Website of applicatie als bedrijfsmiddel

Website als bedrijfsmiddel? Veel opdrachtgevers zijn niet bekend met de fiscale voordelen bij de realisatie van een nieuwe website, webshop, webapplicatie of app. Hierdoor laten veel ondernemers een mogelijk financieel voordeel liggen.

Geert
Geschreven door Geert
euro-fiscaal-voordeel-website-min
euro-fiscaal-voordeel-website-min

Is een website een bedrijfsmiddel?

Om te bepalen of een website een bedrijfsmiddel is moet eerst fiscaal worden beoordeeld of de uitgaven kosten zijn, of dat sprake is van een investering in een bedrijfsmiddel. Bedrijfsmiddelen kunnen worden omschreven als ‘goederen die voor het drijven van je onderneming worden gebruikt’. Voor veel ondernemingen is de website een uithangbord of wordt er in het geval van een webshop omzet gegenereerd. Ook in het geval van webapplicaties of mobiele apps kun je vaak stellen dat het om een bedrijfsmiddel gaat.

Er kan worden gekozen om de investering in één keer in aftrek te brengen of om de investering te activeren. Door de kosten van immateriële activa (bv. website) te identificeren en te rubriceren, bouw je dus ook nog extra flexibiliteit in met betrekking tot de spreiding van je winst uit onderneming.

Zijn er nog meer fiscale voordelen?

Doordat een website, webshop, app of applicatie veelal als bedrijfsmiddel wordt gekwalificeerd, bestaat er ook recht op de kleinschaligheids investeringsaftrek. Dit is een extra voordeeltje van de overheid die wordt gegeven als de investering meer dan het drempelbedrag van €450,- bedraagt en op jaarbasis voor meer dan €2.400 is geïnvesteerd. In veel gevallen levert dat toch een extra aftrekpost op van 28%!

Voorbeeld: Stel je hebt een website laten maken voor €10.000,- excl. btw. Komen de totale investeringen in het jaar niet boven de €56.642, dan bedraagt de investeringsaftrek €2.800 (€10.000 * 28%). Bij een gemiddelde belastingdruk van 42% levert dit een fiscaal voordeel op van €1.176. De eerste 12% van je investering wordt door de fiscus betaald.

Addertjes?

De Hoge Raad heeft eerder geconcludeerd dat er geen sprake kan zijn van bovengenoemde voordelen als er naast de eenmalige kosten ook periodieke kosten in rekening worden gebracht voor het gebruik van de website. Het gaat hier echter om betalingen voor het gebruiksrecht en niet voor onderhoud, online marketing of hosting. Deze laatst genoemde kosten zijn gewoon aftrekbaar volgens de normale regels en worden niet gezien als de investering in een website.

Vragen?
Geert
Geert
Geert

Weten of deze fiscale voordelen ook voor jou van toepassing zijn?

Neem contact op met je boekhouder of accountant. Een nieuwe website, app of webapplicatie realiseren? We denken graag vrijblijvend met je mee! Neem contact op en wij nodigen je uit voor een kop koffie.

Stuur een berichtOf bel: 024 – 3000 316