Linku jaaroverzicht 2023: cultuur van vertrouwen

Zestien kaarsjes mochten Thomas en ik uitblazen op de Linku-verjaardag in mei. Traditie-getrouw kijken we terug op onze reis van afgelopen jaar en doen een voorzichtige voorspelling waar we op af koersen in 2024. De korte samenvatting van dit artikel staat in de laatste drie woorden van de titel.

Geert
Geschreven door Geert
Collega's van Linku tijdens de kerstborrel
Collega's van Linku tijdens de kerstborrel

Trouw aan ons gedachtengoed van 2007

Ik weet niet of ik het ooit zó letterlijk heb verwoord. Linku betekent verbinding. Dit komt terug in onze gemeenschappelijke kijk op samenwerken mét elkaar en de verbindingen die centraal staan in de digitale wereld. Thomas en ik dromen van het Linku dat zich niet meer hoeft voor te stellen en dat gaat ons beter af dan een paar jaar geleden. Stap voor stap groeien we gezamenlijk naar dat doel.

Woorden als innovatieve oplossingen en klantervaringen waar je u tegen zegt gebruiken we vandaag de dag nog steeds in een introductie. Onze aandacht gaat altijd uit naar groei en succes in het digitale tijdperk stimuleren. Samen met de mensen waarmee we werken, houden we vast aan ons geloof om de wereld een stuk digitaler en daarmee beter te maken. Daar halen Thomas en ik persoonlijk veel uit.

Het geeft uitdaging en voldoening om niet aan de zijlijn te staan maar om in processen te opereren die de organisaties in het hart raken. Daarmee dragen we direct bij aan de bedrijfsdoelen.

Thomas Rutten
Thomas Rutten

Met elke taak, elk overleg en elke stap die we met het bedrijf maken proberen we trouw te blijven aan ons gedachtengoed bij de oprichting van Linku in 2007. Ook afgelopen jaar hebben we weer stappen gezet om een omgeving te creëren en te behouden voor creativiteit en waar ruimte is voor het nemen van risico’s. Dagelijks draagt iedere collega hier aan bij. Het fundament is onze cultuur. En onze cultuur van vertrouwen is essentieel voor succes en het werkgeluk dat we nastreven.

Vraag je ons wat we verwachten van 2024? Dan is het korte antwoord: streven naar beter. Ik wens iedereen met wie we samenwerken hetzelfde toe als wat ik mezelf voorschotel:
“Als je denkt dat iets beter kan, dan moet je de energie erin steken om het te doen. Koste wat het kost. En fouten omarmen hoort daar zeker bij.”

Werken aan het bedrijf

In het overzicht van vorig jaar (2022) deelde ik de uitdaging om minder in het bedrijf te werken en meer aan het bedrijf. Dat is nog steeds de focus van zowel Thomas als mijzelf. En dit lees je ook terug in de komende jaaroverzichten, kan ik je voorspellen. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer, want ook wij omarmen fouten maken.

Eindelijk het kantoor dat we verdienen

In de periode van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten konden we eindelijk verhuizen naar de 4e etage, waar we lang naar verlangden. Bekijk het zelf maar in onderstaande beelden. Deze visuals weerspiegelen het Linku waar ik trots op ben. Een frisse uitstraling, de warmte van de leuke mensen die bij ons werken en dé plek waar je wilt zijn. Wie had dat gedacht, toen we nog op die zolderkamer werkten zestien jaar geleden.

Designer Arthur en projectmanager Fleur in overleg door kantoor langs Linku logo
Tanja en Sandy in overleg bij podium op kantoor
Kevin en Andy in overleg en vage Nick loopt langs het logo
Koen kookt in de keuken en Fleur en Tanja kijken toe.
Overleg developers in vergaderruimte met focus op het scherm door Arjan, Matthijs, Thomas

3e etage erbij

In december meldden we nog meer nieuws op dit vlak. We huren naast de 4e etage ook een groot deel van de 3e etage van het gebouw. Dat geeft ons meer ruimte om samen te werken, te vergaderen, te ontspannen, interne en externe events te faciliteren en te groeien.

Van nieuwe collega’s tot Barcelona

Er is weinig verloop bij ons personeel, onze mensen. Dat heeft te maken met de manier waarop we omgaan met elkaar. Familie wil ik het niet noemen, maar het voelt wel meer dan collega’s. Afgelopen jaar hebben we desondanks afscheid genomen van Maartje, Jaap en Annemarie.

In willekeurige volgorde is het aantal Linku-medewerkers gegroeid met de komst van Sandy, Roelof, Jannes, Tim en Stefan. Annabel en Jeroen hebben ervaring opgedaan bij ons met hun stages.

Profielfoto
Tim
Digitaal / UX-strateeg
sandy fotoshoot
Sandy
Office manager
profielfoto jannes
Jannes
Projectmanager
roelof fotoshoot
Roelof
Back-end Developer
stefan profielfoto
Stefan
Projectmanager

In een jaaroverzicht moet ik ook stilstaan bij onze jaarlijkse workation. Afgelopen jaar hebben we onze kantooromgeving omgeruild voor een fantastische villa, wat niet alleen onze productiviteit ten goede kwam, maar ook onze teambanden verstevigde. Elke werkweek in het buitenland leert ons iets nieuws en afgelopen jaar was geen uitzondering. Ondanks enkele uitdagingen, zoals voor sommige minder nachtrust en de ecologische voetafdruk, en het feit dat niet alle collega’s konden deelnemen, werd de workation als de meest succesvolste ooit ervaren.

Persoonlijke ontwikkeling en interne verbeteringen

Het jaar trapten we gezamenlijk af met een inspiratie-dag op Papendal. Een workshop over fouten omarmen in onze cultuur heeft een vaste plek gekregen in onze periodieke vergadering. Elke twee weken staan we stil bij de successen die we vieren, applaudisseren we wanneer iemand zijn les deelt uit een fout die is gemaakt en bieden we het podium om complimenten aan elkaar te geven.

Wanneer collega’s persoonlijk groeien heeft dit ook positief effect op het projectteam, de gilde, andere collega’s en daarmee Linku. Elke collega krijgt ruimte en wordt gestimuleerd om zichzelf verder te ontwikkelen. Voor de een betekende dat een DISC-profiel samenstellen en voor de ander betekende dat conferenties bezoeken. Zo ging team backend naar SymfonyCon, team Design & Marketing keek Config2023 vanuit huis en Bram organiseerde de eerste nimma.codes bij Linku.

Intern zijn er ook ontwikkelingen doorgevoerd die met name impactvol zijn voor onze mensen. De wachtdagen bij ziekte zijn sinds deze week afgeschaft en we hebben een boeken- en vitaliteitsbudget ingevoerd. Dat betekent dat we iedereen ruimte geven om zich te ontwikkelen met vakliteratuur. En op het gebied van vitaliteit hebben we per persoon een budget vastgesteld om die persoon te helpen waar mogelijk op dit onderwerp.

Werk waar we trots op zijn

Ik vind het altijd gevaarlijk om opsommingen te maken, want er is altijd een kans aanwezig dat ik een project vergeet uit te lichten. Gelukkig verzamelen we veel van ons afgeronde casussen op onze website. Top of mind zijn de projecten van F&L Media en het nieuwe iCreate dat we lanceerden, de applicatie voor Praktikon en het fundament dat we legden voor Klokgroep. De samenwerking trapten we af met onderstaande video.

Het nieuwe linku.nl

2023 was ook het jaar van onze eigen nieuwe website. En het leuke daarvan is, dat we er (nog) niet specifiek aandacht aan hebben gegeven, maar dat mensen uit mijn omgeving de moeite namen om ons team te complimenteren met het nieuwe resultaat. Zelf spreken de case-pagina’s me het meeste aan, er is meer aandacht voor techniek en de website heeft een moderne en strakke uitstraling die past bij de tijd en wat we nu zijn.

Onze financiële groei is ook niet onopgemerkt gebleven, want voor het achtste jaar op rij ontvingen we een FD Gazelle. De consistentie in onze groei vind ik noemenswaardig.

Het jaar van AI

Mijn broer Thomas heeft over het meest besproken onderwerp in de digitale wereld een mooi blog geschreven. Steeds meer collega’s gebruiken AI in hun dagelijkse werk en voor klanten. De grootste winst is nog altijd tijd. Hoe het gebruik van tijd met behulp van AI in 2024 eruit komt te zien kan ik niet voorspellen, maar AI geeft ons meer flexibiliteit in ons werk. Het is aan ons om de lat van kwaliteit op het juiste niveau te blijven leggen.

Recordomzet en -winst

Hoewel we voornamelijk sturen op medewerker- en klanttevredenheidheid, zijn financiële indicatoren ook van belang. In 2023 behaalden we een recordomzet en -winst. Uit recent onderzoek van onze branchevereniging DDA blijkt dat de omzet en winstmarges van veel collega-bedrijven onder druk staan. Ook wij zijn iets voorzichtiger in sommige gebieden. In 2024 blijven we onze uitgaven, inkomsten en sales-pijplijn nauwkeurig monitoren.

cultuur van vertrouwen · cultuur van vertrouwen · cultuur van vertrouwen
cultuur van vertrouwen · cultuur van vertrouwen · cultuur van vertrouwen

2024 wordt het jaar van…

Onze aangescherpte visie. Zoals laatst op LinkedIn bekendgemaakt, zijn we al een tijdje bezig met de aanscherping van onze positionering. Een glimp van de uitkomsten van de vele gesprekken die we met Klaas, Thomas van de Ven, Nick en Dennis hebben gevoerd hierover is niet meer te vechten tegen ons technische imago. Jarenlang staan we bekend als ‘de bouwer en daar vinden we iets van. Want we zijn zoveel meer dan alleen de bouwer, zoals ik ook al in de intro van dit blog aanhaalde. Maar het is ook zeker onze kracht, onze passie van techniek. Wanneer het onder de motorkap piekfijn werkt, dan heb je daar als bestuurder het meeste profijt van. Dat haakje zijn we met hulp van een storyteller verder aan het uitwerken. Daarover vertel ik binnenkort meer.

De reis van Linku heeft ons gebracht tot waar we nu staan, maar het is duidelijk dat wat ons hier heeft gebracht, ons niet automatisch naar de volgende fase leidt. Met oog voor de klant, aandacht voor de situatie en inzicht in problemen, hebben we stappen gezet in onze digitale reis. Voor 2024 hoop ik samen met Thomas te groeien in besluitvaardigheid, met het vertrouwen dat tijdige en weloverwogen beslissingen ons leiden naar nog grotere successen.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, dus geniet van onze eigen 2023 Wrapped:

Ons jaaroverzicht in 60 seconden.