Linku workation 2018: voor een week verhuizen naar Spanje!

Een week het kantoor verhuizen naar Spanje? Manicomio! Zondag 10 juni vertrokken we gewapend met laptop en werkbenodigdheden met twaalf collega’s naar Spanje. Maar liefst 1.526 kilometer verwijderd van ons vertrouwde kantoor in Nijmegen.

Koen
Geschreven door Koen
kajakken
kajakken

Update: in de jaren na deze reis zijn we weer met het bedrijf op werkvakantie geweest. Bekijk hier een overzicht van al onze workations.

Een werkweek lang met het bedrijf en al je collega’s op reis. Een mooie uitdaging en een goed moment om elkaar op een andere manier te leren kennen. We vertellen graag hoe en waarom we deze reis hebben ondernomen.

¿Porque? Waarom een workation in het Spanje?

Het idee van de reis ontstond na het maken van een website voor een Spaans vakantiehuisje. Dit huisje wordt door de Nederlandse eigenaren verhuurd aan andere vakantiegangers. Deze samenwerking bood mogelijkheden en bracht het balletje aan het rollen.

Een week naar Spanje klonk als het ultieme teamuitje. Gezellig met het team op stap om elkaar beter te leren kennen. Een week al het werk stilleggen zou echter financieel een dure grap zijn en niet passen in bestaande planningen. Bovendien moeten we altijd paraat staan voor onze klanten. Vandaar een werkweek in plaats van een vakantie. Daaromheen namen we de tijd om gezellig samen te eten, te drinken en te chillen.

Agenda’s werden naast elkaar gelegd, een begroting werd gemaakt en uiteindelijk zijn we voor een week (10 t/m 16 juni) naar Spanje verhuisd.

spaanse werkweek

Waar hebben jullie vertoefd?

We zijn neergeploft in Moraira, een klein vissersdorpje aan de Spaanse kust ten zuiden van Valencia. Het vakantiehuis was een mooie villa met zwembad, slaapkamers genoeg om het bed met slechts één collega te delen en genoeg buitenruimte om te genieten van de Spaanse zon. Met schaduwtemperatuur van ca. 26 graden was het prima vertoeven!

Vanwege het laagseizoen was het nog rustig in het toeristische dorp. Dat was ook te merken in uitgaansleven. De lokale club werd enkel onveilig gemaakt door ons eigen team en enkele enthousiaste Benidorm-bastards.

Wat heb je allemaal nodig?

Een belangrijke vraag. Wat heb je nodig om productief te blijven? Een groot voordeel van computerwerk is dat je met een laptop je werk overal mee naartoe kan nemen.

Telefonische bereikbaarheid is ook belangrijk. Via een VoIP-app werd ons telefoonnummer doorgeschakeld naar een aantal persoonlijke telefoons. Zo bleven we ook in Spanje bereikbaar, al merkten we dat er af en toe problemen waren met de verbinding. ‘Je klinkt zo ver weg’ kregen we soms te horen.

Een goede internetverbinding werd gegarandeerd door een aantal 4g portable MiFi-routers die we in Spanje hebben gehuurd. Hier maakten we ons vooraf het meeste zorgen over, maar dit bleek een goed alternatief voor de twijfelachtige verbinding die ons in het huisje te wachten stond.

Door middel van een VPN-verbinding naar het Linku-kantoor konden ontwikkelaars terecht op de afgeschermde ontwikkelomgevingen. Met lange verlengsnoeren en een veelvoud stekkerdozen waren we eigenlijk al klaar. Het enige wat ons nog tegen kon houden waren vakantiegevoelens.

Afbeelding voor

Hoe krijg je alles en iedereen daar?

Gelukkig was iedereen in het team enthousiast om de reis naar Spanje te ondernemen. Nu volgde de uitdaging om voor iedereen tickets en vervoer te regelen. Met wat uitzoekwerk bleek vliegen vanaf Dusseldorf Weeze richting Alicante Airport de meest kosteneffectieve oplossing. We vertrokken met zijn allen vanaf Centraal Station Nijmegen in twee taxibusjes richting Weeze.

Gezien de hoeveelheid apparatuur en zwembadprullaria kon iedereen een koffer inchecken. Na een vlucht van 2,5 uur kwamen we aan in Alicante. Daar vertrokken we richting het huisje in drie huurauto’s die we vooraf hadden gereserveerd. Vijf dagen later keerden we in omgekeerde volgorde weer terug naar huis. Beide keren duurden de totale reis ongeveer zeven uur. Uitgezonderd een bijna verloren koffer, vertraagde taxi’s en de nodige BHV-oefeningen is de reis voorspoedig verlopen.

Hoe productief ben je op workation?

Het is een week vol verleidingen. Eigenlijk wil je met zijn allen eropuit trekken om iets leuks te gaan doen. Helaas kan dat niet. Alle projecten lopen immers door. Er zit dus niks anders op dan achter de laptop je takenlijstjes af te lopen. Hier en daar zit er natuurlijk wel een frisse duik of een chillsessie tussen al het werk. Bovendien moeten er een aantal huishoudelijke klusjes worden uitgevoerd. Uiteindelijk lever je dus wel in op productiviteit. In vergelijking met een normale werkweek geven collega’s aan op 70% tot 85% van de normale productiviteit (gewerkte uren) te hebben gedraaid.

Met het achterlaten van je bureau ontstaan er ook praktische obstakels. Soms mis je toch wel dat tweede scherm om op te werken. Daarnaast zorgt de felle zon voor een moeilijk leesbaar scherm. Dat resulteert vaak in toegeknepen ogen en ogenschijnlijk verdwenen cursors. Designers kunnen hun eigen werk niet meer vertrouwen. Binnen werken is dan de betere optie, maar wel minder leuk.

Wat echter niet mag worden onderschat is het effect dat een buitenlandse workation heeft op de sfeer in het team. Het was enorm gezellig en we hebben elkaar op een andere manier leren kennen. Ook hebben we gebrainstormd over nieuwe ideeën waarmee we als bedrijf kunnen groeien. Kortom: veel positieve energie en nieuwe inspiratie.

Dit alles nemen we zeker mee naar ons vertrouwde kantoor in Nijmegen. Het heeft ons team nog meer samengebracht. Een hecht team is moeilijk uit te drukken in cijfers, maar naar onze mening van onschatbare waarde voor een goede samenwerking tijdens projecten!

werken onder spaanse zon

Had de workation langer mogen duren?

Als we er een vrij weekend achteraan hadden kunnen plakken, was dat een goed moment geweest om nog een paar leuke dingen te gaan doen. De gezelligheid vraagt wat dat betreft om meer. De charme van het werken onder de zon is echter na vijf dagen wel verdwenen. Je verlangt toch wel terug naar je ergonomisch beter ingerichte werkplek.

De huishoudelijke taken als koken, af- en opruimen, en boodschappen werden redelijk spontaan opgepakt. Als het verblijf langer had geduurd, hadden we misschien aan een corveelijst moeten beginnen (beeld in: 10 mannen, 2 vrouwen, 1 huis). Eventuele irritaties liggen dan toch op de loer. Die wil je natuurlijk voorkomen. Een week lijkt dus de sweet spot voor een reis als deze.

Bij terugkomst hebben we allemaal toch wel heimwee naar de (Spaanse) zon en het zwembad. Het is weer even acclimatiseren…

”Gotta buy me a ticket to the tropics. Forget our love and leave this place behind me…”

Gerard Joling

Oja. Ticket To The Tropics van Gerard Joling was hét vakantienummer van onze reis. Terug hier in Nederland hopen we het snel weer te kunnen vergeten.

Wat kost dat?

De grote vraag. Wat ben je kwijt aan een tijdelijke verhuizing? We geven graag wat inzicht in de kosten van de reis.

Van tevoren hadden we de reis inclusief eten en drinken begroot op €7.329. Uiteindelijk kwamen de kosten in totaal neer op €7.451. In een gezelschap van 12 personen is dit €621 per persoon. Een bedrag waar wij tevreden mee zijn. Hieronder vind je een overzicht van de kosten per onderdeel in euro’s.

image alt
2201
Huur villa
image alt
2001
Vliegtickets
image alt
974
Maaltijden en boodschappen
image alt
805
3x auto huur & brandstof
image alt
304
Vervoer/taxi
image alt
802
Stappen en activiteiten
image alt
187
Reisverzekering
image alt
176
Portable ataverbinding 4g

Zou je het aanbevelen?

Na de kosten-baten afweging zijn we heel tevreden met de reis en hoe deze is verlopen. We zouden het ieder bedrijf aanbevelen. Je leert elkaar op een andere manier kennen en daagt het team uit om buiten de vertrouwde kantooromgeving in elkaars gezelschap te zijn. Dit zorgt voor veel gezelligheid en inspiratie. Het is een mooie tijd om met het gehele team eens te kijken naar je bedrijf: wie we zijn en waar we naartoe werken. Je krijgt een energieboost waar je nog weken van profiteert.

Benieuwd naar wat bewegende beelden? Bekijk ons videoverslag (inclusief Gerard Joling).