De projectmanager: expert in samenbrengen

Een projectmanager bij Linku is meer dan een doorgeefluik. Het is een expert die mensen, werk en resultaat samenbrengt.

Fleur
Geschreven door Fleur
een projectmanager staat naast een collega
een projectmanager staat naast een collega


De ambities van Linku groeien en we helpen onze opdrachtgevers steeds meer op strategisch niveau. Dat vraagt om mensen die verder denken dan hun vaste taken. Die mensen zijn er in de vorm van experts, zoals ontwikkelaars en designers. Ook de opdrachtgever zelf is een expert binnen een domein. Maar een groep van losse experts zorgt nog niet voor een succesvol project. Dit vraagt om iemand die alles samenbrengt. Een expert in de vorm van een projectmanager.

Hoe gaan deze experts te werk, wat zijn de uitdagingen en hoe overwinnen we die? Dat vertel ik je graag!

Het team laten shinen

Wanneer andere mensen hun werk goed kunnen doen, dan ben ik blij. Als ik zie dat de developers en designers aan het shinen zijn, krijg ik energie. Dat betekent ook dat ik samen met de klant naar iets toe kan werken. Daarbij zijn wij de expert op design en techniek, en de klant op domein. Als ik dat weet te bundelen, dan komt er iets moois uit.

Fleur en Marley in kroatie
Fleur en developer Marley op onze werkvakantie in Kroatië

Geen offertes maar roadmaps

Goede voorbeelden van fijne projecten vind ik Hekkelman.nl en F&L Media. Met deze opdrachtgevers zitten we heel goed op één lijn, waardoor we minder bezig zijn met ‘randzaken’ als planning, taakbeschrijvingen en offertes. We denken dan veel meer vanuit roadmaps en budgetten voor het hele jaar. Dat creëert ruimte om te focussen op het werk en resultaten over de langere termijn.

Zelfsturende ontwikkelteams

We werken bij Linku met deels zelfsturende teams. Ieder team werkt aan eigen projecten. Ik heb dus een vast team aan mijn zij. Doordat we goed op elkaar zijn ingespeeld, gaat het werk makkelijker. Wanneer teamleden vastlopen pakken ze dat onderling op. Ik hoef dus niet overal meer tussen te zitten, waardoor ik meer kan focussen op de bovenliggende vragen en het proces.

Team projectmanagement

Samen met mijn collega-projectmanagers Joost en Jaap vorm ik team projectmanagement. We helpen elkaar bij uitdagingen en puzzelen twee keer per week met de planning. We maken steeds meer gebruik van scheduling en forecasting tools om een effectieve en realistische planning te realiseren. Hierdoor wordt de planning steeds betrouwbaarder, waardoor het minder als een beperkende factor voelt. Dat helpt weer effectiever te werken.

projectmanagers bij linku
Projectmanagers Fleur, Joost en Jaap

We schakelen daarnaast veel met Klaas (commercieel strateeg) in het opzetten van nieuwe projecten en doorontwikkeling met bestaande opdrachtgevers. Ook helpt Thomas (head of operations) ons de losse puntjes in projectmanagement, en Linku in het algemeen, aan elkaar te knopen.

Uitdagingen van projectmanagement

De juiste dingen doen voor het juiste geld blijft altijd een uitdaging en iets om scherp op te blijven. Meer vrijheid in budget en planning opent de weg naar een betere resultaten, maar we moeten wel effectief blijven. Daarom probeer ik altijd te begrijpen hoe het werk van een developer of designer in elkaar steekt. Dat helpt me om vooraf pijnpunten te herkennen en sneller in te grijpen wanneer nodig.

De klant meenemen in wat we doen is ook een uitdaging. Met name techniek is abstract. Soms heeft een ogenschijnlijk kleine wijziging toch een grote technische impact. Wanneer ik dat zelf begrijp, kan ik het ook uitleggen aan de klant. Dat vergroot het wederzijds vertrouwen.

Werksfeer bij Linku

Linku pusht mij om te groeien als projectmanager. Ik krijg de ruimte om moeilijke keuzes te maken, maar kan rekenen op support als ik daarin vastloop. Anderzijds word ik ook uitgedaagd te werken aan mezelf met de groeigesprekken en de implementatie van groeiplatform Treams. Hiermee stel ik persoonlijke doelen op en tik ik ze af, samen met Tanja (head of people & culture).

Ik ben dan ook trots op hoe snel ik gegroeid ben in alle facetten. Ik heb de afgelopen 1,5 jaar grotere stappen gemaakt bij Linku dan bij werkgevers daarvoor. Je wordt hier in het diepe gegooid, maar wel met zwembandjes. Dat maakt het uitdagend, maar je weet dat er een vangnet is. Wanneer ik merk dat ik geleerd heb van een vorige situatie en dat deze keer beter heb aangepakt, ben ik weer trots op mezelf. Ik heb steeds meer het gevoel dat ik controle heb over mijn werk. Daardoor krijg ik ook meer ruimte om mijn expertise te laten gelden. Dat maakt projectmanagement voor mij elke dag leuker!

Wil jij ook een team laten shinen?

Mooi! We zoeken een nieuwe projectmanager ter versterking van ons team. Heeft het verhaal van Fleur jou geïnspireerd, of ken je iemand die hier enthousiast van wordt? Check en deel dan vooral de vacature.

EDIT: De vacature is inmiddels gesloten, maar je bent vrij een open sollicitatie te doen. Of kom gewoon even langs op de koffie!