Mijn groeipad bij Linku, van marketing naar Scrum-master
Bij Linku staat groei centraal in alles wat we doen - van de digitale oplossingen die we creëren tot de persoonlijke ontwikkeling van ons team. Mijn reis door Linku laat zien hoe ambitie niet alleen wordt aangemoedigd maar ook daadwerkelijk gerealiseerd. Ontdek mijn reis van marketeer tot Scrum-master.
Mijn reis bij Linku
Toen ik 2,5 jaar geleden bij Linku binnenkwam als Projectmanager, was het vak mij vrijwel helemaal nieuw. Met een achtergrond in marketing en communicatie, was de overstap naar projectmanagement een sprong in het diepe. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging, iets dat meer inzet op faciliteren en coachen. Iets maken waar zowel de klant als de eindgebruikers blij van worden, dat was mijn doel.
Leren door te doen
Projectmanagement bleek een vak te zijn dat je vooral leert door het te doen. Er bestaat geen opleiding die je volledig voorbereidt op de uitdagingen en kansen die je in dit veld tegenkomt. De (meest voor de hand liggende) watervalmethode bied een structuur voor eenvoudige projecten: je loopt fase voor fase een project door. Het is nu eenmaal handig om eerst je boodschappenlijst te maken, zodat je in de supermarkt alleen nog maar hoeft te focussen op het vinden van de juiste items. Maar steeds meer projecten bij Linku vragen om een andere aanpak, door de grootte en complexiteit van de vraagstukken. Daarvoor biedt Scrum mooie handvaten.
De basis van Scrum is voor veel situaties in te zetten. Het is geen methodiek met strikte regels, maar een raamwerk dat structuur biedt aan projecten die geen duidelijk eindpunt kennen. Ik leerde over de verschillende onderdelen binnen Scrum en hoe deze in een vaste volgorde een project vooruit helpen.
Wil je zelf meer leren over deze agile methodiek? Onderstaande video presenteert Scrum in een notendop.
Voordelen van flexibiliteit
Wat mij vooral aanspreekt in Scrum, is de flexibiliteit. Na elke sprint kun je het project bijsturen. Was dit de juiste vervolgstap? Welk onderdeel heeft nu prioriteit? Deze manier van werken zorgt ervoor dat je efficiënt en snel kunt doorontwikkelen, zonder steeds het hele project opnieuw te moeten overwegen. En door na elke sprint het team ook zichzelf te laten evalueren, wordt het proces steeds beter.
Niet zonder uitdagingen
Scrum vraagt wel om een zelfsturend team met commitment. Het is niet geschikt voor elk project en de implementatie kan tijd en energie kosten. Maar de investering is het waard. Scrum teams die als een geoliede machine functioneren en toffe, mooie, en nuttige producten creëren, zijn goud waard.
“Samen met een team van developers en designers iets maken waar zowel de klant als de eindgebruikers blij van worden – dat leek me wel wat.”
Extra tips van Erwin Verweij
De beweegruimte die Scrum houdt, biedt mogelijkheden om zelf een passende invulling van meetings te bepalen. Het leuke van de training van Agile Scrum Group, onder leiding van Erwin Verweij in mijn geval, vond ik dat we wel nog wat leuke ideeën en tips kregen voor deze meetings. Want hoe richt je een interne evaluatie zo in, dat iedereen er iets uithaalt en het proces daadwerkelijk verbetert? Een aantal tips op een rij:
- Feedback met M&M’s Iedere kleur staat voor een ander type vraag: positief punt, verbeterpunt, idee voor het proces, wat heb je geleerd, et cetera. Daarmee geef je een doodgelopen meeting weer kleur.
- Praten aan de hand van een afbeelding. Door een visueel element toe te voegen aan een vraag, geef je iemand een extra prikkel om wat (nieuws) te vertellen. Dit doet het bijvoorbeeld goed in een ronde ‘Vertel iets over jezelf’ of ‘Hoe heb je het project beleefd’.
- ELMO: Enough, Let’s Move On. Met een Elmo-knuffel kun je iemand die afgedwaald is de niet-zo-subtiele hint geven dat het onderwerp afgerond mag worden, omdat het niet in deze meeting thuishoort. Inmiddelsheeft Elmo ook zijn weg naar het Linku-kantoor gevonden.
Na de cursus en het succesvol afronden van het officiële Scrum.org-examen, ben ik nu een gecertificeerd Scrum Master. Met deze kennis kijk ik anders naar projecten. Zelfs zonder het volledige framework toe te passen, zie ik het belang van een bepaalde structuur en organisatie binnen projecten. Het helpt me om samen met klanten complexe vraagstukken aan te vliegen en alles eruit te halen wat erin zit.
Ruimte voor ontwikkeling
Bij Linku krijg je de ruimte om te groeien. Mijn ontwikkeling tot Scrum Master is daar een voorbeeld van. Het toont aan hoe we hier bij Linku niet alleen werken aan projecten, maar ook aan onszelf. Het geeft een boost aan mijn rol en ik ben dan ook enthousiast over wat de toekomst brengt!
De volgende stap
Vragen over Scrum of wil je mijn collega worden? We zoeken nog een Agile Projectmanager waarmee ik graag de volgende stappen van Scrum bij Linku verken.