Terugblik SymfonyCon Brussel 2023

De verwachtingen waren hooggespannen in 2023, vooral na de memorabele editie in Disneyland Parijs vorig jaar. Hoewel de sfeer en uitstraling dit jaar iets minder imposant waren, bleef het vakinhoudelijke niveau sterk.

profielfoto van Kenneth
Geschreven door Kenneth
SymfonyCon 2023 team Linku
SymfonyCon 2023 team Linku

De voorbereiding en organisatie waren goed geregeld vanuit Linku, inclusief comfortabel transport en verblijf, zodat we ons volledig op het evenement konden concentreren.

SymfonyCon draait om de mensen

Netwerken, praten met andere developers en het delen van ideeën, oplossingen en technieken met elkaar is wat Timo betreft de essentie van dit evenement. Naast de conferentie heeft het team zich goed vermaakt in een food market met willekeurige bezoekers van de conferentie. Bovendien was er ook een social avond in een comic museum —een uitstekende locatie— en een onofficiële gameavond. SymfonyCon is zoveel meer dan alleen een conferentie. Er waren in totaal drie zalen en naast de stands, een klein podium voor kleinere talks.

De teambuilding is top. Samen druk maken om dingen die er eigenlijk helemaal niet toe doen, zoals: waarom heeft onze hotelkamer geen lamp of welke kerstmarkt zullen we als eerste bezoeken?

Kenneth
Kenneth
Team Linku in Brussel: Sander, Kenneth, Kevin en Timo.

Sprekers en presentaties

Paul Gilzow had een leuke talk over GitHub Actions. Hij had de sessie opgezet als een interactieve workshop en kreeg het publiek goed mee met zijn enthousiasme. Hoewel hij als een sneltrein door de content heen ging, kwam de boodschap goed over. Ook Kevin was te spreken over de praktische tips en uitleg.

Mary Thomas (Your Weakness is Your Superpower) sprak over strength-based teams, waarbij je niet iemand beoordeelt op verbeterpunten of zwaktes, maar op sterke punten.

Sander was voor het eerst aanwezig bij deze conferentie en woonde een talk bij van een lid van het Symfony Core Team. Nicolas Grekas had een talk over ‘Symfony, PHP and it’s Foundation’ en het belang van financiële steun vanuit bedrijven aan PHP en de open source-wereld. Er was namelijk een moment dat er aan PHP maar tweebetaalde programmeurs werkten, en één ervan ging stoppen, terwijl er enorm veel bedrijven van afhankelijk zijn.

Timo —lid van het Symfony CARE Team— zat op het puntje van zijn stoel bij het verhaal van Sebastian Bergmann over PHPUnit. Hij besprak hoe dit is gegroeid de afgelopen jaren en welke (soms moeilijke) keuzes en afwegingen hij heeft moeten maken. Nieuwe opties zijn erg interessant voor de doorontwikkeling van onze projecten. Alle talks zijn overigens online terug te bekijken.

Het was super gezellig om samen op pad te zijn en Brussel te verkennen.

Kevin
Kevin
Een van de vele talks.

Nieuwe technologieën

Christopher Hertel (How to use GPT with your Symfony app) sprak over alle ontwikkelingen binnen de AI-wereld en die veel impact hebben ons vakgebied. Hierin werden praktische voorbeelden gegeven voor het gebruik van GTP-diensten in combinatie met een Symfony app. Dit inspireert je om weer verder te kijken naar de mogelijkheden van AI bij de verschillende producten die we mogen ontwikkelen.

Aftermovie.

De symfony/messenger component is drie jaar oud, maar er was een talk over hoe je dit component standalone kunt gebruiken. Sander gaf aan enthousiast te zijn om een dergelijk message-queue-systeem te implementeren.

Zaterdag, tijdens de hackday, werkte Timo samen met anderen aan de documentatie voor het Webhook component. En gaat nu op onderzoek uit om dit een keer te gebruiken, omdat hij onder de indruk van de werking en manier van implementeren was.

Los van de talks breng je ook veel tijd met elkaar door. Samen door de stad lopen, glühwein drinken op de kerstmarkt en samen eten.

Sander
Sander
CARE team met onze Timo.

Netwerken

Het is erg motiverend en inspirerend om de enthousiaste sprekers naderhand nog vragen te stellen. Met Ryan en Leanna heb ik veel gepraat over hun werk- en privé balans (vooral nu hun kind Beckett mee was). Ook was de manier van communiceren van Paul Gilzow zo effectief dat ik hier later nog verder op in ging. En ik ben een aantal LinkedIn-connecties rijker.

Oud-collega Bart van Raaij en zijn nieuwe team kwamen we ook nog tegen. Mooi om even bij te praten, aldus Kevin.

Ik ga ieder jaar weer met nieuwe energie naar huis om in de doorontwikkeling van onze projecten, bootstrap-code en open source contributies te werken.

Timo
Timo
Tot volgend jaar.

Eindoordeel

Een onvergetelijke herinnering weer, vooral de softskills vond ik erg goed. Daarnaast heb ook weer wat technische notities over verschillende onderwerpen waar ik wat mee kan. Af en toe inspiratie opdoen kan je een motivatie-impuls geven.

Volgend jaar op het podium? Misschien onze eigen Timo! Na een geweldige ervaring op SymfonyCon, waar mensen hem actief opzochten dankzij zijn bijdragen op Symfony Slack, heeft hij waardevolle contacten gelegd en bijgedragen aan de documentatie van een nieuw Symfony-component. Geïnspireerd door deze interacties, heeft hij een presentatie ingediend voor een andere PHP-conferentie in het komende jaar.