Afbeelding voor Linku werkweek 2021: Op naar de Spaanse zon!

Linku werkweek 2021: Op naar de Spaanse zon!

Met vaccinaties op zak en positieve reisadviezen reisden onze gedachten af naar het idee van een werkweek in het buitenland.

Met 16 collega’s meer dan in de werkweek van 2019 (Ibiza) werd het tijd om elkaar eens beter te leren kennen. Het zou toch mogelijk moeten zijn? Begin augustus werd de knoop doorgehakt. We gaan op werkvakantie in 2021!

De locatie van onze werkweek

Het aanbod van geschikte accommodaties was niet heel groot voor onze groepsgrootte. Ons oog viel op een villa in Pinos del Valle, nabij Granada, met de naam Finca Casabela. Een meer dan geschikte werkplek —met 9 suites, 13 tweepersoonskamers mét badkamer en woonkamer— voor de 25 collega’s die meegingen. Onze fantastische locatie om een week lang herinneringen te gaan maken, hadden we gevonden. Na een lange periode van thuiswerken was een week lang werken in het buitenland meer dan welkom. Is dit dan een teamuitje? Nee, we verplaatsen ons kantoor naar het buitenland en werken ‘gewoon’ door.

Een goed begin is het halve werk

Met als centrale thema Reconnect wilden we niets aan het toeval overlaten. Projectteam Operatie Ontspanje werd tot leven gewekt om alles tot in de puntjes te regelen.

Een greep uit de voorbereiding

 • Het samenstellen van commissies
 • Een activiteitencommissie die zorgde voor leuke momenten
 • Kookcommissie die de boodschappenlijst samenstelden
 • Commissie die de legendarische Linku Quiz mocht begeleiden
 • Reisleiding dat een tot op de minuut correct reisschema moest opstellen
 • Tickets regelen voor trein-, vliegtuig- en busvervoer
 • Paklijst voor collega’s samenstellen
 • Spaans-achtige #koffiehoek om de stemming erin te krijgen
spaanse koffiehoek in slack
Berichten van onze Spaanse Slackbot

 

 • Verrassingspakket op maat (als bedankje voor de thuisblijvende partners en familie van collega’s die we een week mochten lenen)
 • Ontbijt en diners regelen met externe partijen
 • Handgeschreven ansichtkaarten om klaar te leggen op de slaapkamers
 • Thomas en Geert naar Spanje sturen voor de benodigde voorbereidingen (waaronder het zwembad testen)
 • Spelregels voor een succesvolle werkweek opstellen
 • Reminders en tips op de juiste momenten delen

De planning

Uit een rondgestuurde datumprikker bleek iedereen de laatste week van september beschikbaar te zijn. Nadat de vliegtickets en accommodatie waren vastgelegd, begonnen we aan de weekplanning van de werkweek.

Een werkweek in het buitenland regelen is niet niks. Aan de ene kant wil je spelen met persoonlijke vrijheid, aan de andere kant is er behoefte aan sturing en duidelijkheid. In de Spanje-vergaderingen betrokken we steeds meer personen bij de organisatie. Zo kozen we samen voor de juiste weekindeling.

Onze werkweek zag er als volgt uit:

Datum

Bijzonderheden

Zondag 26 sepHeenreis
Maandag 27 sepOpstarten
Dinsdag 28 sepWerken + Game Night
Woensdag 29 sepWerken + Linku BBQ
Donderdag 30 sepWerken + Linku Quiz
Vrijdag 1 oktStadstour door Granada
Zaterdag 2 oktTerugreis

Terugkijken op de werkweek

Op zondag 26 september was het dan zover. De enige echte Linku werkvakantie ging van start! Laptop, zwemkleding, mondkapje en headphones mee? Check!

Dag 1 | Van Nijmegen naar Granada

De startlocatie van onze reis was Nijmegen Centraal, waar 17 collega’s zich verzamelden. Om 12:58 uur vertrokken we richting Schiphol. Per treinstation voegden collega’s zich bij de groep totdat we met 23 personen bij Schiphol konden proosten op een mooie week. Traditioneel ging dat gepaard met een vliegend hert (een Jägermeister met Red Bull).

Na een prima vlucht en een Duolingo-achtig woordje Spaans met de buschauffeur reden we nog anderhalf uur per bus naar onze villa in Pinos del Valle. Daar stonden Geert en Thomas ons op te wachten. Met een glimlach van oor tot oor proosten we wederom op een mooie werkweek en was het tijd om de slaapkamers op te zoeken. Want 10 uur reizen hakt er toch altijd een beetje in.

🎥 Dagverslag dag 1 →

Dag 2 | Opstarten, installeren en werken

Elke dag om 8:30 uur startte het gezamenlijke ontbijt. De vroege vogels onder ons waren meestal al een tijdje aan het werk, terwijl de nachtuiltjes dan meestal net uit bed kwamen. Zoals Matthijs, die pas na een duik in het zwembad écht wakker werd. Daarmee startte hij een ritueel voor de rest van de week.

Matthijs en Leon aan het werk

Na al die verrassingen van Linku eerder vonden wij het als collega’s tijd om onze verrassing met Thomas en Geert te delen. Minimaal 23 keer ‘Bedankt’ met tekst en uitleg in een samenvattende video van het hele bedrijf was onze verrassing voor de heren die alles mogelijk maakten voor het voltallige reisgezelschap.

Het was tijd om te werken na een paar internetverbinding optimalisaties. De villa bood voldoende ruimte om te gaan zitten waar je zou willen: binnen, buiten, op een bank, in de zon of gewoon op een stoel in de hal. Ieder op zijn of haar eigen plekje. Een bijzonder moment. Voor het eerst sinds maart 2019 waren we met (bijna) iedereen op dezelfde locatie aan het werk.

Achterblijvende collega’s in Nijmegen konden op elk moment van de dag inschakelen via een open Google Meet-vergadering. Bijvoorbeeld voor de dagelijkse stand-ups of om gewoon even bij te praten en live (via een scherm) van de Spaanse zon te genieten.

‘s Avonds aten we om 19:00 uur samen. Tussen het moment van de laptop dichtklappen en het eten was er gelegenheid voor een activiteit naar keuze. Deze dag was dat besteed aan wandelen. Pinos del Valle ligt aan de voet van de Sierra Nevada. ‘s Middags ging er een groep richting het topje van de dichtstbijzijnde heuvel.

🎥 Dagverslag dag 2 →

Dag 3 | Linku Novio onder de loep

Ook al was het ‘s ochtends redelijk donker, er werden door Thomas, Klaas en Nick flink wat hoogtemeters gelopen tijdens een (semi-)dagelijkse hardloopronde voor het ontbijt.

Tijdens de werkuren werd er wel wat verschil ontdekt. Collega’s die nog nooit in dezelfde ruimte hadden gezeten, werkten nu als ervaren teamleden met elkaar samen. Van design-checks, code-reviews tot aan evaluaties met projectmanagers. Alles viel samen en het was fijn om daar een keer géén videovergadering voor nodig te hebben.

Kijk eens aan mooi he

Naast elkaar zitten om designs door te nemen is zoveel prettiger dan via een scherm. Je bent veel meer als persoon betrokken en de kans op miscommunicatie is kleiner. Plus, het is een stuk gezelliger!

- Ilse

Na een heerlijke lunch —mét de aardappelsalade van Koen, die in 2018 en 2019 ook succesvol was— stond er in de middag een gezamenlijk onderwerp op het programma. Op initiatief van Bart namen we onze eigen WordPress-installatie Linku Novio onder de loep. In meerdere groepen bespraken we in stellingen hoe we over Novio dachten — mét kritische bril op. Waardevolle lessen om ons eigen ‘product’ naar een hoger niveau te tillen.

Voor het eten werd er gevoetbald en ‘s avonds was het tijd voor Linku teambuilding, geregeld door Merel. Het spelen van een schuifpuzzel met elkaar, geblinddoekt de weg volgen op aanwijzingen van je collega’s en hints spelen met Linku-gezichtjes waren ingrediënten voor een succesvolle avond. Ons gelach van die avond schijnt nog steeds te galmen in de smalle straatjes van het dorp waar we verbleven.

🎥 Dagverslag dag 3 →

Sander en Merel aan het werk

Dag 4 | Puur genieten in het zonnetje

Woensdag zat het Spaanse ritme er goed in. Zo vonden ook de dagelijkse stand-ups haar doorgang in Spanje. Andy schakelde in vanuit Nederland en praatte iedereen bij over zijn uitdagingen en bezigheden. Ondertussen zochten Fleur, Joel en Wahid hun vaste plek onder de zon bij het zwembad weer op. Sander begon zijn ochtend op een ligbed met een laptop op schoot. Binnen, in de koelte van de airco, waren Timo, Bram en Michiel te vinden. En Thomas van de Ven was in volledige concentratie met de muziek van Kris Kross Amsterdam die uit zijn koptelefoon knalde.

Kijk eens aan mooi he

Heerlijk om in de zon te kunnen werken. Mijn favoriete plek.

- Joel

Het werken werd vanaf de middag een stuk moeilijker gemaakt door de geuren die zich vanuit de keuken naar de rest van de villa verspreidden. Koen en Nick haalden hun geheime recepten uit de kast om ‘s avonds een heerlijke barbecue voor te schotelen. Dat bleek wel: de eerste minuten van het eten was het stil en er gingen goedkeurende blikken richting de kookcommissie. Napraten over het eerste deel van de werkweek onder het genot van de avondzon en de bijzonder smaakvolle cocktails van Geert ging iedereen goed af. In de late uurtjes werd er zelfs even gedanst.

🎥 Dagverslag dag 4 →

Groepsoverleg bij het zwembad
Overleg aan de rand van het zwembad

Dag 5 | Linku Quiz 2021

Of er meer mensen uitkeken naar de Linku-quiz van Koen en Bart dan naar de werkweek in het buitenland zelf, is moeilijk in te schatten. Het was in ieder geval het onderwerp van de week. Maar we moesten nog wat uurtjes wachten, want de quiz kwam ‘s avonds pas aan bod.

In Spanje was live overleggen op elke plek mogelijk: boven op het balkon, meerdere plekken rondom het zwembad met voeten in het water, op het gras in de schaduw of binnen aan een van de vele tafels. Onder de veranda beoordeelden Marley, Leon en Kevin elkaars code. Voor Joost, Thomas Blom, Dennis en Arthur maakten het niet uit waar er werd gewerkt. Als je ‘s ochtends maar op je slippers naar beneden kon komen en in korte broek je werk kon doen, hoorde je niemand klagen.

Kijk eens aan mooi he

Dit is absoluut een waardevolle investering.

- Geert

Vlak voor het diner werd dan eindelijk de grote verrassing onthuld die we moesten meeslepen in de grote gedeelde koffer. Door middel van een loting op Champions League-niveau werden de teams ingedeeld, rekening houdend met het aantal jaren werkervaring bij Linku. De prijs? Eeuwige roem én de eerste gravering op de Linku-bokaal.

Na het eten ging het dan aan de gang. In vijf rondes werden er vragen gesteld rondom collega’s, werk, klanten en muziek. In de twee 30 Seconds-rondes ging het er rap aan toe. Uiteindelijk scoorde team #committed van Merel, Fleur, Ilse, Klaas en Sander de meeste punten: zij bewezen de meeste Linku-kennis in huis te hebben. Eeuwige roem hebben deze collega’s in ieder geval verdiend.

🎥 Dagverslag dag 5 →

Dag 6 | Laptop dicht en Granada ontdekken

Een werkweek is niet compleet zonder teamactiviteit. Merel en Klaas toverden een prachtig programma in elkaar voor de laatste dag van de werkweek. Met de laptops dicht en een paar koffers al ingepakt reden we direct na het ontbijt richting Granada, de stad die zijn naam te danken heeft aan de granaatappel. Linku werd opgesplitst in drie groepen om de stad te ontdekken.

Kijk eens aan mooi he

Ik heb veel collega’s nóg beter leren kennen.

- Jorre

We verkenden de stad per Segway. Na wat oefeningen reden we richting Sacromonte, het oudste stadsdeel dat bekend staat om haar witte huizen. Wist je trouwens dat deze huizen in de berg zijn gegraven? Jazeker, de mensen hier wonen in een grot. Vanaf San Miguel hadden we een prachtig uitzicht over de stad — en het dal erachter.

Segway tour in Granada
De laatste dag ontdekten we Granada per Segway

Groep 1 bezocht ‘s middags het magische Alhambra. Groep 2 en 3 vermaakten zich met een stadswandeling —inclusief tapastour— door de stad. Uiteindelijk ontmoetten we elkaar weer bij een tapasbar, waar we met z’n allen hebben gesmikkeld van de lekkerste Spaanse gerechten. Een geslaagde dag.

‘s Avonds was het terug naar de villa voor een gezamenlijke schoonmaak en snel naar bed, want de volgende ochtend (lees: nacht) stond el autobús om 3:15 uur klaar om ons naar het vliegveld van Málaga te brengen. Uitgeput en voldaan stond de terugreis (én het weekend) vooral in het teken van uitrusten, bijkomen en terugdenken met een grijns op ieders gezicht. De Linku werkvakantie in 2021 was een enorm succes.

🎥 Dagverslag dag 6 →

Wat maakt een werkweek succesvol?

Iedereen met werkervaring kent het uitje richting de hei en de intentie die daaraan vooraf gaat. Van afstand kijken naar je werk en met een verbeterde of vernieuwde werkwijze je bedrijf en activiteiten verbeteren. Of dit altijd werkt, is de vraag.

Bij Linku geloven we in andere facetten van succesvol werken en de werkvakantie draagt daaraan bij. De mensen leren elkaar nóg beter kennen, ze werken intensiever samen in verschillende samenstellingen en spreken elkaar ook over andere zaken buiten het onderwerp werk. In Nederland of bij een dagje extern werken bereik je dit niet. Is het dan allemaal hosanna? Dat niet, maar op de momenten dat het moeizaam gaat houdt onze cultuur, onze klik en onze gedeelde ervaringen ons bij elkaar.

Kijk eens aan mooi he

Op een schaal van 1-10 krijgt deze werkweek zeker een 11.

- Nick

¿Cuanto cuesta?

Geert en Thomas verkondigen vaker dat de werkvakantie een waardevolle investering is, maar wat is die investering dan? Wat betaal je als bedrijf voor zo’n werkvakantie? We hebben ook deze editie keurig onze cijfers bijgehouden. Totale kosten: € 16.718,25.

Euro
3268
Euro
284
Euro
990
Euro
2525
Euro
979
Euro
280
Euro
1000
Euro
370
Euro
6220
Euro
461
Euro
59
Euro
279

De investering per medewerker is €668,73. In 2018 en 2019 was dit respectievelijk €621 en €567 per persoon. Of dat het waard is voor jouw bedrijf kunnen wij niet bepalen, maar in al onze transparantie kiezen wij ervoor om deze kostenpost ook voor volgend jaar weer te begroten. Onze kosten vielen dit jaar ook iets hoger uit omdat we kozen voor 4 verzorgde maaltijden door een chef.

Natuurlijk zijn er ook investeringen die niet in geld uit te drukken zijn. Partners een week achterlaten met kinderen of het missen van verjaardagen of andere prive-aangelegenheden. Maar ook de tijd die we productief hebben gewerkt. Die paar uur die je in zo’n week wellicht mist is op korte termijn even minder, maar op de lange termijn merk je daar niets van en betaalt het zich uiteindelijk terug. In de samenwerking met elkaar.

In de verslagen van de werkvakantie naar Moraira in 2018 én de werkvakantie naar Ibiza in 2019 lees je meer over ons vervoer, het huishouden, de bereikbaarheid van telefoon en internet én onze productiviteit. Die toelichtingen komen overeen met de werkweek van dit jaar.

Tot volgend jaar👋🏼

Hebben we dit jaar de lat niet te hoog gelegd voor onszelf? Daar kunnen we maar op één manier achter komen: volgend jaar weer gaan. Het verslag van 2022 lees je hier.

Voorbeeld mail mailchimp