Lessen in persoonlijk leiderschap van Remco Claassen

Wil je meer leren over persoonlijke ontwikkeling? In deze terugblik lees je concrete opdrachten en tips die Klaas en ik ontvingen tijdens de presentatie van Remco Claassen.

Nick
Geschreven door Nick
Persoonlijk leiderschap Remco Claassen
Persoonlijk leiderschap Remco Claassen

Iedereen heeft een ding naast zijn werk, voor mij is dat persoonlijke ontwikkeling. Fictie-boeken vind ik niet leuk genoeg om te blijven lezen, maar met non-fictie over persoonlijke ontwikkeling is dat anders. Ook al is het veel herhaling.

Elke keer weer brengt het me in actie-modus om te testen wat de nieuwe opgedane lessen voor me kunnen betekenen. Soms blijft de informatie hangen en maak ik het me eigen en soms raakt het me niet en hoor je me er nooit meer over.

Nou, Remco Claassen staat al jaren op mijn lijst van favoriete auteurs en sprekers. Het is bewonderingswaardig dat die man een groep van 250 personen enthousiast en ‘aan’ houdt. Dat terwijl hij op het podium staat met slechts twee flip-overs, een microfoon en een flinke dosis kennis, enthousiasme en humor. Ja, je leest het goed, geen beamer, keynote of iets anders dat meer licht geeft dan hijzelf op het podium.

© remcoclaassen.nl – right to copy

Wie is Remco Claassen?

Remco Claassen wordt door velen omschreven als de beste leiderschapstrainer van Nederland. Daarnaast is hij spreker, auteur en coach op het gebied van leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en gesprekstechnieken. Hij is vooral bekend vanwege zijn inspirerende en motiverende presentaties en trainingen.

50 meter boekenkast in 4 uur

Remco noemt zichzelf ook wel de Robin Hood van het kennis doorgeven. Al zijn ervaringen deelt hij met anderen zodat persoonlijk leiderschap sneller en toegankelijker is. Niet iedereen steekt jaren tijd in bomen knuffelen, seminars over de hele wereld volgen, dagen in stilte doorbrengen en boeken verslinden van heb ik jou daar. Remco is onbaatzuchtig en neemt die zware rol op zich om het anderen makkelijker te maken. Zo deelt hij kennis uit 50 meter aan boekenkast in een middag in Mierlo.

Personal Pitstop

Op woensdag 8 maart was ik aanwezig bij de workshop van Remco Claassen in Mierlo. Het was een inspirerende dag waarin Klaas en ik veel leerden over persoonlijke leiderschap. Remco leerde ons hoe we onze eigen vaardigheden kunnen ontwikkelen en verbeteren. Door focus op persoonlijke groei kunnen we niet alleen ons eigen leven verbeteren, maar ook de levens van de mensen om ons heen. Daar ga ik wel van kwispelen.

Voordat we de auto in stapten zei ik nog tegen Klaas: vol enthousiasme boek je een kennis-event en op de dag van vertrek komt altijd dat twijfel-moment. “Ik had ook voorrang kunnen geven aan allerlei taken die ik nog wil afvinken.”

Achteraf ben ik elke keer weer blij dat ik toch ben gegaan. Ik krijg energie van dit soort events. Het is tijd om aan jezelf te werken en soms moet je afstand nemen of een stap terug doen om er vervolgens een paar vooruit te doen.

Klaas aan de slag met de opdrachten

Wat is persoonlijk leiderschap?

De meest eenvoudig samenvatting van persoonlijk leiderschap is antwoord krijgen op de vragen:

 • Wat wil je?
 • Hoe doe je dat?
 • Hoe kom je daar?

Remco heeft hier ook een zinvorm van gemaakt. En minstens 10 keer herhaald: Hoe doe je, om te zijn wie je bent, om te ervaren wat je wilt?

De wereld van persoonlijk ontwikkeling

Wanneer je een sprong in het diepe waagt in de wereld van persoonlijke ontwikkeling zijn er drie markten te onderscheiden.

 • Voel-markt.

  Dingen doen vanuit je hart. Meer de gevoel-events, zoals boomknuffelen.

 • Denk-markt.

  Met name events gebaseerd op psychologische modellen met bewezen technieken en methodieken.

 • Doe-markt.

  Hierin ga je echt aan de slag. Mouwen opstropen, inzet tonen en veel actie ondernemen in poging tot meer persoonlijk succes.

Kwispeldiagnostiek

Remco gebruikt de metafoor van een hond die kwispelt. De oefening houdt in dat je terugkijkt naar je activiteiten van de afgelopen periode en je afvraagt waar je energie van kreeg en waarvan niet. Dit helpt je om inzicht te krijgen in je persoonlijke effectiviteit en om jezelf verder te ontwikkelen. Of je gaat een slag breder aan de slag met deze vragen.

Wat is het belangrijkste in je:

 • je leven?
 • je werk?
 • je relatie met je partner?
 • überhaupt de relaties met mensen?
 • het hebben van geld?

Opdracht 1

Kies 10 woorden waar jij van gaat kwispelen. Gebruik vooral energieke werkwoorden. Geen twijfeltaal. Met twijfeltaal is er een kleine kans dat je er ook maar iets mee gaat doen. Overtuig jezelf.

Een overzicht van de woorden die we konden kiezen

Opdracht 2

Minimaliseer je woorden naar maximaal vier. Dit zijn jouw bouwstenen voor geluk/energie. Stel je schrijft ze op een post-it, neem dan ritueel afscheid door er een propje van te maken en weg te gooien. Dat deden wij ook in de zaal. Grote kans dat je ‘m zelf moet opruimen trouwens.

Voor Klaas en mij betekende dat de volgende lijst van woorden waar wij energie van krijgen.

Klaas’ woorden

 • liefde
 • respect
 • integer
 • plezier

Nick’s woorden

 • enthousiasme
 • waardering
 • groei
 • creativiteit

Opdracht 3

Schrijf in maximaal 5 minuten tijd een omschrijving van elk woord. Of losse woorden met voorbeelden waarom dit woord zo goed bij je past. Welk gedrag hoort hierbij?

Opdracht 4

Maak een zin van maximaal 4 zinnen aan de hand van de woorden die je hebt gekozen en gebruik onderstaand format. En maak het zo, dat jouw missie echt een beschrijving is van jezelf. Dus niet jij als werknemer, niet jij als partner, maar puur jij als persoon. Waar word jij gelukkig van? Waarvan kwispel jij? Waar krijg je energie van?

Ik, [voornaam] [achternaam], [zinnen maken met 4 kernwoorden].

Mission statement voorbeeld

Ik, Nick Janssen, geloof in de kracht van enthousiasme om te groeien, creatief te zijn en plezier te maken. Waardering geven en ontvangen speelt een belangrijke rol.

Van inzicht naar uitzicht

Wanneer je volledig in je energie zit, dan heb je voldoende om aan anderen te geven. Anderen te motiveren en anderen mee te nemen in jouw van wervelwind van enthousiasme. Of zoals Remco het samenvat: “Het beste wat je kunt worden is jezelf”.

De belangrijkste samenvatting kan ik het beste uitdrukken in een quote.

”Als je niet goed voor jezelf zorgt, dan kun je nooit het beste van jezelf geven.”

Nick

Alles wat we in de workshop leerden waren leefregels. Zie het als een soort bijsluiter hoe je jezelf moet zijn of hoe je toekomstig en gewenst gedrag kunt ontwerpen. Door meer te luisteren naar jezelf, krijgt je inzicht. Met die basis creëer je een kompas dat je uitzicht geeft op het doel dat je voor ogen hebt.

Concreet in doelen

De volgende stap is om met je mission statement na te denken hoe je hier ontwikkeldoelen van kunt maken. Omschrijvingen die je kunt afvinken. Zaken die je 365 dagen later wil bereiken. Remco hanteert hiervoor 5 onderdelen:

 • Emotioneel.

  Hoe wil ik me voelen?

 • Fysiek.

  Hoe ga ik met mijn lichaam om?

 • Sociaal.

  Hoe ga ik met anderen om?

 • Actief.

  Hoe besteed ik mijn tijd?

 • Materieel.

  Hoe ga ik om met mijn geld en bezittingen?

Wil je hier meer van?

Ga naar remcoclaassen.nl en ontdek de kracht van dit event. Of eigenlijk die van jezelf. Liever op je eigen bank hiermee oefenen? Dan kan ik het boek ‘IK’ aanraden. Zelfde inhoud, maar dan in boekvorm. Dan bepaal jij het tempo hoe je aan jezelf werkt.