Quarantuning: muziek voor tijdens het thuiswerken

In deze thuiswerksituatie moeten we proberen het beste ervan te maken. Een voordeel? Je kunt volledig genieten van je eigen muziek.

Koen
Geschreven door Koen
coronatuning-thuiswerkmuziek
coronatuning-thuiswerkmuziek

Niet langer hoef je je te storen aan de slechte muzieksmaak van je collega’s. Ook hoef je jezelf niet meer te verbergen met een koptelefoon op als je die guilty pleasures niet kunt weerstaan.

Toch maakt me het wel benieuwd. Waar luisteren collega’s naar in deze kantoorloze tijden? Welke muziek inspireert designers bij het maken van hun creaties? En onder begeleiding van welke songteksten schrijven ontwikkelaars hun code? In dit blog vraag ik een aantal collega’s hun muzieksmaak te delen.

Welke geluiden breken thuis de stilte?

Nick

Ik luister meestal naar Coffee Club, maar voor een goede focusmode kan ik niet zonder Deep House Relax. Helemaal in mijn element op enter drukken.

remco Remco

Op een of andere manier raak ik altijd in een goede flow door hardstyle. Voorheen toen ik naar Tilburg ging in de trein, kon ik er zelfs van in slaap vallen

Merel

Ik heb eigenlijk niet veel muziek geluisterd afgelopen week. Minder dan ik normaal op kantoor doe. Heb een paar keer de radio aan gehad op de extra radiostream van SLAM!FM met de naam Housuh in de Pauzuh. Kan ik altijd goed op werken. Ook een keer Radio 10 aan gehad en een enkele keer Spotify.

 Thomas

Ik luister graag naar housemuziek. Dat zorgt voor een goede focus tijdens het werken. Ik heb geen lijstjes, maar luister vaak sets via Soundcloud. Met name van het SLAM!FM account. Aanrader is ‘Housuh in de Pauzuh’ Die iedere week wordt gepost.

null Bram

Muziek helpt me in een bepaalde workflow te komen. Over het algemeen luister ik veel hiphop van de jaren 90. Maar ik luister veel meer dan hiphop alleen, mij zul je ook vaak country, hardrock, techno of rockabilly muziek horen luisteren. Een nummer wat ik de laatste tijd veel op het staan is Gov’t Cheese van Jadakiss.

Leon

Zal oe verteln hè. Om mezelf een beetje vrolijk te houden pak ik gewoon beetje guilty pleasures:

 • It wasn’t me – Shaggy
 • 99 Luftballons – Nena
 • Return of the Mack – Mark Morrison
 • Believe – Cher
 • Achy Breaky Heart – Billy Ray Cyrus

Waarom? Omdat deze tijden al deprimerend genoeg zijn zo! Maar goed, soms moet ook ik wel even nadenken, en dat lukt daar niet mee dus dan of helemaal stil of deze lijst.

Marley

Of ik op kantoor zit met mijn headset of thuis met de Sonos-speakers, de muziek die ik luister is niet echt veranderd. Het blijft voornamelijk hip-hop, r&b, rap en reggae. Nu het weer mooi wordt, komen en wel steeds meer zomerhits op de playlist te staan. Paar van mijn huidige favorieten:

 • WSTRN – Re up
 • Patoranking – Feelings
 • F1rstman – Bad

Dit is mijn go-to playlist:

Sander

Ik heb altijd BNR Nieuwsradio opstaan, weinig muziek. Ik heb wel een lijstje om te delen:

Kevin

Ik luister best wel veel verschillende soorten muziek. Maar bijvoorbeeld de afgelopen twee weken:

 • Hardstyle waaronder da tweekaz, o.a circle of life etc.
 • Pop (ja eigenlijk alles bijna alles wat je nu op de radio hoort)
 • Van die study/tropical/chill muziek op YouTube
 • Verschillende tracks van League of Legends

Ik luister naar hardstyle wanneer ik een duidelijk plan heb wat ik zonder teveel nadenken kan doen, dan krijg je wel spirit om progress te maken. Ik luister naar rustigere muziek wanneer ik me wel meer moet concentreren.

Koen

Ik merk dat ik met het gebrek aan het kantoorgeluid meer behoefte heb aan muziek op de achtergrond. Ik luister veel naar het themakanaal ’60’s & 70’s Hits’ van Radio 10. Ook heb ik Boudewijn de Groot herontdekt, daar luisterden we vroeger veel naar in de auto onderweg naar vakantie. Nostalgie dus.

Arthur

Mijn favoriete muziek tijdens werk? Soundtracks en lo-fi hiphop.

Mijn favoriete afspeellijst tijdens werk is ‘Movie Tunes’. Het is een playlist met uitsluitend filmmuziek, variërend van rustige stukken naar drukkere, intense stukken. Voor mij ideale achtergrondmuziek tijdens het werken, je bent even ergens anders, compleet gefocust. Er is geen (afleidende) zang tijdens de nummers, waardoor ik beter in die focus modus blijf.

Thomas

Ik luister best veel door elkaar. Vaak heb ik op Spotify ’top 50 wereld’ aanstaan, maar daar staan tegenwoordig veel Spaanse nummers in, dat vind ik niks. Nummers van Eminem luister ik vaak, soms gewoon de hele dag door. The Script springt er denk ik ook wel uit, ik zou eigenlijk twee weken terug naar een concert gaan, maar dat is dus ook uitgesteld vanwege corona. Als ik alle muziek die ik normaal luister zat ben, pak ik in Spotify een random lijst uit ‘Gemaakt voor jou’ of kies ik een stemming via ‘Bladeren’ > ‘Stemming’.

Ik luister best veel door elkaar. Vaak heb ik op Spotify ’top 50 wereld’ aanstaan, maar daar staan tegenwoordig veel Spaanse nummers in, dat vind ik niks. Nummers van Eminem luister ik vaak, soms gewoon de hele dag door. The Script springt er denk ik ook wel uit, ik zou eigenlijk twee weken terug naar een concert gaan, maar dat is dus ook uitgesteld vanwege corona. Als ik alle muziek die ik normaal luister zat ben, pak ik in Spotify een random lijst uit ‘Gemaakt voor jou’ of kies ik een stemming via ‘Bladeren’ > ‘Stemming’.

Timo

Ik luister naar de enorme lijst met nummers die ik in de loop der jaren als ‘favoriet’ gemarkeerd heb. Een gedeelte is nostalgie. Een gedeelte heb ik recentelijk leren kennen (veelal via Radio 2 onderweg van of naar werk). Zoals je ziet loopt het nogal uiteen qua genre en sfeer, net als mijn muzieksmaak. ^_^

Bram

Ik heb geen specifieke muziek die ik luister tijdens het thuiswerken, ik luister voornamelijk bepaalde genres zoals ambient / (klassiek) piano / electronic / alternative. Het helpt erg om rust te vinden en in mijn concentratiezone te komen met ambient en piano. Vervolgens is het verder op de dag lekker verder werken met nummers die een wat hoger tempo bevatten.

Afsluitend: mengelmoes in de Linku-lijst

Zoals je ziet en hoort, lopen de muzieksmaken uiteen. Ook de manier waarop we luisteren verschilt: de een kiest zijn muziek, de ander laat zich liever verrassen door algoritmes of de radio.

We sluiten af met de L.I.N.K.U.-lijst. Deze hebben we de afgelopen jaren opgebouwd met, op het moment van schrijven, 384 nummers. Vele websites en applicaties zijn verwekt met de nummers uit deze lijst. Geniet van muziek en stay safe!