Dashboard

Progressive web app laten maken

Met een 'progressive web app' (PWA) verpak je de voordelen van een app in een mobiele website.

Een progressive web app combineert de flexibiliteit van het web met de gebruikerservaring van een native mobiele app. Zie het als een app die werkt binnen een browser, met onder andere de volgende eigenschappen:

  • Progressief. Werkt voor elke gebruiker en laadt snel, dankzij 'progressieve technieken' waarbij functionaliteit na de kern in lagen wordt ingeladen.
  • Responsief. Werkt in principe op elk apparaat met een ondersteunde browser. Er hoeft niet per platform te worden ontwikkeld.
  • Offline modus. Indien nodig kan de web app offline of met een slechte connectie worden gebruikt.
  • App-like. De app voelt als een native app met vergelijkbare interacties en navigatie.
  • Veilig. Werkt via een beveiligde HTTPS-verbinding.
  • Interactief. Maakt nieuwe interacties makkelijk dankzij push notificaties.
  • Installeerbaar. Met enkel het plaatsen van een snelkoppeling op het home scherm is de app in feite al 'geïnstalleerd'.
  • Deelbaar. Is makkelijk te delen via een URL en heeft geen verdere installatie nodig.

Dankzij snelle technologische verbeteringen van mobiele apparaten zijn de mogelijkheden van een PWA steeds beter te benutten.

Afbeelding bij

Een app zonder installatie

De eigenschappen maken duidelijk dat een progressive web app het makkelijker maakt voor de gebruiker. Er is immers geen installatie nodig, alle functionaliteit verloopt via een browser.

Hierdoor hoeft de app ook niet los ontwikkeld te worden voor ieder platform. Daardoor bespaar je kosten en ben je niet meer afhankelijk van uitgevers (bv. Google Play en App Store).

De uitstekende performance is ook een voordeel. Een progressive web app verbruikt minder data en laadt snel. Dat is zeker voor een mobiele website een essentiële eigenschap voor succes.

Ook niet te vergeten: de app en onderliggende schermen/pagina’s kunnen worden geïndexeerd door zoekmachines, wat natuurlijk de vindbaarheid van je app vergroot.

Progressive web app versus native?

Veel organisaties die zijn overgestapt op een progressive web app melden positieve resultaten. Er zijn echter wat uitdagingen waar je rekening mee moet houden.

Het is voordelig dat je niet afhankelijk bent van App Stores, maar betekent ook dat je niet meer via deze weg gevonden kan worden door gebruikers.

Wil je gebruik maken van uitgebreide functionaliteiten? Besef dat PWA’s (nog) niet gebruik kunnen maken van sommige functies als Bluetooth, GPS en camera’s.

Daarnaast zijn niet alle beschikbare browsers ingericht om progressive web apps te kunnen draaien. Dankzij de oorsprong in Google zijn PWA’s voor nu nog voornamelijk Android-gericht.

De keuze voor native, eventueel hybride, of PWA is dus uiteindelijk afhankelijk van je doelen en wensen.

Progressieve web app laten maken?

Wil jij graag de mogelijkheden verkennen? Als webbureau zijn we gespecialiseerd in maatwerk applicaties en het gebruik van het Ionic-framework.

We vertellen je dan ook graag vrijblijvend wat we voor je kunnen betekenen.