Middleware: de digitale motor van jouw bedrijf
Bewust of onbewust krijg je er elke dag mee te maken: middleware. Zie het als een lijm die digitale systemen verbindt. Een lijm essentieel voor de groei van bedrijven. Ontdek wat jij ermee kunt bereiken!
Wat is middleware?
Middleware is software die IT-systemen met elkaar laat communiceren. Met middleware kun je software, (cloud)applicaties en hardware aan elkaar verbinden. Hiermee realiseer je automatisering en andere voordelen. Welke voordelen precies, ga ik later op in.
Ieder stukje software communiceert op een eigen manier. Middleware dient als vertaler en ‘lijmt’ software aan elkaar. Dit maakt middleware de centrale motor binnen het digitale bedrijf. Het zorgt dat alle losse systemen goed met elkaar werken.
Middleware is meer dan een (API-)koppeling tussen twee systemen. Het is een combinatie van koppelingen en functionaliteiten. Het is een platform en een systeem op zichzelf. Het onderstaande voorbeeld laat dat goed zien.
In plaats van alle systemen met losse koppelingen te verbinden, is het effectiever om deze te verbinden met een middleware. Zo ga je van een kaartenhuis naar een stabiel fundament. Vergelijk het met een projectgroep. Wanneer iedereen los van elkaar communiceert, ontstaat er snel chaos. Zet daar een projectmanager tussen en communicatie verloopt centraal en georganiseerd.
Waarom middleware?
Het gebruik van middleware heeft voordelen voor bedrijven en ontwikkelaars. Bij Linku voorzien we meerdere opdrachtgevers middels API-driven development van middleware. Hiermee realiseren we sterke digitale groei. Dat licht ik hieronder toe met de cases van F&L Media en uitzendbureau Naswerkt.
Middleware bespaart tijd en kosten
De tijd- en kostenbesparing is grotendeels te danken aan de automatisering die je realiseert met middleware. Je vervangt mensenwerk, zoals het verwerken van gegevens, met een digitale proces. Ook versnel je bedrijfsprocessen met realtime dataverwerking.
Middleware geeft controle
Met een middleware ben je minder afhankelijk van externe partijen. Je hebt meer controle over de sturing, schaalbaarheid en veiligheid van je digitale landschap.
Middleware in actie
Het voordeel van controle is goed terug te zien bij F&L Media. Voor deze uitgeverij hebben we een middleware ontwikkeld die de verbinding legt tussen een extern abonnementsysteem en 8+ losse magazine-sites. Op elke website maakt F&L Media gebruik van exclusieve features zoals een webshop, premium content en leeslijsten.
De middleware voert deze functies aan en voorkomt dat het externe abonnementsysteem wordt overbelast. Bovendien kunnen er nieuwe websites worden aangesloten op de middleware, zonder dat er iets hoeft te gebeuren in het externe systeem
Middleware maakt onafhankelijk
Middleware beschermt je van de buitenwereld. Zonder middleware is je digitale landschap gevoeliger voor externe fouten. Dat besef je vaak pas wanneer het misgaat. Zaken als downtime, trage verbindingen en foutmeldingen sijpelen door je hele systeem. Mogelijk ben je afhankelijk van een externe partij om dit op te lossen. Zo ligt je lot bij iemand anders.
Middleware maakt je minder afhankelijk van externe partijen, bijvoorbeeld door zelf informatie vast te houden. Je ‘praat’ dan enkel met externe systemen wanneer nodig. Gaat er iets mis? Dan houdt middleware de huidige werking in stand.
Wil je het over een andere boeg gooien? Dan maakt middleware het makkelijker om systemen los te koppelen en vervangen.
Voordeel van onafhankelijkheid
Een goed voorbeeld van onafhankelijkheid is de case van Naswerkt. Dit recruitmentbureau maakt gebruik van recruitmentsoftware om vacatures te beheren en (via middleware) in te laden op 10+ websites. De wens bestond om de recruitmentsoftware te vervangen. Dit is gerealiseerd door simpelweg een nieuw pakket te koppelen aan de middleware.
De websites? Die bleven op dezelfde manier werken. Je kunt je voorstellen dat het aanpassen van 10+ websites veel tijd en geld had gekost. De middleware zorgt hier voor onafhankelijkheid. Het is makkelijker om te innoveren en keuzes te maken die beter zijn voor jouw digitale landschap.
Database middleware
Een ander voordeel van deze middleware is dat je eigenaar bent van je eigen gegevens. Met middleware als tussenstap kun je de gegevens meerdere richtingen sturen, waaronder een eigen database. Je data ligt dan niet enkel in externe handen.
Voordelen middleware
Samenvattend zijn dit de grootste voordelen van middleware:
- Middleware maakt je tijd effectief.
Het voorziet in automatisering en bespaart daarmee tijd, kosten en menselijke fouten.
- Middleware maakt je flexibel.
Het is makkelijker om je digitale landschap te beheren, veranderen, beveiligen en uit te breiden.
- Middleware maakt je onafhankelijk.
Het beschermt je digitale landschap tegen externe factoren en geeft controle over je eigen data.
Hoe maak je middleware?
Aan de slag? Middleware is niet iets wat je kant-en-klaar koopt. Het is software die je specifiek ontwikkelt binnen het digitale landschap van een bedrijf. Dat is goed terug te zien in de eerdere voorbeelden van Naswerkt en F&L Media. Alleen met maatwerk ontwikkeling bereik je een hoge mate van effectiviteit, flexibiliteit en onafhankelijkheid.
Dat is geen simpel proces. Er gaat onderzoek, afstemming, testen (met een MVP) en ontwikkeling aan vooraf. Dat vraagt om een investering én een digitale partner die past bij je ambities.
Middleware ontwikkelen?
Behoefte aan digitale lijm? We zijn benieuwd naar jouw vraagstuk. Daag collega Klaas uit met jouw probleem.