Dashboard

Sanity – Headless CMS

Met Sanity bouw je krachtige digitale ervaringen: van apps tot complete platformen. Wat wordt jouw project?

Wat is Sanity?

Sanity.io is een flexibel open-source headless CMS waarmee je maatwerk websites en applicaties ontwikkelt. Sanity presenteert zichzelf als een platform voor ‘gestructureerde content’. Het bestaat uit 2 onderdelen:

  • Sanity Studio: het open-source CMS
  • Content Lake: de dynamische database
  • Developer Experience: de tooling

1. Sanity Studio

Sanity Studio is een CMS gebouwd op React.js en haalt content op uit de ‘Content Lake’. Je gebruikt het als een single page application met instant previews. Je ziet dus direct resultaat. Met real-time collaboration kun je tegelijkertijd met anderen werken aan je content. Wijzigingen worden duidelijk gedocumenteerd en je kunt makkelijk een rollback toepassen op sessieniveau. Je kunt zelfs gebruikmaken van een zeer behulpzame Slack-community voor Sanity.

Met handige plugins voeg je makkelijk verder functionaliteit toe aan je CMS. Bijvoorbeeld verschillende contentsoorten of custom velden toevoegen. Het mooie van dit platform is dus dat je dit CMS naar eigen smaak kan inrichten.

De rustige interface maakt het prettig om mee te werken.

CMS Sanity

2. Content Lake

De Content Lake is een real-time content database beheerd door Sanity. Sanity gaat uit van de filosofie dat je content kunt opbreken in kleine behapbare stukken en zodoende als data kunt behandelen. Vervolgens ontwerp je structuren rondom deze data en geef je het alle nodige jasjes. Deze werking helpt je de content op het juiste moment én op de juiste plek dynamisch te presenteren aan de doelgroep. Dit wijkt af van de traditionele kijk op content, waarbij een specifieke pagina verbonden is aan content en andersom.

Kijk eens aan mooi he

Voor mij is Sanity heel eenvoudig te gebruiken als frontend developer. Ik heb hiervoor geen kennis nodig van een backend taal. Het is makkelijk op te zetten en te gebruiken. De UI is ook heel eenvoudig.

- Wahid, frontend developer bij Linku

Developer Experience

Sanity geeft ontwikkelaars de tools om fijn en effectief te werken. Het CMS werkt goed samen met moderne frameworks en best practices. Je hebt veel vrijheid in de frontend, apps, scripts of apparaten die je wilt verbinden met de Sanity APIs. Zo lang het HTTP spreekt, zit je goed.

Voorbeeld van Sanity-websites

Corporate- en projectwebsites voor Klokgroep
Klokgroep website
Next lineLinku legt fundament voor digitale groei KlokGroep

Waarom Sanity gebruiken?

Sanity heeft als headless CMS duidelijke voordelen. Het gaat uit van flexibele content in plaats van beperkende templates waarin alles veel meer vast staat. De focus ligt op het product, niet op ‘wat mogelijk is in het CMS’. Sanity ligt ook niet vast aan een taal, medium of technologie. Dit maakt de techniek toegankelijk voor uiteenlopende teams en gebruikers. In tegenstelling tot WordPress, waar je meer werkt naar de mogelijkheden van het CMS. Bovendien is Sanity niet gebonden aan PhP, maar geeft je meer vrijheid.

In potentie maak je met Sanity een flexibel en toekomstproof product. Een goede UX, betere performance en security komen makkelijker tot stand in vergelijking met traditionele content management systemen.

Een digitaal product maken met Sanity?

Wil jij een app, webapplicatie of website laten maken? We denken graag vrijblijvend met je mee. Bekijk ook andere technieken die we gebruiken.

Neem contact op Next line
Afbeelding voor Klaas

Sparren? Klaas helpt je graag