Google Search prefereert websites met goede UX

Google wordt steeds slimmer. De zoekmachine geeft tegenwoordig een voorkeur aan gebruiksvriendelijke websites. Tijd dus om de UX van je website eens kritisch te bekijken.

Arthur
Geschreven door Arthur
Google search prefereert websites met goede UX: user experience
Google search prefereert websites met goede UX: user experience

Belang van goede UX

UX staat voor User Experience, ofwel gebruikerservaring. De UX van een website bepaalt of we deze als prettig ervaren. Denk aan de functionaliteiten en structuren op de achtergrond zoals navigatie, snelheid, animatie, kleurgebruik, typografie, call-to-actions en leesbaarheid. Ook responsiviteit, de mate waarin je website goed kan worden weergegeven op verschillende apparaten, speelt een grote rol in UX.

Voor de websitebezoeker is een goede gebruikerservaring altijd al belangrijk geweest. Het is vervelend als een website traag is of niet goed werkt op je mobiel. Met slechte UX jaag je bezoekers weg. Daartegenover kun je met goede en doordachte UX bezoekers juist langer vasthouden. Dit is een belangrijk speelveld dat door Google eerder in beperkte mate werd beoordeeld.

UX-richtlijnen Google

Google streeft ernaar de beste resultaten tonen en erkent dat UX een belangrijke rol speelt in de kwaliteit van een website. Vandaar dat er sinds 2021nieuwe richtlijnen zijn opgesteld die gebruikerservaring een grotere rol geven in de ranking. Dit betekent dus dat je niet alleen maar de inhoud van je website moet optimaliseren (traditionele SEO), maar ook je best moet doen om een gebruiksvriendelijke website te maken.

De nieuwe richtlijnen houden rekening met o.a. snelheid, responsiviteit, mobiele prestaties, visuele stabiliteit, beveiliging (o.a. https) en ‘opdringerigheid’ (met bijvoorbeeld pop-ups). Als we kijken naar snelheid zou een pagina binnen 2.5 seconden moeten laden en binnen 0,1 seconde de mogelijkheid geven tot interactie. Na het laden meet Google ook of content op de pagina op onverwachte manieren beweegt.

UX laat zich moeilijk meten en Google geeft dan ook aan dat de richtlijnen geen allesbepalende rol spelen. Google geeft nog steeds voorkeur aan pagina’s met de beste content, ook al is de UX misschien niet optimaal. UX speelt de grootste rol spelen bij zoekwoorden die veel vergelijkbare pagina’s opleveren. Bij hoge concurrentie kan een goede UX dus het verschil maken.

Hoe goed is de UX van mijn website?

Ben je benieuwd hoe je website scoort in ux? Dan kun je gebruikmaken van PageSpeed Insights. Vul een website in en draai de test. In de resultaten moet je kijken naar de Core Web Vitals Assessment. Dit zijn zaken die impact hebben op je ranking. Benieuw naar wat de score betekent, dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een verdere vrijblijvende analyse.

Als UX-designer ben ik positief over de weg die Google neemt. Bij Linku werk ik samen met UX-designers Thomas en Tim om gebruiksvriendelijke ervaringen te creëren voor onze opdrachtgevers. We zijn blij dat Google dit werk beter gaat belonen en UX een grotere rol geeft in de ranking van websites. Verdere ontwikkelingen juichen we toe!

Developer Marley en designer Marley overleggen over UX
Developer Marley (rechts) en ik bespreken mijn websitedesign voor opdrachtgever MyParcel.
Sparren?
Arthur
Arthur
Arthur

Meer weten over UX?

Onze vingers jeuken om meer gebruiksvriendelijke websites te maken. Benieuwd wat voor gebruikerservaring we voor jou kunnen realiseren? We vertellen je het graag vrijblijvend.

Stuur een berichtOf bel 024 3000 316