Groei digitaal met een online platform

Online platforms zijn de drijfveren van digitale groei. Maar wat is een online platform precies? In essentie is het een robuuste website waar interactie centraal staat. Bij Linku richten we ons op het creëren van deze krachtige platforms, die bedrijven in staat stellen om effectiever te werken en te groeien.

Klaas de Leeuw
Geschreven door Klaas
Sales overleg tussen Klaas en Thomas en Geert over online platforms
Sales overleg tussen Klaas en Thomas en Geert over online platforms

Wat is een online platform?

In mijn gesprekken met opdrachtgevers beschrijf ik het als volgt: een online platform is meer dan een website; het is een digitale omgeving waar interactie, samenwerking en communicatie plaatsvinden. Denk aan sociale media, e-commerce sites, videoplatforms en meer. Deze platforms verbinden mensen, faciliteren communicatie, leren, winkelen of spelen. In tegenstelling tot een standaard website, biedt een online platform een hogere mate van interactie tussen leden om specifieke doelen te bereiken.

De voordelen van een online platform

Een online platform biedt diverse voordelen voor jouw bedrijf:

 • Omzetverhoging: Transformeer jouw ambities in een winstgevend online platform. Door in te zetten op diverse verdienmodellen zoals abonnementen, productverkoop of advertenties, opent een online platform deuren naar nieuwe inkomstenstromen en innovatieve vormen van dienstverlening.
 • Aanpasbaarheid: Elk platform kan op maat gemaakt worden om aan de specifieke behoeften van jouw bedrijf te voldoen.
 • Schaalbaarheid: Online platforms groeien met je mee, zonder beperkt te zijn door fysieke grenzen of hardware.
 • Verbinding en samenwerking: Platforms zijn een bron van interactie, of het nu gaat om klanten, gebruikers. Dit stimuleert samenwerking en netwerken.
 • Flexibiliteit en toegankelijkheid: Met cloud-gebaseerde data en browser-toegankelijkheid, zijn deze platforms overal en altijd toegankelijk. Zowel op mobiel (als app) maar ook op desktop.
 • Efficiëntie: Met een online platform kun je ook bedrijfsprocessen digitaliseren, wat leidt tot kostenbesparingen en verhoogde productiviteit.

Hoe begin je een online platform?

Het opzetten van een online platform begint met een goed doordacht plan. Voordat je de stap zet om een ontwikkelpartij te kiezen, is er belangrijk voorbereidend werk dat niet over het hoofd gezien mag worden. Hieronder schets ik de cruciale stappen in dit proces.

 1. Definieer je doel en doelgroep: Voordat je begint, moet je duidelijk hebben wat het doel is van je platform. Wie wil je bereiken en wat wil je bereiken? Dit helpt je om je platform zo te ontwerpen dat het aansluit bij de behoeften van je gebruikers.
 2. Marktonderzoek: Onderzoek de markt om te begrijpen wat er al bestaat, wat werkt en wat niet. Kijk naar concurrenten, maar ook naar vergelijkbare platforms in andere sectoren voor inspiratie en ideeën. Grote kans dat iemand al ooit iets heeft gemaakt dat lijkt op jouw einddoel.
 3. Functionaliteiten en gebruikerservaring: Bepaal welke functionaliteiten essentieel zijn voor je platform. Denk na over de gebruikerservaring; hoe eenvoudiger en intuïtiever, hoe beter.
 4. Bedrijfsmodel: Indien relevant: denk na over hoe je geld gaat verdienen met je platform. Ga je producten verkopen? Heb je een abonnementsmodel, advertentiemodel, een combinatie of iets geheel anders?
 5. Technische vereisten: Overweeg welke technische vereisten nodig zijn. Dit kan variëren van eenvoudige websitefuncties tot geavanceerde integraties, software koppelingen, API-koppelingen en databeveiliging.
 6. Marketingplan: Indien relevant: bedenk hoe je je platform gaat promoten. Dit kan variëren van sociale media marketing tot zoekmachineoptimalisatie.
 7. Kies een ontwikkelpartij: Nu je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt, is het tijd om een ontwikkelpartij te kiezen. Zoek een bedrijf dat ervaring heeft met het bouwen van online platforms en dat jouw visie begrijpt en kan realiseren. Een goed webbureau helpt je ook met de strategische en functionele keuzes uit de eerdere stappen.

Weten welke vragen je moet stellen aan een ontwikkelpartij? Bekijk 30 vragen die je moet beantwoorden in je briefing.

Waarom kiezen voor Linku?

Bij Linku begrijpen we de unieke eisen en kansen van online platforms. We ontwikkelen op maat gemaakte oplossingen die passen bij de visie en behoeften van jouw bedrijf. Met onze expertise in complexe technologieën, koppelingen en ledensystemen zijn we perfect gepositioneerd om jouw digitale ambities waar te maken.

Meer over Linku

Sparren?
klaas fotoshoot
klaas fotoshoot
klaas fotoshoot

Ontdek digitale groei

Ben je klaar om de digitale toekomst van jouw bedrijf te omarmen? Een online platform is de sleutel tot groei, efficiëntie en innovatie. Neem vandaag nog contact op met Linku om de mogelijkheden te verkennen.

Stuur een berichtOf bel: 024 3000 316