API-koppeling

API-koppelingen zijn belangrijk om de communicatie tussen digitale systemen te optimaliseren. Maar wat is een API-koppeling en hoe realiseer je die?
/>
API-koppeling · API-koppeling

Het begrip API (Application Programming Interface) is bijna niet meer weg te denken uit het jargon van bedrijven die werken met digitale systemen. Het maken van API-koppelingen is in de loop der jaren onmisbaar geworden voor organisaties in de online wereld, omdat er simpelweg geen digitale informatiestroom zou bestaan zonder API’s.

Wat is een API-koppeling?

De API is een koppeling waardoor waarmee softwareprogramma’s gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. De koppeling tussen softwareprogramma’s maakt het mogelijk dat allerlei gegevens uitgewisseld kunnen worden. De API werkt hierin als een soort vertaler. Dat leggen we graag wat verder uit:

Voorbeeld API

Je weet het misschien niet, maar je hebt elke dag te maken met API’s. Het internet is een groot netwerk van verbonden servers. Alle online applicaties en internetpagina’s worden ergens op een externe server opgeslagen. Deze externe server is onderdeel van een op afstand gelegen computer die is geoptimaliseerd om verzoeken te kunnen verwerken. Als je bijvoorbeeld www.instagram.com in je browser typt, gaat er een verzoek naar de externe server van Instagram.

Wanneer je een toepassing op het internet of je telefoon gebruikt, maakt deze toepassing verbinding met het internet en verzendt gegevens naar een server. Die server ontvangt het verzoek en haalt de gegevens op. De code wordt geïnterpreteerd en de nodige acties worden uitgevoerd om een antwoord te sturen naar je telefoon. De applicatie interpreteert de ontvangen gegevens en presenteert deze als informatie in de vorm van bijvoorbeeld een pagina.

In dit geval is een deel van de server van Instagram een API. Dit deel ontvangt en verzendt antwoorden en verzoeken. Van buitenaf lijkt het alsof dit allemaal vanzelf gaat, maar onzichtbaar op de achtergrond werkt de API hier als een motor.

Hoe worden API-koppelingen gemaakt?

API koppelingen worden gerealiseerd door ontwikkelaars in technieken als Symfony en het API Platform. Aan de hand van een bestaande of zelfontworpen API maken ze de koppeling tussen systemen zodat deze met elkaar kunnen communiceren.

Denk bijvoorbeeld aan een app die je een weerbericht toont op basis van een locatie die je zojuist hebt ingevoerd. Deze informatie wordt via een API-koppeling uit een grote dataset met weergegevens getrokken. Aan de andere kant wordt jouw ingevoerde locatie mogelijk aan een dataset toegevoegd, waarna iemand anders deze gegevens ook weer via een andere API-koppeling kan opvragen.

de structuur van een API-koppeling in vijf stappen

Soorten API’s

API’s zijn er in alle soorten en maten, maar vallen over het algemeen onder drie voornaamste drie types: de publieke API, de partner API en de privé API.

  • De publieke API.

    Een publieke of openbare API-koppeling is in principe voor iedereen beschikbaar zonder een beperking in toegang. Openbare API’s worden vaak gebruikt om buiten de grenzen van een bedrijf te communiceren.

  • De partner API.

    Voor een partner API heb je specifieke rechten nodig om toegang te krijgen. Meestal verlenen beheerders toegang aan strategische partners en/of bedrijven waarmee ze samenwerken. Een andere mogelijkheid is dat de API tegen betaling beschikbaar wordt gemaakt aan derden. In ieder geval worden ook partner API’s gebruikt om buiten de grenzen van een bedrijf te communiceren.

  • De privé API.

    De privé of interne API’s zijn meestal minder bekend en worden enkel weergegeven door interne systemen. Een interne koppeling is doorgaans niet bedoeld voor gebruik buiten het bedrijf, maar voor verschillende interne ontwikkelingsteams. Bijvoorbeeld voor de verbetering en productiviteit van eigen services.

De voordelen van een API-koppeling

image alt

1. Directe informatiestromen

Een groot voordeel van een API-koppeling maken, is dat de gegevens van je apparaat nooit volledig worden blootgesteld aan de server. Eveneens wordt de server ook niet volledig blootgesteld aan het apparaat. Daarentegen communiceren de server en het apparaat met elkaar middels kleine pakketten van data, enkel die nodig zijn voor de juiste informatiestroom. Hierdoor is een koppeling maken waardevol geworden en maken ze een groot deel uit van de inkomsten van bedrijven.

2. Informatiestromen als product

Een API-koppeling maken is zelfs zo waardevol dat ze meer als producten dan als code worden behandeld. Veel bedrijven introduceren API’s als product voor eigen doeleinde. Op die manier kun je rechtstreeks toegang krijgen tot de API’s van een bedrijf en de server omzeilen. Stel dat een bedrijf haar klanten een formulier laat invullen om zich aan te kunnen melden voor een afspraak. Dit kan automatisch in een Google agenda worden gezet wanneer de server van de website van het bedrijf rechtstreeks met de server van Google kan communiceren voor details.

3. Digitalisering (en kosten besparen)

Wanneer bedrijven API’s aanbieden als product (of je zelf over API’s beschikt), kun je daar met het ontwikkelen van eigen applicaties voordelen uit halen. Dit leidt vaak tot digitalisering waarbij je als bedrijf informatiestromen geautomatiseerd kunt laten verlopen. Het voorbeeld van de app van Walker Fire is een goed voorbeeld van wat je kunt bereiken met het maken van API-koppelingen. Menselijke handelingen worden vervangen door geautomatiseerde communicatie tussen systemen. Dit bespaart bedrijven tijd en kosten.

4. Gebruikersgemak en flexibiliteit

Het algemene gebruikersgemak ontstaat doordat de meeste API’s zich aan bepaalde standaarden houden als HTTP en REST. Bovendien heeft elke moderne API een eigen software-ontwikkelingslevenscyclus, oftewel een SDLC, van ontwerpen, testen, bouwen, beheren en de versiebeheer, wat zorgt voor het versnellen van het applicatieontwikkelingsproces. Met gemak kunnen er veel extra functies in de app worden opgenomen door een aantal regels code toe te voegen in de API. Daardoor wordt het voor bedrijven aanzienlijk makkelijker gemaakt om de potentiële klantenkring uit te breiden door gebruikers van de geïntegreerde tools aan te trekken.

5. Standaardisatie

Verder zijn de meeste moderne API-koppelingen gestandaardiseerd. Mede daardoor hebben ze een sterkere discipline voor beveiliging en beheer van de applicatie. Ook kun je ze hierdoor monitoren en beheren op schaal en prestaties. Het monitoren van een API is van groot belang voor allerlei organisaties en bedrijven, omdat de patronen in prestaties vroegtijdig gedetecteerd kunnen worden. Dit helpt ontwikkelaars om potentiële problemen te identificeren en te elimineren. Het bijhouden van prestaties is ook van cruciaal belang, omdat een eenvoudig probleem, zoals trage laadtijden op een webpagina, het verkeer van de site kunnen wegdrijven. De eventuele problemen die zich dus voordoen, worden helder alvorens gebruikers hier iets van merken.

 

API-Driven Development

Wanneer applicaties worden opgeleverd met een API als centrale motor, dan spreek je ook wel van API-Driven Development. Het idee is dat de API de verbindende factor is waar alle andere applicaties, zowel intern als extern, op aangesloten zijn als een soort stopcontact. De API ontvangt informatie van de ene applicatie en vertaalt deze naar iets bruikbaars voor een andere.

Het voordeel van deze manier van werken, is dat het hele systeem schaalbaar is. Er kunnen nieuwe applicaties worden gekoppeld aan de API, zonder dat de andere applicaties daarvoor aangepast hoeven te worden. Ieder systeem werkt onafhankelijk, terwijl de API onder de motorkap het werk doet. Wil je meer weten over hoe API-driven development in de praktijk wordt toegepast? Bekijk dan onze cases van Walker Fire of HBC.

api driven development flowchart

Middleware API

Een product van API-Driven Development is de Middleware API. Dit is een tussenlaag die meerdere digitale systemen en koppelingen met elkaar verbindt. Je kunt het zien als een multifunctionele API-koppeling en een perfecte digitale vertaler.

Wanneer er meerdere losstaande systemen op elkaar afgestemd moeten worden, vraagt dat om meer dan een enkele API-koppeling. De Middleware API biedt uitkomst. Hiermee stuur je bijvoorbeeld informatie vanuit één bron naar twee andere systemen. Dit werkt ook de andere kant op. Bij een aanpassing in één van die twee systemen, worden de informatie in het andere systeem ook bijgewerkt. De Middleware vertelt dus niet alleen, maar luistert ook. Het is niet alleen een koppeling, maar ook een stukje software.

Met de multifunctionele werking van een Middleware API bespaar je tijd en voorkom je menselijke fouten. Daarnaast is de dataverwerking realtime, waardoor je overal in je digitale infrastructuur altijd de meest recente data beschikbaar hebt.

Benieuwd naar een voorbeeld van Middleware API? Bekijk dan de case van Naswerkt.

Vragen?
Thomas Rutten
Thomas Rutten
Thomas Rutten

Een API laten maken?

Als webbureau hebben we veel ervaring met API-Driven Development, het ontwikkelen van Middleware en het koppelen van digitale systemen. We voorzien je dan ook graag van vrijblijvend advies en vertellen je graag wat we voor je kunnen betekenen.

Stuur een berichtOf bel: 024 3000 316

Meer technieken

Lees meer over de technieken die we gebruiken in de ontwikkeling van onze weboplossingen.

sanity

Sanity

Open-source headless cms voor het ontwikkelen van websites, apps en applicaties.

Ontdek Sanity
Symfony icon

Symfony

Open-source platform voor het ontwikkelen van complexe webapplicaties.

Ontdek Symfony
react native logo

React Native

Open-source JavaScript framework voor het ontwikkelen van native apps.

Ontdek React Native
OpenAI icon

OpenAI

Met de toepassingen van OpenAI maken we AI toegankelijk voor jou.

Ontdek OpenAI