Sanity

Met Sanity bouw je krachtige digitale ervaringen: van apps tot complete platformen. Ontdek waarom moderne ontwikkelaars kiezen voor deze techniek.
/>
Sanity · Sanity

In een notendop

Sanity is een flexibel en aanpasbaar content management systeem dat gebruikers in staat stelt om rijke digitale ervaringen te creëren.

icon

Eerste release: 27 oktober 2017

icon

Ontwikkeld door: Sanity AS

icon

Programmeertalen: o.a. Node.js, React, GraphQL

icon

Officiële website:Sanity.io

icon

Voorbeeld code:scroll naar ↓

icon

Voorbeeld website:scroll naar ↓

Wat is Sanity?

Sanity.io is een flexibel open-source headless CMS, ontworpen om jouw unieke visie voor websites en applicaties tot leven te brengen. Met Sanity betreed je een wereld van ‘gestructureerde content’, waar flexibiliteit en aanpassingsvermogen centraal staan. Het bestaat uit 3 onderdelen:

  • Sanity Studio:

    het open-source CMS

  • Content Lake:

    de dynamische database

  • Developer Experience:

    de tooling

logo van sanity

1. Sanity Studio

Sanity Studio is een revolutionair CMS, gebouwd op React.js, dat content rechtstreeks uit de ‘Content Lake’ haalt. Dit platform biedt ontwikkelaars ongeëvenaarde vrijheid in het structureren en publiceren van content in welk formaat dan ook. Dankzij deze flexibiliteit ben je niet gebonden aan een specifieke presentatielaag of beperkt tot bepaalde programmeertalen. Met Sanity Studio is de sky the limit.

Je gebruikt Sanity als een single page application met instant previews. Je ziet als gebruiker dus direct het resultaat van je wijzigingen. Met real-time collaboration kun je tegelijkertijd met anderen werken aan je content. Wijzigingen worden overzichtelijk gedocumenteerd en het systeem biedt eenvoudige rollback-opties op sessieniveau. Voor ondersteuning en tips biedt de Slack-community voor Sanity een waardevolle bron van kennis en ervaring.

Met handige plugins voeg je makkelijk verder functionaliteit toe aan je CMS. Of je nu op zoek bent naar diverse contentsoorten of het toevoegen van aangepaste velden, alles is mogelijk. Deze aanpasbaarheid betekent dat je het CMS kunt vormgeven precies zoals jij dat wilt. De overzichtelijke en rustgevende gebruikersinterface maakt werken met Sanity Studio niet alleen effectief, maar ook aangenaam.

screenshot van het CMS Sanity

2. Content Lake

De Content Lake is een real-time content database, beheerd door Sanity. Sanity’s filosofie is dat content opgedeeld kan worden in behapbare stukken en als data behandeld kan worden. Ontwikkelaars kunnen rondom deze data structuren ontwerpen en het de benodigde ‘jasjes’ geven. Deze aanpak maakt het mogelijk om content dynamisch en op het juiste moment aan je doelgroep te presenteren. Dit staat in contrast met de traditionele benadering van content, waarbij specifieke pagina’s rechtstreeks verbonden zijn met hun content.

Voor mij is Sanity heel eenvoudig te gebruiken als front-end developer. Ik heb hiervoor geen kennis nodig van een backend taal. Het is makkelijk op te zetten en te gebruiken. De UI is ook heel eenvoudig.

Wahid
Wahid
Webdeveloper bij Linku

3. Developer Experience

Sanity biedt ontwikkelaars de tools voor een aangename en efficiënte werkervaring. Het CMS is compatibel met moderne frameworks en volgt best practices, waardoor het naadloos aansluit op hedendaagse ontwikkelbehoeften. Er is veel vrijheid in de keuze van frontend, apps, scripts of apparaten die gekoppeld kunnen worden aan de Sanity APIs. Zolang het HTTP spreekt, biedt Sanity een solide basis voor jouw projecten.

Voorbeeld code Sanity CMS

Ben je developer en benieuwd naar de werking van Sanity? We geven je een voorbeeld. Stel je wilt een blogpost maken met een titel, inhoud en auteursnaam. Dan moet je eerst schema definiëren voor een blogpost in Sanity Studio. Dat ziet er ongeveer zo uit:

export default {
  name: 'blogpost',
  title: 'Blogpost',
  type: 'document',
  fields: [
    {
      name: 'title',
      title: 'Titel',
      type: 'string',
    },
    {
      name: 'content',
      title: 'Inhoud',
      type: 'text',
    },
    {
      name: 'author',
      title: 'Auteur',
      type: 'string',
    },
  ],
};

Nu kun je de blogpost maken en vervolgens in de React-applicatie weergeven met behulp van de Sanity API. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manier:

import React, { useEffect, useState } from 'react';
import sanityClient from '@sanity/client';

const client = sanityClient({
  projectId: 'project-id',
  dataset: 'production',
  useCdn: true,
});

function BlogPost() {
  const [post, setPost] = useState(null);

  useEffect(() => {
    client.fetch('*[_type == "blogpost"][0]').then((data) => {
      setPost(data);
    });
  }, []);

  if (!post) {
    return <div>Loading...</div>;
  }

  return (
    <div>
      <h1>{post.title}</h1>
      <p>{post.content}</p>
      <p>{post.author}</p>
    </div>
  );
}

export default BlogPost;

Waarom Sanity gebruiken?

Sanity.io is meer dan een CMS; het is een complete oplossing voor het realiseren van digitale ambities. Of je nu een interactieve website, een integratierijke applicatie, of een ander digitaal platform wilt ontwikkelen, met Sanity.io heb je de vrijheid en de tools om jouw visie werkelijkheid te maken.

Sanity biedt duidelijke voordelen ten opzichte van een traditioneel CMS. In plaats van te vertrouwen op beperkende templates, legt Sanity de nadruk op flexibele content. Hierdoor ligt de focus meer op het product zelf en minder op de beperkingen van het CMS. Anders dan bij systemen zoals WordPress, waar je vaak binnen de grenzen van het CMS moet werken, biedt Sanity veel meer vrijheid. Daarnaast is Sanity niet gebonden aan een specifieke programmeertaal zoals PHP, waardoor het toegankelijk is voor een breed scala aan teams en gebruikers.

Volgens de software-vergelijkingswebsite G2 wordt Sanity gezien als een van de meest moderne en veelgebruikte headless technieken. Ook als CMS scoort het zeer goed. Deze erkenningen onderstrepen de relevantie en de kracht van Sanity in de hedendaagse markt.

Sanity stelt je in staat om een flexibel en toekomstbestendig product te creëren. In vergelijking met traditionele contentmanagement-systemen, kun je met Sanity makkelijker een goede gebruikerservaring (UX) bereiken, en betere prestaties en beveiliging realiseren.

Sanity bij Linku

Bij Linku maken we optimaal gebruik van Sanity in combinatie met Vercel om state-of-the-art webapplicaties te ontwikkelen. Sanity, met het flexibele en aanpasbare content management systeem, stelt ons in staat om rijke, gestructureerde digitale ervaringen te creëren. Door dit te integreren met de kracht van Vercel voor deployment en hosting, bieden we efficiënte, moderne en schaalbare weboplossingen.

Vragen?
Dennis
Dennis
Dennis

Aan de slag met Sanity?

Wil jij een product maken op basis van Sanity? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van deze techniek? Neem dan contact op.

Stuur een berichtOf bel: 024 3000 316

Meer technieken

Ontdek andere technieken die we toepassen in het ontwikkelen van apps, webapplicaties en websites.

react native logo

React Native

Open-source framework voor het ontwikkelen van apps, maar ook websites en applicaties.

Ontdek React Native
Symfony icon

Symfony

Open-source platform voor het ontwikkelen van complexe webapplicaties.

Ontdek Symfony
OpenAI icon

OpenAI

Krachtige AI voor diverse toepassingen, van tekst- en beeldgeneratie tot data-analyse.

OpenAI
Vercel icon

Vercel

Platform dat front-end ontwikkeling en deployment vereenvoudigd.

Ontdek Vercel