zorgsite website zorginstelling die voldoet aan richtlijnen toegankelijkheid en privacy

Digitalisering in de zorg

De zorg loopt achter als het gaat om digitalisering. Platformen en websites zijn slecht te gebruiken voor mensen met een beperking. Ook zijn meerdere zorgsites onveilig, ondanks de verwerking van gevoelige informatie. Dat kan beter!

Webrichtlijnen overheid zorgsite

In 2017 ging wetgeving van kracht die zorginstellingen verplicht hun websites toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Sinds die tijd is er niet veel veranderd op de websites van onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartsen. De digitalisering in de zorg staat op een laag pitje. Dat is jammer, want het uitwerken van webrichtlijnen 2 (WCAG) is namelijk technisch goed mogelijk.

Blinden, doven en slechtzienden

Blinden en slechtzienden gebruiken vaak schermlees-software om websites te begrijpen. Dit werkt niet optimaal wanneer bij het ontwikkelen van een website geen rekening wordt gehouden met deze software. Dit maakt het vaak moeilijk voor blinden en slechtzienden om te navigeren op een zorgsite. Zonder een muis kom je vaak niet ver.

Slechtzienden hebben baat bij een website met kleur tegen kleur contrast tussen achtergrond en tekst. Hier wordt nu nog weinig rekening mee gehouden. Daarnaast krijgen dove mensen driekwart van de gevallen te maken met uitlegfilmpjes zonder ondertiteling. Het is natuurlijk onacceptabel dat belangrijke informatie zoals medicijngebruik hierdoor niet te begrijpen is.

Bescherming privacy en persoonlijke gegevens

Een ander probleem is het omgaan met privacy en persoonsgegevens. Dit gebeurt vaak slordig, terwijl zorginstellingen veel gevoelige gegevens verwerken. Dit is niet alleen onverantwoord, maar ook in strijd met wetgeving. De AVG privacy verordening (GDPR) die 25 mei 2018 van kracht is gegaan, kan leiden tot fikse boetes wanneer je niet zorgvuldig omgaat met persoonsgegevens.

Digitalisering in de zorg

Als webbureau werken we graag samen met zorginstellingen aan digitale oplossingen om de zorg te verbeteren. Samen met het Radboudumc hebben we bijvoorbeeld de mobiele app CrisisNet ontwikkeld, welke we gaan inzetten in meerdere ziekenhuizen. Deze app verbetert de veiligheid in de zorginstelling door werknemers trainen om te gaan met verschillende crisissituaties.

Ook op het gebied van privacy en toegankelijkheid zien we veel  kansen voor digitalisering in de zorg. Met name voor kleine zorginstellingen die nu nog weinig bezig zijn met hun online dienstverlening.

Met het ontwikkelen van een robuuste website kun je werken aan een betrouwbare en toegankelijke dienstverlening. Een goede website gaat verder dan het voldoen aan de webrichtlijnen en veiligheidseisen. Door je online dienstverlening te versimpelen, stel je klanten of patiënten in staat beter hun eigen zaken te regelen. De investering in een toegankelijke website betaalt zich dan ook terug in tevreden klanten en minder werk voor de klantenservice (kostenbesparing!).

Samenwerking werkvloer verbeteren

Digitalisering kan ook worden ingezet om werknemers beter met elkaar te laten samenwerken. In opdracht van VRGZ RAV hebben we sociaal intranet CAS ontwikkeld. Dit sociale platform brengt werknemers in de spoedketen samen in een open en informele sfeer. Werknemers stellen open vragen over uiteenlopende medische situaties, waarop collega’s kunnen antwoorden met hun eigen tips en ervaringen.

Benieuwd naar de sociale zorgapplicatie CAS?

Bekijk de case
Afbeelding voor Kwaliteit spoedzorg verbeteren met social intranet CAS
Next lineKwaliteit spoedzorg verbeteren met social intranet CAS

Samen voor digitalisering in de zorg

Als zorgverlener heb je waarschijnlijk minder kennis van online oplossingen en houd je je liever bezig met waar je goed in bent. Daar denken wij hetzelfde over. Wij zetten onze kennis van digitale oplossingen graag in om het werk van anderen effectiever te maken.

Wij hebben als webbureau onszelf verdiept in de problemen die spelen in de zorg. We beschikken dan ook over de kennis om zorgsites te laten voldoen aan de webrichtlijnen van de overheid rondom privacy en toegankelijkheid. In combinatie met onze ervaring in online oplossingen kunnen we dan ook concreet voorzien in de volgende doelstellingen om ook jouw zorg te digitaliseren:

  • Optimaliseren gebruiksvriendelijkheid voor gebruikers met een beperking
  • Veilige (api)koppelingen met digitale systemen zoals dossiers en administratietechnieken
  • Privacy-vriendelijke analyse van het het gedrag en aantal bezoekers van je website
  • Pagina's optimaal laten scoren op vindbaarheid (SEO) in zoekmachines
  • Koppelingen met ervaringsplatforms (reviews) zoals Google en Zorgkaart Nederland
  • Verbeteren gebruikerservaring van een online klantenomgeving (UI en UX design i.c.m. doelgroeponderzoek)

Wil jij jouw zorginstelling digitaliseren? We horen graag wat jij wilt bereiken. We denken altijd vrijblijvend met je mee.