
Waarom Performis voor Linku kiest
Een digitale partner kies je niet zomaar. Je hebt behoefte aan expertise, maar het contact moet ook goed voelen. Dat was precies wat Performis ervaarde toen ze voor Linku kozen. Jem Peijnenburg van Performis zijn verhaal achter die klik, en hoe de samenwerking draait om meer dan techniek.



Wat doe je als je softwarepartij je groei niet meer aankan?
In 2020 stonden we bij Performis voor een flinke uitdaging. We hadden al software ontwikkeld, maar de partij deze voor ons maakte, kon onze groei niet bijhouden. Met slechts een paar developers werd het risico op vertraging of beperkingen steeds groter. De capaciteit van de ontwikkelaar wordt dan een beperkende factor van je eigen groei.
Dan komt een moeilijke keuze, want we wilden helemaal niet weg bij deze partij. We waren namelijk heel tevreden met elkaar, maar je kunt niet aan elkaar blijven trekken. We wisten dat het tijd was om afscheid te nemen van elkaar.
Zelf ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik wilde snappen wat we echt nodig hadden en dook daarom in de wereld van WordPress, Symfony en headless technologieën. Ik wist dat ik zelf technische kennis moest opdoen om straks de juiste keuze te kunnen maken. Deze beslissing zou namelijk de toekomst van Performis gaan bepalen.
Na een uitgebreide zoektocht, waarbij zelfs Google Maps me hielp om Linku te vinden, kwam ik uit bij drie mogelijke partners.
Hoe kies je de juiste softwarepartner?
De keuze was lastig, want elk bedrijf had iets te bieden. Een partij had bijvoorbeeld veel ervaring met maatwerk WordPress-oplossingen, maar hun prijskaartje paste niet binnen ons budget. Een andere partij toonde veel enthousiasme, maar miste de specifieke ervaring die we nodig hadden voor onze complexe projecten.
Ook kwamen we in gesprek met Linku. Het eerste contact met Thomas Rutten voelde direct goed. We spraken dezelfde taal, vooral als het ging om technologie waar wij al bekend mee waren. Maar er was meer dan dat. Wat me vooral raakte, was dat Linku – net als Performis – een familiebedrijf is. Dat zorgde voor een extra klik, want je herkent dan in een andere partij de waarden die we zelf zo belangrijk vinden: langetermijnrelaties, persoonlijk contact en écht goed werk willen leveren. Linku begrijpt hoe belangrijk lange relaties zijn en willen net als wij persoonlijke banden opbouwen.
Het kunnen vertrouwen op continuïteit vinden we dan ook heel belangrijk, want ons platform moet kunnen groeien over meerdere jaren. In de technische expertise, capaciteit, ervaring en de woorden Linku vonden we dat vertrouwen.
Hoe bouw je een flexibel platform dat klaar is voor groei?
We wilden met Performis een platform ontwikkelen waarmee we snel websites konden bouwen voor onze klanten – vooral ledenorganisaties en mediabedrijven. Een soort ‘Wix voor ledenorganisaties’, maar dan met alle specifieke functionaliteiten die deze klanten nodig hebben. Van E-learning modules tot inlogomgevingen.
Linku ging aan de slag met het bouwen van ons platform, ‘Hello Members’. Dat was geen simpele opdracht. Er moesten koppelingen komen met externe tools, inlogsystemen, ledensystemen, en het platform moest flexibel zijn, zodat het voor verschillende klanten bruikbaar was.
Wat ik bijzonder vond, was hoe snel Linku een stevige basis wist neer te zetten. Inmiddels weet ik hoe ingewikkeld het is om goede software te maken, maar binnen korte tijd hadden we een werkend platform dat al direct waarde leverde aan onze klanten. Natuurlijk is zo’n platform nooit af, en zelfs nu – vier jaar later – werken we nog steeds wekelijks aan verbeteringen. Maar dat fundament heeft ons echt de kans gegeven om te groeien.

Hoe kom je tot een fijne samenwerking?
Natuurlijk ging niet alles meteen perfect. In het begin hadden we wat uitdagingen in de communicatie. Zowel Linku als Performis had een eigen idee bij een agile werkwijze. De theorie klinkt simpel, maar in de praktijk doet iedereen het anders.
Maar wat ik echt waardeer, is hoe we daarin naar elkaar toe zijn gegroeid. Beide partijen stonden open om van elkaar te leren en zo elkaars perspectief beter te begrijpen. Het zorgde ervoor dat we beter over technische uitdagingen konden communiceren en samen het beste uit het project haalden.
We hebben nu een manier van samenwerken gevonden die echt werkt. Ik weet dat ik elke dag weer kan rekenen op een hecht team met mensen die ik mijn collega’s durf te noemen.
Hoe belangrijk is een hecht team bij grote softwareprojecten?
Als je aan een complex project werkt, is de kwaliteit van het team dat eraan werkt cruciaal. Bij Linku zie ik hoe ze de kennis in het team vasthouden, zelfs als er mensen wisselen. Dat geeft rust, want je weet dat er altijd iemand is die het project begrijpt en het kan voortzetten. Dit geeft ons continuïteit en het vertrouwen dat ons project in goede handen is, ook in de toekomst.
Ik zou iedereen in mijn positie aanraden om het contact met developers op te zoeken. Door direct te schakelen, ontdek je hoe creatief en uitdagend de wereld van development is.
Wat ik ook heel fijn vind, is dat ik rechtstreeks met het uitvoerende team kan communiceren. Ik spreek developers Jorre en Matthijs misschien wel meer dan projectmanager Jannes. Er is dus geen muur van projectmanagers waar je tegenaan loopt. Zo kan ik snel schakelen en weten we meteen waar we staan.
Daarnaast hebben we in onze lange samenwerking een open en veilige omgeving opgebouwd waarin we kwetsbaar durven zijn naar elkaar. Als we een fout maken of ergens een beperking tegenkomen, dan verbergen we die niet, maar bespreken we het en zoeken we samen naar een oplossing.
Maar Linku weet ook wat ze van ons kunnen verwachten. Wij testten alle functionaliteit heel nauwkeurig, waardoor ons platform sinds het begin zo goed als bugvrij is.
Waarom zou je als klant direct schakelen met developers?
Tijdens de samenwerking met Linku ben ik erachter gekomen hoe creatief developers kunnen zijn. Het zijn eigenlijk een soort schatzoekers, altijd op zoek naar nieuwe, slimme oplossingen. Ze denken niet alleen na over de code die ze schrijven, maar ook over hoe het platform in de toekomst kan groeien. Daarom benader ik ze ook het liefste persoonlijk. Die creatieve aanpak zorgt ervoor dat we steeds blijven vernieuwen en doordachte technische keuzes maken. Het motiveert mij ook om vooruit te blijven denken en samen met Linku de lat steeds hoger te leggen voor ons platform.
Ik zou iedereen in mijn positie aanraden om het contact met developers op te zoeken. Door direct te schakelen, ontdek je hoe creatief en uitdagend de wereld van development is. Dit inzicht helpt je uiteindelijk betere keuzes te maken en mogelijke technische problemen eerder in te zien. Ik vind het heel waardevol hoe Linku die ruimte aan ons geeft. En we geven daar graag iets voor terug, zoals een teamactiviteit.

Wat zijn de resultaten en hoe kijk je naar de toekomst?
De impact van ons platform ‘Hello Members’ is duidelijk zichtbaar. We begonnen met 1 website, maar inmiddels draaien er meer dan 20 websites op het platform, en dat zonder dat we echt hebben ingezet op grote marketingcampagnes. Dat is puur door mond-tot-mondreclame en de waarde die het platform biedt. Voor de toekomst zie ik alleen maar kansen. We gaan nu gerichte marketingactiviteiten opzetten, en ik verwacht dat de vraag naar het platform flink gaat toenemen. Gelukkig weet ik dat Linku klaar is om met ons mee te groeien.
Wat kun je verwachten van een langdurig partnerschap?
Terugkijkend ben ik vooral dankbaar voor de samenwerking met Linku. Het is niet meer zomaar een ontwikkelaar, maar een echte partner die met ons meedenkt en meegroeit. Die wederzijdse inzet en openheid hebben ervoor gezorgd dat we samen zoveel hebben kunnen bereiken. Ik ben een aantal collega’s rijker.
Voor andere bedrijven die voor vergelijkbare uitdagingen staan, kan ik zeggen: als je de juiste partner vindt, is alles mogelijk. Zelfs de meest complexe digitale projecten kunnen uitgroeien tot succesvolle, langdurige samenwerkingen waarin je samen blijft groeien.
Benieuwd naar wat we hebben gemaakt voor Performis?
Bekijk de case