misleiden of het zicht op de werkelijkheid vervagen. Dat is het punt waar datagedreven werken ons kan helpen in het nemen van objectieve en doordachte beslissingen. Met een juiste balans van gevoel en data voorkom je jouw Kodak-moment.

Kodak-moment?

Een bekend voorbeeld van een bedrijf dat te veel leunde op gevoel is Kodak. Kodak was ooit de onbetwiste leider in de fotografische filmindustrie, maar het bedrijf heeft de overgang naar digitale fotografie niet gehaald. Kodak vertrouwde op de intuïtie dat de vraag naar fotografische film zou blijven bestaan bij het grote publiek, in plaats van te luisteren naar de data die aantoonde dat digitale fotografie de toekomst was. De vraag naar digitale camera’s steeg namelijk significant en heeft uiteindelijk de markt overgenomen.

Kodak heeft de achterstand nooit meer in kunnen halen tegenover concurrenten als Nikon en Canon, al lijkt het bedrijf recentelijk weer voorzichtig een comeback te maken.

een kodak camera
Voorkom jij jouw Kodak-moment?

Gevoelens en intuïtie hebben zeker hun plaats in het bedrijfsleven, maar ze moeten worden aangevuld met harde data om te zorgen voor weloverwogen en effectieve besluitvorming. Het Kodak-moment benadrukt het belang van datagedreven werken.

Wat is datagedreven werken?

Datagedreven werken is het proces waarbij je de leiding neemt, niet op basis van intuïtie of ervaring, maar met feiten en cijfers. In plaats van te gokken, neem je beslissingen onderbouwd met concrete data.

Zie jezelf als een ontdekkingsreiziger die door een jungle van statistieken beweegt, speurend naar nieuwe inzichten en opvallende trends. Je ontdekkingen zijn de sleutel tot betere besluitvorming. Dit maakt datagedreven werken strategische aanpak. Je gebruikt de kracht van beschikbare data om je bedrijf efficiënt te sturen.

Voordelen van datagedreven werken

Datagedreven werken heeft 4 duidelijke voordelen. Deze zijn als volgt:

  1. Data is objectief. Data liegt niet en geeft een onpartijdige kijk op de feiten. Daardoor kun je vertrouwen op data om zakelijke beslissingen te nemen zonder persoonlijke vooroordelen of subjectieve meningen. Het helpt je de werkelijkheid te zien zoals het is, niet hoe we denken dat het is.
  2. Data is er altijd. In onze huidige digitale wereld zijn we voortdurend bezig met het genereren en verzamelen van data. Deze continue stroom van informatie geeft je de mogelijkheid om je strategieën en acties voortdurend bij te sturen op basis van de meest recente gegevens.
  3. Data ontdekt. Met data-analyse ontdek je verborgen patronen, trends en knelpunten binnen je bedrijf. Daardoor kun je problemen oplossen voordat ze negatieve impact maken. Het opent ook nieuwe deuren voor productontwikkeling, verbeterde marketingstrategieën en effectieve processen.
  4. Data voorspelt. Data helpt je toekomstige trends en uitkomsten te voorspellen. Door historische data te analyseren en voorspellende modellen toe te passen, krijg je een beeld van toekomstige trends en kun je proactieve beslissingen nemen.
webdeveloper wordpress
Data helpt je de werkelijkheid te zien zoals het is, niet hoe we denken dat het is.

Maar waar te beginnen?

Het is duidelijk: data is belangrijk. Maar waar begin je? Het transformeren van een bedrijf naar een datagedreven organisatie is geen eenvoudige taak. Het vergt aanzienlijke inspanning, geduld en strategische aanpassingen op meerdere vlakken binnen jouw bedrijf. Je maakt het makkelijker voor jezelf door klein te beginnen.

Een Digital Dashboard kan je eerste krachtige stap zijn op deze reis. Met dit hulpmiddel verzamel en visualiseer je diverse datastromen in je bedrijf op een duidelijke, begrijpelijke manier. Dit maakt de weg vrij om bedrijfsprestaties te analyseren en jouw strategieën verfijnen op basis van solide data, in plaats van aannames.

Dashboard als kompas

Maar vergeet niet: een dashboard is slechts een hulpmiddel. Het daadwerkelijk transformeren van je bedrijf naar een datagedreven organisatie vraagt ook om een belangrijke verandering in mindset en aanpassingen in processen en vaardigheden van jouw team.

Om er nog maar een metafoor in te gooien: een dashboard is als een kompas voor een ijsbreker, maar de boot én crew moeten in staat zijn om de richting te volgen door het ijs.

Een Digital Dashboard voorbeeld

Wat is nou een Digital Dashboard precies? Zien = weten. Bekijk een simpel Digital Dashboard van onze website gemaakt in Looker Studio. Deze data komt uit Google Analytics 4. In deze openbare versie delen we geen bedrijfsgevoelige data, zoals paginastatistieken, KPI’s (Kritieke Prestatie Indicatoren) en de contactmomenten die via de website plaatsvinden.

In 6 stappen naar een Digital Dashboard

Wil je zelf aan de slag met een Digital Dashboard? De volgende stappen helpen je op weg.

1. Begin met duidelijke doelen

Het startpunt van elke datagerichte reis is het achterhalen van je bedrijfsdoelen. Bedrijfsdoelen variëren afhankelijk van de sector, het specifieke bedrijf en de strategische visie. Ze hebben vaak te maken met groei, efficiëntie, productiviteit en winstgevendheid. Enkele voorbeelden zijn:

  • Omzetverhoging
  • Verminderen kosten
  • Klanttevredenheid
  • Verbeteren productiviteit
  • Marktaandeel vergroten
  • Duurzaamheid

Bepaal je bedrijfsdoelen en zorg dat deze SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, en Tijdgebonden.

2. Maak je doelen meetbaar

Zodra je duidelijke bedrijfsdoelen hebt gesteld, is de volgende stap om deze doelen meetbaar te maken. Dat betekent dat je moet bepalen welke data je nodig hebt om de voortgang richting je doelen te volgen. Dit kan variëren van eenvoudige kwantitatieve metingen, zoals verkoopcijfers of websitebezoeken, tot meer kwalitatieve gegevens, zoals klanttevredenheidsscores of medewerkerstevredenheid.

Kies voor elke doelstelling een of meerdere KPI’s die het succes zullen meten. Denk hierbij aan conversieratio’s, gemiddelde orderwaarde of klantverloopcijfers. Zorg ervoor dat je KPI’s nauw aansluiten bij je bedrijfsdoelen en dat ze regelmatig geëvalueerd kunnen worden om de vooruitgang te meten. Door je doelen meetbaar te maken, zorg je voor een tastbaar, datagedreven pad naar succes.

3. Kies een analytische tool

Nu je weet wat je wilt meten, is het tijd om een tool te selecteren die deze gegevens kan analyseren. Google Analytics is een bekende optie, maar er zijn talloze andere tools die je kunnen helpen, zoals Adobe Analytics, Matomo, Hubspot, Power BI, enz. Je keuze hangt af van je specifieke behoeften, de digitale middelen waarover je beschikt en het budget.

4. Integreer de metingen en verzamel data

Na het kiezen van de juiste tool, is het tijd om deze te integreren in je website, app, applicatie of andere software. Je kunt Google Tag Manager of soortgelijke tools gebruiken om dit proces te vergemakkelijken. Mogelijk zijn er technische wijzigingen nodig om de gewenste data uit je tools te halen. Schakel de hulp in van je webbouwer of IT-team indien nodig.

5. Maak je metingen inzichtelijk met een Digital Dashboard

Nu je data verzamelt, wil je deze in een overzichtelijke en leesbare vorm presenteren. Een op maat gemaakt dashboard, bijvoorbeeld met Looker Studio, kan hierbij helpen. Hiermee zie je in een oogopslag de belangrijkste informatie en worden trends snel duidelijk.

Dankzij de maatwerk filters, segmenten en visualiseringen vertelt je data het verhaal dat je wilt horen. Daarbij kun je gegevens van verschillende bronnen integreren voor een vollediger beeld, zoals CRM-systemen, bedrijfsapplicaties en -apps. De meeste dashboarding tools bieden templates die je een goed startpunt geven.

6. Doorlopende analyse en actie

Een dashboard is pas waardevol als je er iets mee doet. Het belangrijk om je data regelmatig te analyseren en op basis daarvan actie te ondernemen. Kies vaste momenten waarop je reflecteert en deel de resultaten met relevante stakeholders. Blijf ook kritisch op je doelen en meetmethoden, daar zit een houdbaarheidsdatum op. Evalueer deze regelmatig en stel ze bij om dicht bij de gewenste antwoorden te blijven.

strategisch overleg bij internetbureau linku
Wees kritisch op je doelen en meetmethoden en blijf deze evalueren

Start vandaag met datagedreven werken

In de veranderende digitale wereld is het noodzakelijk om datagedreven te werken. Je competitieve voordeel hangt af van hoe goed je data gebruikt om waardevolle inzichten te genereren en weloverwogen beslissingen te nemen.

Met de juiste doelen, de juiste metingen en de juiste tools, kun je met een Digital Dashboard je gegevens omzetten in actie. En dit is niet alleen weggelegd voor grote bedrijven. Door kleinschalig te beginnen kan ieder bedrijf de stap zetten naar datagedreven werken.

Het maken van een goed Digital Dashboard vereist wel ervaring, kennis en een strategische blik. Wij staan voor je klaar om je te helpen, van het definiëren van je doelen tot het maken van datagedreven beslissingen.

Veelgestelde vragen

Sparren?
Koen
Koen
Koen

Ik help je graag

Geïnspireerd? Maak van data je vriend en neem contact op. Dan sparren we graag verder.

Mail naar koen@linku.nl