Hoe UX research ons team sterker maakt – UX Nordic 2024
Wanneer ik terugdenk aan UX Nordic in Aarhus, voel ik nog steeds de energie die we daar als team hebben opgedaan. Deze conferentie was niet zomaar een uitstapje, maar een kans om samen te groeien. Het was een bevestiging dat UX research een blijvend fundament is voor digitale ervaringen die het leven van mensen écht verrijken.
UX research: meer dan alleen data verzamelen
Tijdens een workshop van Jared Spool werd het opnieuw duidelijk: UX research is niet slechts een fase in een project, het is de ruggengraat van succesvolle digitale ervaringen. Jared vertelde hoe belangrijk het is om je te richten op de extremen in gebruikerservaringen. In plaats van tevreden te zijn met gemiddelden, moeten we ons afvragen: wat maakt de beste dag van een gebruiker geweldig? En wat zorgde ervoor dat iemand een hele slechte dag met ons product? Het zijn die vragen die ons helpen om echt waardevolle inzichten te krijgen en tot oplossingen te komen met échte impact.
Bij Linku werken we dagelijks met klanten die unieke uitdagingen hebben. Of het nu gaat om een zorgplatform of een B2B-applicatie, de sleutel tot succes ligt in het begrijpen van de werkelijke ervaring van de gebruiker. En dat betekent dat we diep moeten graven, verder moeten kijken dan oppervlakkige data, en ons moeten richten op wat er echt toe doet.
Van tactische oplossingen naar strategische impact
Bij softwareprojecten hebben teams vaak de neiging om vooral te focussen op het opleveren van features. Dit is een tactische aanpak: nieuwe functionaliteiten toevoegen, problemen oplossen en door naar de volgende uitdaging. Maar waar we aan werden herinnerd op UX Nordic, en wat we als team steeds vaker omarmen, is dat échte impact niet gaat over wat je levert, maar over hoe je het leven van de gebruiker verbetert.
Dit verschil werd door Jared heel mooi samengevat in termen van ‘outputs’ vs ‘outcomes’. Outputs zijn simpelweg de dingen die we maken, maar outcomes gaan over de verandering die we teweegbrengen. En die verandering moet natuurlijk positief zijn, altijd gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring.
Een hele dag voor workshops
Wat deze conferentie bijzonder maakte, waren niet alleen de algemenere presentaties van sprekers, maar vooral de diepgang van individuele workshops. Arthur, Koen en ikzelf kwamen allemaal met onze eigen inzichten terug, en bij het nabespreken daarvan was waar de hype ontstond.
Arthur dook in de workshop UX Sketching en kwam terug met een simpele maar krachtige boodschap: “Weg van het scherm, terug naar de basis.” Zijn tekeningen zeiden genoeg, en hij is nu al bezig om deze benadering te integreren in onze dagelijkse workflows. Het schetsen dwingt ons om na te denken over het concept zonder afleiding van digitale tools, kleuren en content en dat levert verrassend veel op.
Koen, die zich tijdens zijn workshop verdiepte in UX Writing, herinnerde ons aan iets dat we vaak vergeten: empathie. “We moeten altijd proberen door de ogen van de gebruiker te kijken,” zei hij. En hij heeft gelijk. Te vaak vervallen we in jargon of technische details, terwijl het veel krachtiger is om te schrijven en te ontwerpen met de gebruiker in gedachten. Voor de beste ervaring houd je rekening met emotie, niet enkel logica.
Maar toen, een onverwachte masterclass
Na een drukke conferentiedag zochten we een plekje in de stad om uit te rusten met een biertje. En wie liepen we daar tegen het lijf? Andy Budd! Voor wie hem nog niet kent: Andy is een zwaargewicht in de designwereld en was een van de hoofdsprekers bij UX Nordic. Hij heeft jarenlang zijn eigen succesvolle agency, Clearleft, geleid en is nu actief als start-up adviseur, coach en venture capitalist.
Zijn filosofie? Goed design is meer dan alleen mooie plaatjes – het is een probleemoplossende aanpak die leunt op een diep begrip van menselijk gedrag. De ontmoeting veranderde al snel in een anderhalf uur durende masterclass over design, business en de toekomst van ons vakgebied. En dat allemaal voor de prijs van een biertje!
We vroegen hem de hemd van het lijf, en zijn passie om ons te helpen was te voelen. Hier zijn een aantal van de belangrijkste lessen die Andy met ons deelde.
De kracht van goede vibes
Wat misschien nog wel waardevoller was dan de ontmoeting met Andy Budd, is de energie en het enthousiasme dat binnen ons team ontstond tijdens de reis. We zijn niet alleen collega’s; we zijn een team dat elkaar wil uitdagen en ondersteunen. Dit zie je terug in hoe we samenwerken, hoe we nieuwe ideeën omarmen, en hoe we altijd op zoek zijn naar manieren om beter te worden.
Die vibe – dat gevoel van saamhorigheid en gedeelde ambitie – is wat ons drijft bij Linku. Het is ook precies die energie die we willen overbrengen in de producten die we maken voor onze klanten. Wij gaan ons hard maken voor UX, doe jij mee?
Spread the hype
Ik heb nog zoveel inspiratie en lessen die ik niet kwijt kon in dit blog. Kantjes vol. Wil je sparren over UX? Laten we kennismaken!