Linku finalist bij de KansvoorNijmegen Innovatie Award 2021

De Gemeente Nijmegen reikt donderdag 16 september de KansvoorNijmegen Innovatie Awards 2021 uit in twee categorieën. Linku is geselecteerd als één van de drie finalisten in de categorie personeelsbeleid.

Geert
Geschreven door Geert
Nieuwe pand aan Sint Canisiussingel, NIjmegen
Nieuwe pand aan Sint Canisiussingel, NIjmegen

De vakjury bepaald uiteindelijk welke finalist er met de Award naar huis gaat. De winnaar ontvangt tevens een prijs € 8.000,- om in hun onderneming te investeren. Daarnaast kunnen de finalisten nog een publieksprijs winnen van € 4.000, -.

Hoe word je finalist?

Een volger van Linku heeft ons genomineerd. Dank daarvoor nog!

Linku personeelsbeleid

Hoe bereid je je voor op zo’n nominatie? Samen met Thomas heb ik een overzicht gemaakt van alle relevante Linku initiatieven van afgelopen periode. Met het uitschrijven van deze tijdlijn ben ik ervan uitgegaan dat jury ons nog niet kent.

Flinke groei

Ons team is in de periode september ‘20 – september ‘21 gegroeid met twaalf nieuwe collega’s. Daarnaast is de uitstroom tot een minimum beperkt gebleven. Hoe zijn wij aan deze nieuwe collega’s gekomen in de IT-branche waar een zeer sterk tekort is aan talent? Dat heeft meerdere oorzaken; we delen veel op onze social media kanalen. Inhoud, plezier, elke nieuwe collega wordt uitgelicht en de tofste nieuwe projecten worden uitgelicht. Met ons personeelshandboek – die we prominent laten zien op onze website – geven we iedereen een kijkje in onze keuken. Bovendien drinken we heel veel kopjes koffie met potentiële collega’s die nu nog niet actief op zoek zijn. Het is eigenlijk net ‘sales’. Als het moment daar is vinden we elkaar. Dit noem ik ook wel onze schaduwlijst. Iets dat ik elke ondernemer kan adviseren, overigens.

Nieuwe medewerkers
Onze laatste twee aanwinsten voor het team: Fleur en Kevin

Hoe maken we onze medewerkers betrokken en hoe behouden we ze?

Linku levert maatwerk en wij streven naar werkgeluk voor onze collega’s. Want als werken leuk is, dan is het resultaat er ook naar. Daar geloven wij heilig in.

We hebben een hart voor onze mensen en de mensen hebben hart voor Linku. We geven medewerkers vrijheid om te leren, te groeien en fouten te maken. De vrijheid die iedereen krijgt gaat hand in hand met vertrouwen en verantwoordelijkheid. Vanaf dag één krijgen medewerkers het vertrouwen om hun werk op hun eigen manier te doen en wordt eigen initiatief aangemoedigd. De ruimte die het team ervaart is niet alleen beperkt tot de inhoud; het team krijgt ook de flexibiliteit om te werken waar en wanneer, indien nodig. Zo werkten twee collega’s vanuit hun vakantieadres in Frankrijk.

Werkweek Frankrijk voor Bart en Merel
Bart en Merel werken tijdelijk vanuit Frankrijk

Ook krijgt het team de ruimte de werkdag vroeg te beginnen of juist laat te eindigen, waarbij een uurtje meer of minder de door de medewerker zelf gecompenseerd wordt. Men krijgt dus ruimte om de balans tussen werk en privé in evenwicht te houden. Overwerken mag bij Linku niet en fouten maken moet. We bieden alle mogelijkheden tot opleidingen en het bezoeken van conferenties. Daarnaast zijn we sterk selectief in de opdrachten die we aannemen: deze moeten passen bij Linku, bij onze mensen én moeten altijd uitdaging bieden. Tweewekelijks praten we al onze collega’s (digitaal) bij over ontwikkelingen en vraagstukken binnen het bedrijf. We nemen kort door waar iedereen mee bezig is én een collega krijgt 10 minuten spreektijd (om iets te vertellen over werk, een hobby of passie, een boek of iets anders wat hem of haar bezighoud).

Overwerken mag bij Linku niet en fouten maken moet.

Thomas Rutten
Thomas Rutten
Eigenaar

Sociale innovatie

We lopen al jaren voorop met deze wijze van aansturen, in een modern woord ook wel “sociale innovatie” genoemd. We inspireren andere bedrijven graag over deze wijze van aansturen, ons personeelshandboek staat openbaar op het internet (en wordt 50x per week gedownload door andere bedrijven ter inspiratie). Onlangs zijn we door de Provincie Gelderland gevraagd om onze successen te delen en toe te treden tot de Sociale Innovatie Pioniers.

Corona was ook voor ons geen pretje en ons teamgevoel heeft een deukje gekregen, net als bij veel andere bedrijven. De deur stond altijd open en we gaven onze mensen de vrijheid die zij wensten. Die vrijheid ontnamen we ook een klein beetje met verrassing bezoekjes aan huis, cadeaus, bijdragen aan hun thuiskantoor inrichting, 1-op-1 wandelingen, uit eten en lunchen in kleine groepen, etentjes achter het pand op 1,5-meter afstand die door de mensen zelf werd geïnitieerd en geregeld. Maatwerkcadeaus die paste bij onze cultuur en combineerden het met elkaar uitdagen en binden door er een wedstrijd van te maken. Van onze petje-af campagne, tot aan collega’s die ons verraste op het strand en thuis met ons jubileum, tot aan de interne tafeltennis competitie en de inmiddels 400 gestelde koffiehoek vragen dagelijks op slack. Je zou haast kunnen zeggen dat we een hechter team zijn geworden door deze corona-deuk.

Thuiswerken

Thuiswerken afgelopen jaar heeft ons ruimte gegeven om goed na te denken over deze belangrijke stap in de geschiedenis van Linku, maar we zijn op de huidige locatie uit onze voegen gegroeid. 2020 heeft laten zien dat het kantoor niet een plek is waar je moet werken, maar waar je samen wil zijn.

September ‘20 – september ‘21

Wat mij betreft zijn dit de highlights per maand op het gebied van HR.

September 2020

Corona duurt langer en thuiswerken ook. Ondanks dat de overheid nog geen fiscale regels hebben voor thuiswerk vergoedingen starten we er per direct mee. Eerder hadden we al gefaciliteerd in maatregelen voor het inrichten van een goede werkplek.

Oktober 2020

Op basis van onze prestaties mogen we lid worden van de Dutch Digital Agencies (de eerste in Nijmegen, de vijfde in Gelderland). De brancheorganisatie waar de 140 meest toonaangevende digitale bureaus kennis delen. Dit biedt o.a. voordelen op het gebied van opleiding, training en benchmarking (salarishuis, functieprofielen).

We houden onze kennis niet alleen voor ons zelf. Een blog over onze interne tooling (ook op het gebied van HR) wordt geschreven en gedeeld. Inmiddels maken, voor zover wij weten, tientallen bedrijven dankbaar gebruik van de tips en aanbevelingen in deze blog.

November 2020

Bij Linku werken we sinds 16 maart thuis. Dat ging redelijk soepel, maar we merkten wel dat het sociale contact hieronder leed. Dat had voornamelijk te maken met het volgende: het missen van de onderlinge koffiemomentjes. Daar hebben we wat op bedacht. Welkom in de #koffiehoek. Het idee is simpel: elke ochtend om 10 uur wordt er een stelling geplaatst in #koffiehoek op ons interne communicatiekanaal. Iedere collega die zich heeft aangemeld voor #koffiehoek ziet deze verschijnen. Vervolgens bepaal je zelf of je wilt reageren of niet. De meeste collega’s zijn een minuut of 10 zoet met het lezen en beantwoorden van de dagelijkse vraag — ongeveer de tijd die je bij het koffiezetapparaat zou staan. Ook wordt er gereageerd op elkaars antwoorden, waardoor leuke gesprekken ontstaan. Een onderonsje, maar dan online. Dit initiatief is door collega’s zelf opgezet.

Voor de 5e maal op rij zijn we FD Gazelle. Daarmee behoren we wederom tot de snelst groeienden bedrijven van Nederland (in omzet en personele groei). Om dat samen te vieren bezorgden wij persoonlijk een flesje champagne en een Holy Sweet box.

December 2020

Sinterklaas: Thomas en Geert bezoeken alle collega’s persoonlijk met een zelf samengesteld kadopakket.
Kerst: Thomas en Geert bezoeken alle collega’s persoonlijk met een zelf samengesteld kadopakket.

Maart 2021

Aankondiging van verhuizing naar nieuw pand. Samen met de medewerkers en architect Bob Romijnders wordt de indeling en inrichting van het nieuwe pand bepaald. Het kantoor van de toekomst zal in het teken staan van ontmoeten. Werken kan immers overal. Check de impressie.

Illustratie van ons nieuwe aanstaande kantoor

April 2021

De terrassen mogen weer open. Tijd om onze collega’s in het zonnetje te zetten (en de horecaondernemers een klein beetje te helpen):

Mei 2021

Geert neemt het initiatief om samen met RVN@ een programma op te zetten om IT-talent voor de regio te binden en te behouden. Dit op basis van de best practises van de interne academie, HR en opleidingsbeleid. Linku gelooft hierbij in samenwerking met collegabedrijven. Samen staan we sterk. Eind september staat dit event op de planning.

Juli 2021

Het wordt weer iets drukker op kantoor en je mag met grotere groepen naar het terras. We starten weer met onze eerste-vrijdag-van-de-maand activiteit. Dit keer een borrel bij één van onze Nijmeegse horeca-opdrachtgevers.

Augustus 2021

Nu Corona op z’n retour lijkt wordt de Linku workation 2021 aangekondigd. In september ‘21 gaan we met bijna het gehele team één week naar een villa Spanje. Werken in een andere omgeving (aan het zwembad, in de zon) is de afgelopen jaren een groot succes gebleken. Het teamgevoel wordt nog groter, mensen leren elkaar op andere manieren kennen, er wordt met elkaar nagedacht over verbetering van (bedrijfs)processen en er is volop ruimte voor innovatie. In de ochtend samen sporten, het diner samen koken en de door de collega’s georganiseerde avonden doen wonderen. Check hier het verslag van onze reis naar Ibiza 2019 (waar ook de Volkskrant ons een paar dagen heeft gevolgd)

Ook de maandelijkse eerste-vrijdag-van-de-maand activiteit vindt weer plaats. Dit keer Jeude boules bij BoulesBitesBar in Nijmegen.

Werkvakantie 2021

Als klap op de vuurpijl gaan we zondag 26 september tot en met zaterdag 2 oktober een week naar Spanje. Alles is geregeld; van privékok, luxe villa met zwembad, vlieg- en treintickets, activiteiten ter plekke, Linku Spotify playlist en koffers vol bordspelletjes. Iedereen leeft er enorm naar toe!

Of dit tezamen voldoende is voor de eerste plaats, wordt binnenkort bekend. Op de website van Gemeente Nijmegen lees je meer informatie over de award.