100/100 in PageSpeed Insights? Staar je niet blind op de score

Iedereen die een website beheert vraagt zich af: hoe goed presteert mijn website? Google PageSpeed Insights is een nuttige tool om dit te beoordelen, maar let op: de score zegt niet alles.

Koen
Geschreven door Koen
persoon bekijkt pagespeed insights resultaten
persoon bekijkt pagespeed insights resultaten

Iedereen die een website beheert vraagt zich af: hoe goed presteert mijn website? Google PageSpeed Insights is een nuttige tool om dit te beoordelen, maar let op: de score zegt niet alles.

Als websitemakers zoeken we altijd naar manieren om performance te verbeteren. Dat is de reden dat we eerder een leerzame cursus van ‘website speed en performance expert’ Erwin Hofman hebben gevolgd. Tijdens de cursus werd duidelijk dat we de scores van PageSpeed Insights met een korreltje zout moeten nemen. Een goede reden om dieper in te duiken op de impact van deze tool. Hoe belangrijk is die 100/100 score?

foto van een core web vitals pagespeed cursus
Tijdens de cursus van Erwin Hofman werd de impact van PageSpeed Insights en Core Web Vitals besproken.

Wat is PageSpeed Insights?

PageSpeed Insights (PSI) is een gratis tool van Google die de snelheid van een website evalueert. Je vindt de tool via pagespeed.web.dev. Na het invoeren van een URL analyseert het de volgende aspecten:

 1. Core Web Vitals: Toetst de gebruikerservaring van je website. Ze focussen op aspecten zoals laadprestaties, interactiviteit en visuele stabiliteit van een pagina. Deze vitals zijn cruciaal voor het bieden van een soepele en aangename ervaring voor je bezoekers.
 2. Prestaties/Performance: Representeert je totaalscore. Het laat zien hoe effectief en geoptimaliseerd je pagina is op het gebied van laadsnelheid.
 3. Bruikbaarheid/Accessibility: Evalueert de toegankelijkheid zoals het gemak van navigeren, beschrijvende teksten bij afbeeldingen en het kleurgebruik voor mensen met een visuele handicap.
 4. Best Practices: Toetst hoe consistent je pagina is met moderne webontwikkelingsnormen. Denk aan het gebruik van hedendaagse webtechnieken, het hebben van een schone code en het waarborgen van een veilige connectie.
 5. SEO (Zoekmachine Optimalisatie): Analyseert de mate van optimalisatie voor zoekmachines. Belangrijk is de aanwezigheid van relevante metadata, structured data en de responsiviteit voor mobiele apparaten.

Wat betekent de PageSpeed Insights-score?

De PageSpeed Insights-score is een indicator voor de prestaties van een webpagina, met name hoe snel deze laadt en reageert op gebruikersinteracties. De PSI-score is een getal tussen 0 en 100. Het is een gewogen gemiddelde van verschillende metrics die de prestaties van een pagina meten, zoals de tijd tot de eerste byte, de tijd tot interactie en de visuele stabiliteit van de pagina.

Je interpreteert de scores als volgt:

 • 0-49 (rood): De pagina presteert waarschijnlijk slecht. Er zijn veel optimalisaties nodig.
 • 50-89 (oranje): De pagina presteert waarschijnlijk gemiddeld. Er zijn enkele optimalisaties mogelijk.
 • 90-100 (groen): De pagina presteert waarschijnlijk goed. Er zijn weinig tot geen optimalisaties nodig.
voorbeeldscores van pagespeed insights

Waarschijnlijk goed?

Bij de bovenstaande scores valt het woordje ‘waarschijnlijk’ je mogelijk op. Hoewel de de score een goede indicatie geeft van performance, vertelt het niet het hele verhaal. Het is mogelijk om een hoge score te halen met een website die niet optimaal presteert. Dit komt omdat PSI de score berekent op basis van generieke metrics, waardoor de tool slechts een indicatie heeft van de echte gebruikerservaring.

Andersom kan een site met een lagere PageSpeed Insights-score verrassend snel en efficiënt zijn voor eindgebruikers. Het is dus essentieel om de score met een korreltje zout te nemen. Je moet uitgaan van gebruikerservaring, en de PSI-score is daarin enkel een indicatie.

Onder het mom van het ‘vier-ogen-principe’ loont het om andere tools te proberen naast PageSpeed Insights. Met de Pagespeed tool van Experte kun je bijvoorbeeld meerdere pagina’s tegelijkertijd analyseren.

Wat zijn manieren om de echte gebruikerservaring te analyseren?

Hoewel tools zoals PSI nuttig zijn, vervangen ze niet de daadwerkelijke feedback van echte gebruikers. Enkele manieren om de echte gebruikerservaring te analyseren zijn:

 • Gebruikersfeedback: Directe feedback van gebruikers bied inzichten die geautomatiseerde tools missen.
 • Heatmaps: Hiermee kun je zien waar gebruikers op je site klikken, hoe ver ze scrollen en welke gebieden van een pagina ze het meest bekijken.
 • Session recordings: Dit zijn video-opnames van gebruikerssessies op je website, waarmee je kunt zien hoe gebruikers navigeren en interactie hebben met je site.

Met een tool als Hotjar kun je dit soort analyses online inrichten.

voorbeeld van een hotjar heatmap
Een heatmap visualiseert het gebruik van je website en waar bezoekers op klikken.

Onderzoek echte prestaties met analytics

Naast inzicht in PSI en gebruikerservaring, is het ook cruciaal om analytics te gebruiken voor een holistisch beeld van de prestaties van je website. Een tool als Google Analytics geeft je inzicht in de daadwerkelijke laadtijden die je bezoekers ervaren, welke pagina’s het meest worden bezocht, en hoe lang bezoekers op je site blijven.

Deze gegevens helpen je om een beter zicht te krijgen op de gebruikerservaring, en de uiteindelijke impact van de PageSpeed-score beter te bepalen. Zeker wanneer je data inzichtelijk maakt met een Digital Dashboard.

Hoe interpreteer je de aanbevelingen van PageSpeed Insights?

Bij het interpreteren van de aanbevelingen van PSI is het belangrijk om:

 • Prioriteit te geven aan kritieke problemen: Begin met het aanpakken van problemen die de grootste impact hebben op de laadtijd en gebruikerservaring.
 • Test wijzigingen: Voer na elke wijziging een nieuwe analyse uit om te zien hoe deze de prestaties beïnvloedt.
 • Overweeg de context: Niet elke aanbeveling is van toepassing op elke site. Overweeg de specifieke behoeften en doelstellingen van je website bij het beslissen welke aanbevelingen te implementeren. Maak daarbij gebruik van aanvullende data van bv. Hotjar en Google Analytics.

Het uiteindelijke opvolgen van de aanbevelingen is een technische kwestie. Een ontwikkelaar of je webpartner kan je daarbij helpen.

Wat is de impact van de PageSpeed-score op SEO?

Sinds 2010 gebruikt Google PageSpeed als rankingfactor, en vanaf 2018 geldt dit ook voor mobiele zoekresultaten. Google waardeert snelle laadtijden, omdat gebruikers directe antwoorden zoeken. Een snelle website past bij een goede gebruikerservaring.

Hoewel snelheid een rol speelt, blijft relevantie de kern van Google’s rankingcriteria. Een snelle pagina zonder relevante inhoud zal niet hoog scoren.

In onze eigen strategie leggen we daarom de nadruk op kwaliteit. Mede daardoor is in één jaar ons organisch verkeer met 500% gegroeid. Dat was ons niet gelukt met enkel snelheidsoptimalisaties.

Indirect voordeel

Dat betekent niet dat je performance volledig kunt negeren. Er zijn ook indirecte voordelen van paginasnelheid. Een snellere website verbetert de gebruikerservaring, wat leidt tot langere bezoektijden, lagere bouncepercentages en meer conversies. Deze zaken dragen ook weer bij aan SEO, waardoor snelheid indirect bijdraagt aan een hogere ranking.

Welke rol speelt Core Web Vitals in de PageSpeed-score?

Core Web Vitals (CWV) zijn een set van specifieke factoren die belangrijk zijn voor de algehele gebruikerservaring van een website. Je vindt de ‘Core Web Vitals Assessment’ bovenaan de PageSpeed Insights-analyse. Het omvat metingen van laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit van een pagina. Google geeft aan dat Core Web Vitals een officiële rankingfactor zijn, wat betekent dat ze een directe impact hebben op SEO.

Aangezien CWV een directe impact hebben op gebruikerservaring en SEO, verdient dit misschien wel de meeste aandacht in je PageSpeed-aanpak. Voor deze test wil je altijd slagen.

screenshot van de resultatenpagina van core web vitals
Resultaten van een Core Web Vitals-test.

Conclusie: neem PSI met een korreltje zout

Google PageSpeed Insights is een waardevolle tool voor het meten en verbeteren van de snelheid en prestaties van je website. Door de aanbevelingen te begrijpen en toe te passen, en daarbij rekening te houden met de echte gebruikerservaring, creëer je een website die zowel gebruikers als zoekmachines tevreden stelt.

Daarbij is het belangrijk om je niet blind te staren op de score. Paginasnelheid speelt een belangrijke rol in SEO, maar uiteindelijk draait de ranking om relevantie en inhoudskwaliteit. Het is zonde om tijd en geld te investeren in een score van 100, als de kwaliteit van je content achterblijft.

Veelgestelde vragen

Vragen?
Koen
Koen
Koen

Direct even sparren?

Benieuwd hoe we de prestaties van je website zouden verbeteren? Neem contact op en we denken graag met je mee.

Stuur een berichtOf bel: 024 3000 316