Op de drempel van een nieuwe intelligentie
Als enige soort op aarde beschikken wij mensen over het vermogen tot zelfreflectie. Toch staat deze unieke positie onder druk met de razendsnelle opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Eerst bejubeld als een wonderbaarlijke innovatie, nu steeds vaker onderwerp van een pittige ethische discussie.
Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op ai.linku.nl
Vanaf het moment dat AI-chatbots hun intrede deden, raakte de wereld gefascineerd. De menselijk-ogende respons leek bijna te mooi om waar te zijn en maakt het werk soms kinderlijk eenvoudig. Maar dit roept belangrijke vragen op, voor wanneer kunstmatige intelligentie zich op dit tempo blijft ontwikkelen:
- Hoe gaan we om met een nieuw ‘soort’ dat ooit zelf kan denken of misschien zelfs voelen?
- Hoewel volledig door mensen gecreëerd, hoe autonoom zijn deze digitale entiteiten eigenlijk?
- Moeten we AI behandelen als een plant, een dier of wat voor rechten krijgt het? En geven wij die?
- Maar wat als de mens voorbij wordt gestreefd op cognitieve intelligentie? Moeten de rollen dan niet omgedraaid worden? Wie geeft wie rechten?
Al met al juist nu tijd vrij maken om hier iets van de vinden. En goed voor te bereiden, want de tijd van artificial general intelligence is er nog lang niet.
We leiden nu nog AI’s op, we bouwen modellen, robots en zelfs vliegende taxi’s. Maar wat als AI ons voorbijstreeft? Stel dat we plots instructies krijgen van een AI? Zou dat ons helpen wereldproblemen anders aan te pakken of ons juist verder in de problemen brengen?
Het is fascinerend om te zien hoe dichtbij we zijn bij het samensmelten van mens en machine. Kijkend naar Elon Musk en zijn Neuralink-project. Hoe vet zou het zijn dat je je enthousiasme niet in woorden hoeft uit de drukken aan een ander, maar dat je dit de ander kunt laten voelen, door jouw emotionele ervaring over te dragen. Met een handdruk en een ingebouwde usb-c poort? Of een chip in je pols? Dan komt dat verhaal over een recent bezochte EK-wedstrijd wel anders binnen kan ik je vertellen.
Het is duidelijk dat AI de grenzen van wat we kennen blijft verleggen. De toekomst houdt ongetwijfeld meer in dan we nu kunnen begrijpen of voorstellen. We staan op de drempel van een tijdperk waarin AI misschien niet alleen gereedschap is, maar een partner of zelfs een gids. Wanneer AI verder gaat dan slechts output geven en een eigen bewustzijn heeft, dan ben ik ook heel benieuwd aan welke spelregels hij/zij/het? door het leven gaat. En bepaalt de mens, de VN dat? Of doen we dat in dialoog met de nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie.
Rete spannend en heel interessant. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de toekomst om meer te leren over wat ik nu nog niet weet. En jij? Welke ethische vragen roept dit bij jou op?
Meer AI inspiratie?
Op ons platform ai.linku.nl vind je meer tips, tools en cases ter inspiratie voor jouw AI-reis. Neem een kijkje en abonneer je op de nieuwsbrief om niets te missen.