Belang van goede UX
UX staat voor User Experience, ofwel gebruikerservaring. De UX van een website bepaalt of we deze als prettig ervaren. Denk aan de functionaliteiten en structuren op de achtergrond zoals navigatie, snelheid, animatie, kleurgebruik, typografie, call-to-actions en leesbaarheid. Ook responsiviteit, de mate waarin je website goed kan worden weergegeven op verschillende apparaten, speelt een grote rol in UX.
Voor de websitebezoeker is een goede gebruikerservaring altijd al belangrijk geweest. Het is vervelend als een website traag is of niet goed werkt op je mobiel. Met slechte UX jaag je bezoekers weg. Daartegenover kun je met goede en doordachte UX bezoekers juist langer vasthouden. Dit is een belangrijk speelveld dat door Google tot nu toe in beperkte mate werd beoordeeld.
Nieuwe richtlijnen Google
Google streeft ernaar de beste resultaten tonen en erkent dat UX een belangrijke rol speelt in de kwaliteit van een website. Vandaar dat er nieuwe richtlijnen zijn opgesteld die gebruikerservaring een grotere rol geven in de ranking. Dit betekent dus dat je niet alleen maar de inhoud van je website moet optimaliseren (traditionele SEO), maar ook je best moet doen om een gebruiksvriendelijke website te maken.
De nieuwe richtlijnen houden rekening met o.a. snelheid, responsiviteit, mobiele prestaties, visuele stabiliteit, beveiliging (o.a. https) en ‘opdringerigheid’ (met bijvoorbeeld pop-ups). Als we kijken naar snelheid zou een pagina binnen 2.5 seconden moeten laden en binnen 0,1 seconde de mogelijkheid geven tot interactie. Na het laden meet Google ook of content op de pagina op onverwachte manieren beweegt.
UX laat zich moeilijk meten en Google geeft dan ook aan dat de richtlijnen geen allesbepalende rol spelen. Google geeft nog steeds voorkeur aan pagina’s met de beste content, ook al is de UX misschien niet optimaal. UX zal de grootste rol spelen bij zoekwoorden die veel vergelijkbare pagina’s opleveren. Bij hoge concurrentie kan een goede UX dus het verschil maken.
Vanaf wanneer?
Vanwege de coronacrisis verwacht Google ergens in 2021 de nieuwe richtlijnen te introduceren. Dit geeft dus nog wat ademruimte om de nodige voorbereidingen te treffen. Google belooft minstens een half jaar van tevoren duidelijkheid te geven over de uitrol.
Als UX-designer ben ik positief over deze veranderingen. Bij Linku werk ik samen met UX-designers Bram en Ilse om gebruiksvriendelijke ervaringen te creëren voor onze opdrachtgevers. We zijn blij dat Google dit werk beter gaat belonen en UX een grotere rol geeft in de ranking van websites. Verdere ontwikkelingen juichen we toe!
We staan bij Linku ook altijd klaar voor nieuwe klanten om gebruiksvriendelijke websites te maken. Benieuwd wat voor gebruikerservaring we voor jou kunnen realiseren? We vertellen je het graag vrijblijvend.
Neem contact op