Wij maken fouten

En dat mag! Belangrijker is hoe we daarmee omgaan als individu, team en organisatie.

Tanja
Geschreven door Tanja
groepsfoto linku workshop fouten maken
groepsfoto linku workshop fouten maken

De datum is donderdag 19 januari. We zijn met het team op topsportlocatie Papendal. Hier staat ons een leuke en leerzame dag te wachten. Vandaag vertelt Frank Deuring (LinkedIn) van de Foutenfabriek ons namelijk waarom we fouten mogen maken.

Fouten horen bij groei

Voor de workshop deelt directeur Thomas een woordje over deze dag. ”We mogen trots zijn op hoe we de laatste jaren groeien als team. En bij groei horen fouten, daar kun je niet onderuit. Hoe we ermee omgaan, bepaalt waar we staan.”

Het jaar 2023 kenmerkt het 16-jarig bestaan van Linku. We willen binnen Linku onze samenwerking blijven verbeteren en persoonlijke ontwikkeling stimuleren. Dat geeft iedereen meer voldoening in zijn of haar werk. Het omgaan met fouten is daarin een belangrijk onderdeel.

Thomas gaf vervolgens het woord aan Frank Deuring. Het doel van de interactieve workshop was tweeledig:

  • Relaxter leren omgaan met fouten
  • Als organisatie fouten een plek geven

Met leuke anekdotes, theorie en interactiviteit doken we in de wereld van het fouten maken.

Foutje? Applaus!

De workshop begon met een leuke interactie. Zeven collega’s op een rij gezet. Zij verzonnen achter elkaar een naam voor zichzelf (Krachtige Klaas, Aardige Arjan…). Telkens moest de volgende collega in de rij alle voorgaande namen opdreunen. Dat gaat natuurlijk een keer mis.

”Ik weet niet meer hoe het gaat” moest je dan zeggen. Als reactie applaudisseert het publiek. De gedachte achter deze oefening?

  • Durf

    je fout toe te geven

  • Beloon

    het toegeven van een fout

Deze wisselwerking zorgt voor openheid op de werkvloer. Dat heeft als voordeel dat je sneller kan toewerken naar oplossingen. Ook leer je zo beter van elkaars fouten, wat de kans op herhaling verkleint.

Mindset is key

Niet iedereen reageert hetzelfde bij een tegenslag of het maken van een fout. Het makkelijkste is om je erbij neer te leggen of het weg te stoppen. Het is beter dit om te buigen naar een les.

We spreken hierbij ook wel over een ‘vaste mindset’ of een ‘groei mindset’. Een groei mindset gaat uit van leerdoelen in plaats van prestatiedoelen. Je kunt alles leren en daarbij is inzet is belangrijker dan talent.

Zie het succes van anderen dan ook niet als een bedreiging. Zie het als een kans om te leren.

Ik kan het niet

Ik kan het nog niet

Groei mindset

Samen oefenen

Frank daagde ons tijdens de workshop uit met meerdere oefeningen. Door echt te oefenen raak je de juiste mindset. Dit verlaagt uiteindelijk de drempel van het toegeven én belonen van fouten.

collega's doen oefeningen tijdens workshop fouten maken

Maar wat doet het met het team? Ik heb het gevraagd aan een aantal collega’s:

  • Taboe doorbreken

    ”Met het bespreekbaar maken van fouten, doorbreek je een taboe. Het was inspirerend om te zien dat dit in de praktijk ook daadwerkelijk tot betere resultaten leidde.”

  • ‘Nog’

    ”Het woordje ‘nog’ is blijven hangen, ik gebruik het nu vaker wanneer ik mijn taken evalueer: -het is me ‘nog’ niet gelukt.-”

  • Bevestiging

    ”We doen het eigenlijk al akelig goed!”

  • Faalmuur

    ”Ik vind het idee van een faalmuur tof, een plek waar fouten op een fysieke manier gedeeld mogen worden. Iedereen kan er van leren en fouten krijgen ruimte.”

Ik zie dat er door deze workshop openheid over fouten ontstaat. Dit verlaagt de drempel in het hele team om fouten te bespreken en zorgt ervoor dat men actief aan de slag gaat met het delen en leren van fouten. Dit is goed voor de samenwerking in het team en de kwaliteit!

Na het creëren van de juiste mindset volgt natuurlijk wel de vraag: wat kunnen we als organisatie verder doen om fouten bespreekbaar te maken?

Ruimte voor fouten

Het stellen van regels werkt tegenstrijdig. Je wilt niet de politieagent uithangen. Dan blijven werknemers namelijk te hard rijden, ondanks de kans op ‘die boete’.

Beter is het om gedrag te sturen met drempels. Dat vraagt om een systeem en een luchtige manier om fouten te delen. Implementeer vaste momenten en vaste plekken waarop iedereen fouten kan delen. Leg daarbij de focus op wat er fout ging in plaats van wie de fout maakte. Dit haalt de druk weg bij de maker van de fout.

Van fout naar oplossing

Bij Linku werken we al langer aan het bespreekbaar maken van fouten. Het is bijvoorbeeld een vast onderdeel in het periodieke overleg van onze ontwikkelaars. We denken na over manieren om dit door te trekken naar andere plekken in de organisatie. Bijvoorbeeld in het platform Treams dat we gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling. We danken Frank dan ook voor deze inspirerende sessie en zien dat deze dag ons team weer sterker heeft gemaakt!

Dank ook aan Topsport Gelderland voor het faciliteren van deze dag en locatie! Na de workshop kregen we (als sponsor van Talents 2 Paris) een clinic rolstoelbasketbal aangeboden (impressie? Zie Instagram)

teamfoto rolstoelbasketbal
Groetjes van onze foutmakers!