Progressive web app

Met een progressive web app verpak je de voordelen van een app in een mobiele website. Wat zijn de voordelen? Dat vertel ik je graag.
/>
Progressive web app · Progressive web app

Wat is een progressive web app?

Een progressive web app (afgekort PWA) is een applicatie die de flexibiliteit van het web combineert met de gebruikerservaring van een mobiele app. Zie het als een app die werkt binnen een browser, met onder andere de volgende eigenschappen en voordelen:

 • Progressief.

  Werkt voor elke gebruiker en laadt snel, dankzij ‘progressieve technieken’ waarbij functionaliteit na de kern in lagen wordt ingeladen.

 • Responsief.

  Werkt in principe op elk apparaat met een ondersteunde browser. Je hoeft niet per platform te ontwikkelen.

 • Offline modus.

  Indien nodig kan de web app offline of met een slechte connectie worden gebruikt.

 • App-like.

  De PWA voelt als een native iOS of Android-app met vergelijkbare interacties en navigatie.

 • Veilig.

  Werkt via een beveiligde HTTPS-verbinding net als een website.

 • Interactief.

  Dankzij push notificaties kunnen gebruikers worden benaderd om de PWA opnieuw te openen.

 • Installeerbaar.

  Met enkel het plaatsen van een snelkoppeling op het home scherm is de app in feite al ‘geïnstalleerd’. Er zijn mogelijkheden dit voor te stellen aan een gebruiker, waardoor ze dit zelf niet hoeven te initiëren.

 • Deelbaar.

  Is makkelijk te delen via een URL en heeft geen verdere installatie nodig. Bovendien kun je een PWA gebruiken op een desktop, wat het bereik van een app vergroot.

Dankzij snelle technologische verbeteringen van mobiele apparaten groeien de mogelijkheden van een PWA snel. Hierdoor wordt de keuze voor een PWA tegenover een mobiele applicatie steeds interessanter.

progressive web app op een mobiel apparaat

PWA: een app zonder installatie

De eigenschappen hierboven maken duidelijk dat een progressive web app meerdere voordelen heeft voor gebruikers. Er is immers geen installatie nodig, want alle functionaliteit verloopt via een browser. Dit maakt je app veel toegankelijker voor gebruikers. Ook hoeft de app niet los ontwikkeld te worden voor ieder platform. Daardoor bespaar je kosten en ben je niet meer afhankelijk van uitgevers (bv. Google Play en de iOS App Store).

De uitstekende performance is ook een voordeel. Een progressive web app verbruikt minder data en laadt snel. Dat is zeker voor een mobiele website een essentiële eigenschap voor succes. Ook niet te vergeten: de app en onderliggende schermen/pagina’s kunnen worden geïndexeerd door zoekmachines, wat natuurlijk de vindbaarheid van je app vergroot.

Progressive Web App versus native?

Veel organisaties die overstappen op een progressive web app melden positieve resultaten. Er zijn echter uitdagingen en nadelen van PWA’s waar je rekening mee moet houden. Het is voordelig dat je niet afhankelijk bent van besturingssystemen als Android en iOS, maar dat betekent ook dat je niet meer via app stores gevonden kan worden.

Ook beschikken PWA’s (nog) niet over de selectie van functionaliteiten waar native apps gebruik van kunnen maken. Denk aan functies als als Bluetooth, GPS en camera’s. Daarnaast ondersteunen niet alle mobiele browsers progressive web apps. Door de oorsprong in Google zijn PWAs voor nu nog voornamelijk Android-gericht.

De keuze bij een mobiele app voor native, hybride of PWA is dus afhankelijk van je doelen en wensen. De verwachting is dat er steeds meer nieuwe functies beschikbaar komen voor PWAs, waardoor de keuze voor deze vorm van development steeds aantrekkelijker wordt.

Voorbeelden Progressive Web Apps

PWA Starbucks

Veel grote bedrijven ontdekken de mogelijkheden van PWA’s. Waaronder Starbucks.

Starbucks probeert zoveel mogelijk (Amerikaanse) gebruikers toegang te geven tot het online bestellen van het assortiment. Daarvoor is een PWA ontwikkeld die een vergelijkbare ervaring geeft als de native app. Je kunt de ‘website’ offline gebruiken, het menu bekijken, bestellingen samenstellen en items toevoegen aan het winkelwagentje.  Zodra er een online verbinding is, kunnen gebruikers een Starbucks in de buurt selecteren en daar de bestelling plaatsen.

De resultaten zijn positief. Het aantal online bestellingen per dag is sinds de introductie van de PWA verdubbeld. Een verrassing is dat het aantal bestellingen via desktop ongeveer gelijk ligt aan mobiel. Dit laat zien dat je met enkel een native mobiele app mogelijk een potentiële markt overslaat.

PWA Spotify

Ook Spotify heeft een progressive web app gelanceerd. Via open.spotify.com is bijna de volledige functionaliteit van de native app beschikbaar. Op het moment is een groot nadeel dat de PWA-versie niet offline gebruikt kan worden. Technisch gezien is dit wel mogelijk, dus het is een kwestie van tijd voordat deze progressive web app een volwaardig alternatief is voor de native app. Een voordeel voor Spotify is dat het daardoor minder afhankelijk is van uitgevers die een deel van de inkomsten opeisen. Voor gebruikers is het voordelig dat ze, zonder het installeren van een app, gebruik kunnen maken van Spotify.

Wanneer je de website bezoekt, krijg je in de Chrome een plusje te zien in je adresbalk. Hiermee kun je de PWA ‘installeren’. Met deze actie wordt er een een snelkoppeling op je desktop/homescherm geplaatst. Wanneer je deze opent, krijg je de Spotify-PWA te zien in aangepast browserscherm.

(pwa) progressive web app installeerknop in de google chrome browser
Vragen?
Thomas Rutten
Thomas Rutten
Thomas Rutten

Progressieve web app laten maken?

Wil je graag de mogelijkheden verkennen van een PWA-oplossing? Als webbureau zijn we gespecialiseerd in maatwerk applicaties, apps en APIs. Thomas vertelt je graag vrijblijvend wat we voor je kunnen betekenen.

Neem contact opOf bel: 024 3000 316

Meer technieken

Lees meer over de technieken die we gebruiken in de ontwikkeling van onze weboplossingen.

sanity

Sanity

Open-source headless cms voor het ontwikkelen van websites, apps en applicaties.

Ontdek Sanity
Symfony icon

Symfony

Open-source platform voor het ontwikkelen van complexe webapplicaties.

Ontdek Symfony
react native logo

React Native

Open-source JavaScript framework voor het ontwikkelen van native apps.

Ontdek React Native
Ionic icon

Ionic

Open-source framework voor het ontwikkelen van applicaties en hybride apps.

Ontdek Ionic
wordpress logo

WordPress

Bekend cms voor het ontwikkelen van uiteenlopende websites.

Ontdek WordPress
OpenAI icon

OpenAI

Met de toepassingen van OpenAI maken we AI toegankelijk voor jou.

Ontdek AI