Dashboard

Progressive web app

Met een 'progressive web app' verpak je de voordelen van een app in een mobiele website. Hoe en waarom? Dat vertellen we je graag.

Wat is een progressive web app?

Een progressive web app (afgekort PWA) combineert de flexibiliteit van het web met de gebruikerservaring van een mobiele app. Zie het als een app die werkt binnen een browser, met onder andere de volgende eigenschappen en voordelen:

  • Progressief. Werkt voor elke gebruiker en laadt snel, dankzij 'progressieve technieken' waarbij functionaliteit na de kern in lagen wordt ingeladen.
  • Responsief. Werkt in principe op elk apparaat met een ondersteunde browser. Je hoeft niet per platform te ontwikkelen.
  • Offline modus. Indien nodig kan de web app offline of met een slechte connectie worden gebruikt.
  • App-like. De app voelt als een native iOS of Android-app met vergelijkbare interacties en navigatie.
  • Veilig. Werkt via een beveiligde HTTPS-verbinding net als een website.
  • Interactief. Dankzij push notificaties kunnen gebruikers worden benaderd om de PWA opnieuw te openen.
  • Installeerbaar. Met enkel het plaatsen van een snelkoppeling op het home scherm is de app in feite al 'geïnstalleerd'. Er zijn mogelijkheden dit voor te stellen aan een gebruiker, waardoor ze dit zelf niet hoeven te initiëren.
  • Deelbaar. Is makkelijk te delen via een URL en heeft geen verdere installatie nodig. Bovendien kun je een PWA gebruiken op een desktop, wat het bereik van een app vergroot.

Dankzij snelle technologische verbeteringen van mobiele apparaten zijn de mogelijkheden van een PWA steeds beter te benutten.

progressive web app op een mobiel apparaat

PWA: een app zonder installatie

De eigenschappen hierboven maken duidelijk dat een progressive web app een aantal voordelen heeft voor gebruikers. Er is immers geen installatie nodig, alle functionaliteit verloopt via een browser. Hierdoor hoeft de app ook niet los ontwikkeld te worden voor ieder platform. Daardoor bespaar je kosten en ben je niet meer afhankelijk van uitgevers (bv. Google Play en App Store).

De uitstekende performance is ook een voordeel. Een progressive web app verbruikt minder data en laadt snel. Dat is zeker voor een mobiele website een essentiële eigenschap voor succes. Ook niet te vergeten: de app en onderliggende schermen/pagina’s kunnen worden geïndexeerd door zoekmachines, wat natuurlijk de vindbaarheid van je app vergroot.

PWA versus native?

Veel organisaties die zijn overgestapt op een progressive web app melden positieve resultaten. Er zijn echter wat uitdagingen waar je rekening mee moet houden. Het is voordelig dat je niet afhankelijk bent van App Stores, maar betekent ook dat je niet meer via deze weg gevonden kan worden door gebruikers.

Wil je gebruik maken van uitgebreide functionaliteiten waarover mobiele apparaten beschikken? Besef dan dat PWA’s (nog) niet gebruik kunnen maken van sommige functies als Bluetooth, GPS en camera’s. Daarnaast zijn niet alle beschikbare browsers ingericht om progressive web apps te kunnen draaien. Door de oorsprong in Google zijn PWA’s voor nu nog voornamelijk Android-gericht.

De keuze voor native, eventueel hybride, of PWA is dus uiteindelijk afhankelijk van je doelen en wensen.

Voorbeelden Progressive Web Apps

Meerdere grote bedrijven ontdekken de mogelijkheden van PWA’s. Waaronder Starbucks.

Starbucks probeert zoveel mogelijk (Amerikaanse) gebruikers toegang te geven tot het online bestellen van het assortiment. Daarvoor is een PWA ontwikkeld die een vergelijkbare ervaring geeft als de native app. Je kunt de ‘website’ offline gebruiken, het menu bekijken, bestellingen samenstellen en items toevoegen aan het winkelwagentje.  Zodra er een online verbinding is, kunnen gebruikers een Starbucks in de buurt selecteren en daar de bestelling plaatsen.

De PWA van Starbucks, ook toegankelijk via desktop
De PWA van Starbucks, ook toegankelijk via desktop

De resultaten zijn positief. Het aantal online bestellingen per dag is sinds de introductie van de PWA verdubbeld. Een verrassing is dat het aantal bestellingen via desktop ongeveer gelijk ligt aan mobiel. Dit laat zien dat je met enkel een native mobiele app mogelijk een potentiële markt overslaat.

Ook Spotify heeft een progressive web app gelanceerd. Via open.spotify.com is bijna de volledige functionaliteit van de native app beschikbaar. Op het moment is het enige grote nadeel dat de PWA-versie niet offline gebruikt kan worden. Technisch gezien is dit wel mogelijk, dus het is misschien een kwestie van tijd voordat de progressive web app een volwaardig alternatief is voor native apps. Een voordeel voor Spotify is dat het daardoor minder afhankelijk is van uitgevers als de App Store die een deel van de inkomsten opeisen. Voor gebruikers is het voordelig dat ze geen zware app meer hoeven te installeren, terwijl ze een vergelijkbare experience hebben.

Wanneer je de website bezoekt, krijg je in de Chrome een plusje te zien in je adresbalk. Hiermee kun je de PWA ‘installeren’. Met deze actie wordt er een een snelkoppeling op je desktop/homescherm geplaatst. Wanneer je deze opent, krijg je de Spotify-PWA te zien in aangepast browserscherm.

progressive web app installeerknop in de google chrome browser

 

Progressieve web app laten maken?

Wil jij graag de mogelijkheden verkennen van een PWA-oplossing? Als webbureau zijn we gespecialiseerd in maatwerk applicaties en het gebruik van het Ionic-framework.

We vertellen je dan ook graag vrijblijvend wat we voor je kunnen betekenen.

Neem contact op Next line
thomas linku

Direct contact? Thomas helpt je graag verder.